USGP=Kleine knikkers, grote knikkers…

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Na jaren van afwezigheid staat dit weekend de tweede opeenvolgende US GP voor de deur. De eerste editie was een last minute actie door het wegvallen van de Britse GP. Met de ervaring van 2010 wordt deze USGP een erg interessante oefening voor het WK motorcross.

De kernvraag blijft -afgezien van het sportieve natuurlijk- of de Amerikaanse mx-fans überhaupt trek hebben in de motorcross GP’s. Hoge verwachtingen over Amerikaanse toppers die aan de start staan in Glen Helen zijn overbodig. Na het bekendmaken van de samenwerking met hoofdsponsor Monster Energy was er veel speculatie over de aanwezigheid van Monster toppers zoals Ryan Villopoto, Jake Weimer en het Monster Energy-Pro Circuit-Kawasaki team. Ook KTM USA kondigde aan dat het zich helemaal zou inzetten om deze GP te ondersteunen. De deelname van Marvin ‘ze bike is good’ Musquin is uiteraard een heel leuk extraatje in de MX2. Want de regerende wereldkampioen kan zeker voor extra animo/weerwerk zorgen tegenover Ken Roczen, Tommy Searle en Jeffre Herlings. In de MX1 staat ook Mike Alessi aan de start en daarmee zijn we qua gastvedetten ongeveer uitgepraat. Enfin, schrap het voorgaande maar want Alessi liet op vrijdagmiddag via Twitter doodleuk weten dat hij niet meedoet in Glen Helen! Kwestie van zich na zijn blessure nog wat extra tijd te gunnen om optimaal aan de start te staan van de AMA Nationals die beginnen op 21 mei in Hangtown.
Vorig jaar was er met Townley, Alessi, Chisholm, Langston en Hughes op dat vlak toch meer te beleven. En ondanks de vette bonus van 100.000 dollar bonus van een hotel/casino in Las Vegas voor een Amerikaanse GP winnaar! Oké, geen slecht woord over het sportieve potentieel van jongens zoals Christian Craig en Travis Baker. En alllicht duiken er ook nog wel andere rijders op die boven zichzelf uitstijgen of verrassen. Dé grote US-Europa confrontatie wordt Glen Helen jammer genoeg niet. Check hieronder een rondje Glen Helen:

Maar geen getreur, de show must go on! Voor de GP-rijders zijn de overzeese wedstrijden altijd een beetje avontuur. In het mekka van de motorcross wil iedereen graag op z’n best presteren, behalve Clément Desalle omdat het ‘m geen fuck kan schelen of hij de GP van de maan, de ronde van Roemenië of de Belgische GP rijdt. Desalle doet namelijk altijd al retehard zijn best en hij denkt dan bij zichzelf wil je die vraag over wat ik tijdens een bepaalde wedstrijd wil bereiken aub nooit, of te nooit meer stellen? Dat is namelijk top secret! Wat daarentegen geen groot geheim is, is het feit dat een hele hoop lui dringend punten moet scoren. Bij voorkeur al dit weekend en ook nog eens in Brazilië, waar het deelnemersveld in de breedte traditioneel de zwakste is van het hele WK-seizoen. Kawasaki, dat zo ambitieus aan het WK MX1 begon, moet het in Glen Helen nog stellen zonder ex-wereldkampioen Ben Townley. Na het uitvallen van de porceleinen Pourcel, Sébastien, is het dus nu aan Barragan, Boog, Guarneri en Aranda om de groene vlag te verdedigen. Maar ook Ken De Dycker, Tanel Leok, Shaun Simpson en Marc De Reuver kunnen best wat punten gebruiken. Met meer dan gewone interesse kijken we ook uit naar de Amerikaanse GP van The Bullet.

LEES MEER  VIDEO: Behind the Gate Episode 7

Jeffrey Herlings heeft wat goed te maken in de VS na zijn dramatische GP in 2010 waarin hij slechts 13 punten wist te scoren. Herlings zal met de best mogelijke stemming, a winning mood dus, aan de start staan want hij verplettert al wekenlang de concurentie; van Valkenswaard tot Varsseveld en Heerde. Nu is het aan hem om te tonen dat hij niet alleen in het zand een titelkandidaat is maar ook op harde banen. Wordt Herlings de eerste Nederlander op het podium van de USGP sinds Dave Strijbos in 1987 (Pittsburgh)? Of kan de KTM-rijder uit Elsendorp Kees Van Der Ven, die de 250cc GP in Unadilla 1982 wist te winnen, evenaren?

