X

LS Honda rijders kijken vooruit naar Kegums

De Grand Prix van Letland in Kegums, 40 km ten zuid-oosten van de hoofdstad Riga, van komend weekend wordt de laatste in een zware periode van drie opeenvolgende GP’s. Deze race is tevens de laatste voor de korte zomerbreak. Na de sfeervolle Duitse Grote Prijs mogen de LS Honda-rijders en hun collega’s zich weer opmaken voor een enthousiaste ontvangst door de lokale mx-fans. De Baltische race heeft bovendien ook een emotionele waarde voor het Belgische Honda-team aangezien Kegums het toneel was voor hun eerste MX1 manchezege twee jaar geleden.

Hoewel de ondergrond op het eerste zicht zanderig lijkt, heeft de bodem in Kegums een heel aparte, fijne en losse samenstelling. Het zand is eerder leemachtig en heel anders dan in Lommel of Valkenswaard. In tegenstelling tot vorig weekend in Teutschenthal zijn er weinig hoogteverschillen, maar Kegums biedt wel een aantal technische uitdagingen met veel sprongen en het is een snelle, fysieke baan die naarmate het weekend vordert ook steeds zwaarder wordt. Terwijl de Letse GP een vrij recente toevoeging aan de motorocross solo WK-kalender is -dit jaar vindt de derde editie plaats- kan hij toch op veel bijval onder de rijders rekenen.

Eén van de rijders die met plezier naar Letland afreist, is Ken De Dycker. Keeno behaalde er in 2009 zijn beste resultaat toen hij de pole pakte in de kwalificatie en 5de eindigde in de eindstand. Hoewel De Dycker gaandeweg sneller werd dit seizoen en al vaak dicht bij was jaagt hij nog steeds op zijn eerste podium van het seizoen. LS Honda’s Britse rijder Shaun Simpson heeft er een weekend met gemengde gevoelens opzitten in Duitsland. Shaun bevestigde zijn onmiskenbare talent en zijn snelheid op zaterdag maar hij is hongeriger dan ooit om een even sterke prestatie neer te zetten op de dag van de wedstrijd.

Ken De Dycker: “Ik hou van Kegums. Als rijder weet je gewoon dat dit één van de circuits is waar je plezier kunt hebben. Je hebt er veel sprongen, maar het komt er ook ruw bij te liggen met putten en bulten. Ik heb er deze week op gelet dat ik voldoende rust heb genomen om fris en scherp aan de start te verschijnen! In Teutschenthal was het helaas wat moeilijker geworden om een goede start te maken omdat het er net na de start heel krap bij lag. Hopelijk vind ik dit weekend wel een gaatje in die haakse rechterbocht. Ik heb het al vaker gezegd, maar als ik mee weg kom tussen de koplopers betekent dat voor mij een wereld van verschil.”

Shaun Simpson: “Mijn snelheid is goed, ik weet dus dat ik net dat beetje extra nodig heb in de eerste ronden om deze keer twee top tien finishes te scoren. Wat betreft de baan weet ik niet echt weet wat te verwachten. De lay-out in Kegums ziet er op zich wel cool uit;  er liggen een aantal leuke sprongen en het is gewoon een beetje anders dan de andere circuits op de WK-kalender. Vorig jaar had ik er wel moeite om mijn draai te vinden. Op sommige plaatsen is het er best snel en glad. Goede lijnen en natuurlijk een goede start zullen cruciaal zijn dit weekend.”

Credit foto’s: CDS