X

Preview: Federation Cup Paal

Nieuw in motorcrossland is de “FEDERATION CUP FAM 2011”, verreden over drie organisaties. Deze gaan door op 4 & 5 juni op het prachtige Marnicq Bervoets-circuit te Paal in de provincie Limburg, op 25 & 26 juni in het West-Vlaamse Tielt, en op 22 & 23 oktober te Overslag in de provincie Oost-Vlaanderen vlak aan de Nederlandse grens.

Het eerste weekend voor deze Federation Cup zijn we dus te gast op 4 & 5 juni e.k. in Paal-Buiting, deelgemeente van de stad Beringen. Het betreft hier een organisatie van Mc De Paalse Crossers in samenwerking met VBM en VBM-Jeugd, de Sportraad en Stadsbestuur Beringen, de Politie en Rode Kruis.

Deze Federation Cup is een vervanging van het gekende FAM-kampioenschap dat tot vorig jaar steeds georganiseerd werd door en bij de diverse aangesloten federaties. Het grote verschil met de vroegere FAM-kampioenschappen is dat de Fam Federation Cup 2011 een OPEN Kampioenschap wordt waaraan IEDEREEN kan deelnemen, dus ook NIET-FAM-jaarvergunninghouders en dat er niet voorafgaandelijk dient ingeschreven te worden.

Voor de Federation Cup op zondag kan iedereen rustig inschrijven ofwel op zaterdagavond ofwel de zondagmorgen in de grote feesttent mits voorlegging van zijn JAARVERGUNNING 2011 of op basis van een DAGVERGUNNING. De deelnemers krijgen bij de inschrijving gratis een rugnummer alsook drie motornummers, zodoende het voor de toeschouwers bijzonder aangenaam wordt om de wedstrijden te volgen. Deze toeschouwers zullen zowel op zaterdag als op zondag in de “watten” gelegd worden. Bij aanvang van de wedstrijden zal zowel op zaterdag als zondag op de drie jurybussen van MCLB en VBM een pilotenlijst per categorie te verkrijgen zijn zodat men op een perfecte wijze de wedstrijden kan volgen. Bij het betreden van het circuit krijgen de supporters een gratis programma aangeboden, samen met een steunkaart, dewelke geldig is voor het ganse weekend. Jongeren -15 jaar mogen gratis binnen.

Steve Piret heeft zich vlug aangepast in de VBM en kan ook in de Federation Cup een rol gaan spelen.

De parkings worden geopend op vrijdag 3 juni vanaf 16 uur. Het terrein zal makkelijk bereikbaar zijn voor piloten en toeschouwers, vanaf de autostrade Antwerpen-Luik – afrit Paal/Beringen – de bewegwijzering volgen naar het Marnicq Bervoets-circuit alwaar de prachtige weideparkings voor iedereen ter beschikking zullen gesteld worden.

IEDEREEN KAN INSCHRIJVEN EN DEELNEMEN

Rennerspark open vanaf vrijdag 3 juni 2011 om 16u, gesloten van 24u tot 06u. Inschrijving in de grote feesttent op zaterdag 4 juni van 20u30 tot 21u30 en op zondag 5 juni van 7u tot 9u.    Piloten dienen zich in te schrijven op basis van voorlegging van hun vergunningspas 2011. Zoals reeds vermeld zal de piloot een startnummer toegewezen worden aan de inschrijvingstafel waar hij (of zij) GRATIS de nodige zelfklevende motornummers en rugnummer zal ontvangen (geleverd met 4 veiligheidsspelden om op de achterzijde van hun trui aan te brengen). Iedereen vanaf de leeftijd van 14 jaar kan, rekening houdende met de sportreglementen voor de -18 jarigen, deelnemen, dus zowel Vrijdetijds- en hobbyrijders, Experten, Masters en alle officiële categorieën. Niet-FAM-leden op basis van dagvergunning in de categorie waar ze thuishoren, deze komen voor in het dagklassement maar krijgen geen onkostenvergoeding en ze kunnen niet deelnemen in het klassement van de Fam-Federation-Cup 2011.

