X

Wordt de Monster Energy Cup race van het jaar?

Op 15 oktober zal de MX/SX wereld een evenement zien dat nog nooit werd vertoond. In het Sam Boyd stadion in Las Vegas wordt dan gestreden voor een prijzenpot van meer 1 miljoen (!) dollar, vandaar ook de naam van deze race ‘The Monster million”. De rijder die de drie finales weet te winnen mag 1 miljoen dollar mee naar huis nemen. Voor de eindstand over de drie races is er ook nog een prijzenpot van 250.000 dollar voorzien. De winnaar van een finale mag 100.000 dollar bijschrijven op zijn bankrekening!

Omdat het om een volledig nieuw wedstrijdformaat buiten kampioenschap gaat, zijn ook de regels net iets anders dan tijdens een AMA Supercross. Om te beginnen gaat het om een open raceformaat, zolang de motor voldoet aan de AMA regels voor geluid en brandstof mag je kiezen tussen  125cc, 250cc tweetakt, 250cc viertakt, 350cc of 450cc. Het is door het aanleggen van de obstakels en bochten de bedoeling om 250s en 450s gelijke kansen te geven.

De startvolgorde van de tweede finale wordt gebaseerd op de uitslag van de eerste finale en voor de derde finale is dat (uiteraard) dan de op basis van de tweede finale.  Een finale wordt over 10 ronden gereden. Voor het ontwerpen van de omloop wordt een beroep gedaan op Ricky Carmichael en Jeremy McGrath. Gezien de verschillende rijstijlen van deze legendes mag je een absoluut unieke combinatie verwachten.  In plaats van een echte SX-baan wordt het ook eerder een hybride mix van motorcross en supercross. Een van de Ideëen is een zware zandstrook van meer dan 60 meter, verder wordt ook aan een verhoogde BMX-achtige start gedacht, niveau verschillen in het circuit enzovoort.

Rijders die reeds hebben toegezegd zijn o.a. James Stewart, Chad Reed, Kevin Windham, Andrew Short, Nick Wey, Mike Alessi, Wil Hahn, Cole Seely. Wat zou het leuk zijn om daar ook een Cairoli, Roczen, Herlings of Desalle aan het werk te zien!