We hadden het daarnet over Sébastien, deze week kwam er ook positief nieuws over zijn kleine broertje Christophe Pourcel. De Franse klasbak zal in de outdoors zijn debuut maken met het MotoConcepts-Yamaha team waar David Vuillemin manager is. CP die dan eindelijk op een 450cc zit, dààr hebben we lang naar uitgekeken. Voor liefhebbers van pure rijtechniek moet dit zowat het equivalent zijn van een Playboy-shoot met Scarlett Johansson. Dat Scarlett er zelfs appetijtelijk uitziet in een broekpak is dan weer te vergelijken met de bijzonder veelbelovende geruchten van insiders. Wij, het grote publiek dus hebben nog niets gezien, maar wie dat wel heeft, raakt er maar niet over uitgepraat! Naar verluidt komt de grillige Fransman immers nog beter tot zijn recht op een 450cc. Qua talent zou hij zelfs meteen voor de titel kunnen meespelen. De vraag is natuurlijk wel of hij bij Motoconcepts de motor zal vinden die hij wil en of hij voldoende wedstrijdritme zal hebben om meteen te winnen… Wait and see! Spijtig dus dat CP er als opwarmertje dit weekend niet bij is in Glen Helen.

LEES MEER  JWR Honda Racing niet naar Indonesië maar de USA

Wat dan weer wel ontzettend cool is, is de integrale live coverage van Motors TV –met commentaar van Frank Weeink– van de Amerikaanse outdoors. Dank u Motors TV! Over TV gesproken, zopas kwam er ook nog leuk nieuws binnen voor het Belgische motorcross. Exqi Sport zal het volledige WK MX1 live uitzenden! Zowel voor fans als de sport zelf is het in ieder geval mooi meegenomen dat de MX1 races weer allemaal live en integraal worden uitgezonden op televisie. Wie helemaal niets wil missen van de MX1 of de MX2 GP’s, de Monster Energy MX of Nations, het 125cc of het MX2 EK, het WK voor vrouwen, het WK MX3 of het Junior WK kan niet heen rond www.mx-life.tv Je kan de races bekijken live of on-demand wanneer je maar wil. Er is ook live-timing, een uitgebreid archief, het deskundige commentaar van Paul Malin en tonnen extra’s. Maar je hoeft ons niet te geloven, de speciale overseas pass van 5 uero (voor de USGP en de GP van Brazilië) is de perfecte gelegenheid om mx-life.tv te proberen.

Om dan toch in de filmpjessfeer te blijven, willen we van de gelegenheid gebruik maken om Ryan Villopoto te feleciteren. Kawasaki’s rosse kanonskogel was dit jaar simpelweg de beste in de AMA Supercross, en dat in een seizoen waarin het niveau hoger dan ooit lag met supertalenten als James Stewart, Chad Reed, Ryan Dungey, de verrassend sterke rookie Trey Canard en veteranen Kevin Winham en Andrew Short. Je moet het maar doen! Hiermee heeft Villopoto, die in de Lites klasse al razend succesvol was, eindelijk zijn eerste grote bekroning bij de grote jongens te pakken. Daarnaast is het ook leuk om te zien dat we met Ryan II, de opvolger van Ryan Dungey dus, een heel andere persoonlijkheid krijgen. Dungey is de hardwerkende super professional die het maximum uit zijn talent haalt. Daarmee verdient hij absoluut respect. Villopoto brengt echter ook het nodige peper en zout naast de baan. RV zit nooit om pittige uitspraken verlegen en het is een man met een mening. Take it, or leave it. We verwachten ook niet meteen dat Villopoto hierdoor naast zijn schoenen gaat lopen, maar dat kan haast niet met Vans aan je voeten! Tot de volgende greenflag en.. blijf op die vlaggenmannen letten aub.

Uw reacties

Ook te lezen