Verplichte oefeningen op zondag 5 juni vanaf 8 uur. Machinekeuring op zondag vanaf 7u45 tot 10u. De pointage zal op twee manieren gebeuren, met transponders door VBM en manueel door het gekende pointageteam MCLB.

De verplichte trainingen op zondag starten om 8u met de Beloften, verder de Nieuwelingen mx2 & mx1/3A & mx1/3B & mx1/3c, de Quads, Vrijetijdsrijders, Junioren mx2 & mx1/3, de Nationalen, Internationalen en de Zijspannen. De officiële start met de eerste reeks van de Beloften om 10u25 en einde van het programma dat liefst 2 x 12 reeksen omvat iets voor 19u.

Een blik op de favorieten

Steve Seronval is de grote troef van de MCLB.

Het is natuurlijk gevaarlijk en gewaagd om per categorie enkele favorieten naar voor te schuiven, niet wetende of ze daadwerkelijk zullen deelnemen of geblesseerd zijn. Toch een poging op basis van de voorbije weken hun betere uitslagen …

Bij de Beloften natuurlijk Gilles Tack en Tim Vandriessche van mclb tegen GlennUten en Nicolas Adams van vbm. Bij de Nieuwelingen mx2 durf ik Nicky Vermoesen en Tjorven Van Den Bergh van mclb vooruit schuiven en uitkijken naar Jory Cooman en Roy Van Montfort van vbm. In groep A Christof De Baets van mclb, in groep B Kristof Van Heck mclb en Geladi Olivier vbm, in groep C Andy Baele mclb en Dimitri Vertenten vbm.

Bij de Juniors mx2 wordt het zoals gewoonlijk harde strijd en spektakel met wellicht op de voorgrond Jens Van Meer, Ricky Goossens, Witse Hermans en mogelijks Francis Geldhof en Damon Noyelle en Nils Bleyaert van mclb tegen Denis Janssen, Ken Craeghs en Glenn Nys van vbm. Bij de Juniors mx1/3 heel wat minder favorieten met op kop Stef Goetheer van mclb, alhoewel men altijd moet rekening houden met ouwe rakker Marc Dewilde, en deze nemen het op tegen Robin Nys de grote favoriet bij vbm.

Regerend VBM-kampioen Jan Lauryssen behoort tot de favorieten.

De hoop der Nationalen mx1/3 bij mclb wordt voornamelijk gedragen door Niki De Bruyne en zal daar wellicht Dave Coeckaerts van vbm op zijn weg vinden. In de klasse mx2 hopen de mclb-supporters het meest op Jorne Tytgat en bij vbm op Francois Vanhoenacker en Yorick Van Camp en waarom niet op ouwe bekende Nick Van den Bergh.

Dat er vuurwerk in de lucht hangt bij de Internationalen is zeker een feit, en goed wetende dat er daar eentje van mclb op revanche uit is voor de verloren FAM-titel van vorig seizoen door pech en afgelasting. Je weet toch beste lezer, wie ik bedoel… natuurlijk Steve Seronval van mclb, maar ook zijn federatiegenoten zullen zich laten gelden zoals Jurgen Wybo en David Vantornout, en misschien ook wel Jaimy Deleersnijder, jammer dat Torpjurn Van Hoe niet deelneemt. (communiefeest van zijn zusje)! Bij vbm kijkt men wellicht uit naar Filip Van Dijck, Yoann Hella, Steve Piret, Jimmy Huysmans, Jan Laureyssen, Roel Geurts en Mike Vanderstraeten, allen met een groot vraagteken achter hun naam ! Bij de mx2 Kenny Dult en Neal Deconinck van mclb alhoewel er nog een paar zijn, en van vbm ene Marco Stallman en Michael Velkeneers ? En in de groep Inters B bij mclb Junior Decouter, Kevin Vanmassenhove en Dennis Van Hul die de laatste weken het podium bezetten en bij vbm Junior Slegers, Christophe Montant en anderen zoals Tom Steensels.

Aan de jongens die hier hun naam niet vinden is het nu de opdracht ons in het ongelijk te stellen en orde op zaken te brengen… aan allen veel geluk en veel crossplezier!

Bron: FAM Vlaanderen/Guido Allewaert

Foto Credits: CDS Images, ronnysfoto