X

De beste motorcrossers ooit

Als je een sport hebt die al jarenlang wordt beoefend, zijn er altijd veel fantastische beoefenaars. Dit is uiteraard ook het geval bij motorcross. Het is dan ook niet makkelijk om een lijstje te maken met de beste motorcrossers aller tijden, aangezien er altijd een paar rijders die buiten de boot vallen terwijl ze eigenlijk wel een plekje in deze lijst verdienen. Toch hebben we in dit artikel ons best gedaan om de beste motorcrossers samen te voegen in een handig overzicht, net zoals je doet bij verzekeringen vergelijken op Overstappen

Stefan Everts

Als we het hebben over de beste motorcrossers aller tijden dan moeten we het lijstje beslist beginnen met Stefan Everts. Deze rijder wordt gezien als de allerbeste ooit en behaalde tijdens zijn loopbaan veel successen voor Suzuki, Honda, Yamaha, Kawasaki en KTM. Everts is bijvoorbeeld de enige motorcrosser die het Wereldkampioenschap op alle vier merken uit Japan won. In totaal wist hij zelfs 10 keer deze titel in de wacht te slepen, terwijl Everts ook nog eens bij 101 Grand Prix-races als eerste over de streep kwam.

Joël Robert

Joël Robert was een van de meest begaafde natuurlijke rijders in de sport. Hij maakte zijn debuut tijdens het Europese motorcrosskampioenschap aan het begin van de jaren zestig. Een paar jaar later won hij al het wereldkampioenschap 250cc, waarmee hij de jongste motorcrosser ooit werd die deze prijs won. In 1968 en 1969 herhaalde hij dit kunstje. Hij won het 250cc Grand Prix-kampioenschap in 1970, 1971 en 1972 nadat hij was overgestapt naar Suzuki. Uiteindelijk won Robert tijdens zijn carrière vijftig keer een GP.

Bob Hannah

Als je Bob Hannah zag rijden, hoopte je regelmatig dat hij een motorverzekering af had gesloten. De Amerikaan leek vaak de controle over het stuur te verliezen, maar toch vond hij altijd de balans. Zijn agressieve rijstijl werkte dan ook goed en leverde hem de bijnaam Hurricane Hannah op. Hij won door de jaren heen veel prijzen en was jarenlang hét gezicht van de Amerikaanse motorcross. Dit was vooral het geval aan het begin van de jaren tachtig.

Ricky Carmichael 

Ook Ricky Carmichael moet zeker genoemd worden in een lijstje met de beste motorcrossers ooit. Hij is inmiddels opgenomen in de AMA Motorcycle Hall of Fame, wat natuurlijk eigenlijk al genoeg zegt. Carmichael wordt bovendien door veel fans gezien als de GOAT. Dat valt zeker te begrijpen als je kijkt naar zijn successen. Carmichael won tijdens zijn loopbaan namelijk maar liefst 150 wedstrijden, wat vooral knap is omdat hij helemaal niet zo lang actief was.

Ricky Johnson

Ricky Johnson was een Amerikaan die al op 20-jarige leeftijd het nationale motorcrosskampioenschap in de 250cc-klasse in de wacht sleepte. Helaas moest hij zes jaar later al stoppen door een zware polsblessure. Toch wordt Johnson gezien als de beste motorcrossers ooit, hij won dan ook diverse titels in de 250cc en 500cc-klassen. Gedurende een periode regeerde de Amerikaan zelfs de motorcrosssport, maar helaas kwam er dus wel al vroeg een einde aan zijn carrière.