X

Interview met Maarten Cremers

Tenzij u ‘s zondags wel eens over het kanaal naar de cross gaat kijken, kregen we dit seizoen weinig van Maarten Cremers te zien in eigen land. Maarten deed dit seizoen immers internationale ervaring op in Engeland. Dit weekend rijdt de jonge Limburger de finale van het Phoenix Tools Premier MX championship in Exmouth. Wij sloegen met Maarten een praatje over zijn Engelse carrière, zijn samenwerking met drievoudig wereldkampioen Dave Thorpe en zijn plannen voor volgens seizoen.

Hoe ben je in Engeland terechtgekomen?
Maarten Cremers: “Dat is twee jaar geleden begonnen via Johan Boonen. CCM was op zoek naar een werkplaats in België omdat ze GP’s wilden doen. Wij hadden wel plaats. Van die werkplaats is niets gekomen, maar het contact is gebleven. Dave Thorpe stelde voor om te komen trainen en de winter van 2009 op 2010 heb ik in Engeland doorgebracht met Thorpe als trainer. Vorig jaar heb ik dan voor V-Mac gereden. Een concrete plan op het einde van het seizoen voor 2011 had ik niet. Daarom dachten we waarom niet verder werken met Dave. Volgend seizoen zal ik dan opnieuw voor het team van Dave Thorpe rijden op Honda. Het is de bedoeling dat ik weer het Maxxis Brits Kampioenschap en Phoenix Tools Premier Motocross Championship rijd.”

Het Brits kampioenschap is heeft zeker ook internationale uitstraling. Het Phoenix Tools kampioenschap is veel minder bekend, wat is dat precies?
Maarten Cremers: “Phoenix Tools kan je vergelijken met de VLM bij ons. Het zijn amateurwedstrijden in het zuid-westen van Engeland. Dat klinkt regionaal maar alleen al dat deel is zo groot als België! In totaal zijn dat 14 wedstrijden. Misschien ga ik daarnaast nog een aantal Red Bull Pro Nationals in het zand doen. Dat zijn allemaal behoorlijke verplaatsingen in Engeland maar dat hoort er bij.”

Kan je het qua organisatie vergelijken met amateurraces bij ons?
Maarten Cremers:
“Het gaat er heel anders aan toe. Bij de VLM heb je hoeveel, 15 klassen? Ginder heb je de experts MX1 en MX2, de Inters zeg maar, de Juniors 2 of 3 reeksen nargelang hoeevel rijders er zijn en dan een veteranenklasse van over de 35. Iedereen rijdt 3 manches van 20 minuten, wat ik persoonlijk leuker vind. We beginnen om half tien ‘s morgens en om drie, vier uur ‘s namiddags zit het erop. De races volgen elkaar snel op. Dat is heel tof, als je vier, vijf uur moet wachten zoals in België soms raak je uit het ritme.”

Wat heb je zowel opgestoken van Dave Thorpe?
Maarten Cremers:
“Vooral fysiek heb ik veel vooruitgang gemaakt. Ik heb altijd wel fysiek getraind, maar nooit echt begeleid. Dat doet Dave goed. In de winter legt hij er serieus de pees op. Tijdens het seizoen valt dat goed mee, dan is het eerder onderhoudstraining. Als we gaan trainen geeft hij ook altijd tips; probeer dit eens of probeer dat eens.”

Hoe zit het met het niveau in het Brits kampioenschap?
Maarten Cremers:
“Snel! Daar wordt ook serieus gegast hoor, toch in de MX1 waar ik in rijd. De eerste vijf gaan écht heel hard, Maar ook de top 10 en zelfs de top-20 is nog een hoog niveau. Iedereen rijdt er voor z’n centen. Mijn beste resultaat was dit seizoen 1’de algemeen in Milton Park. In Desert Martin was ik in de eerste race 10de, maar daarna had ik twee DNF’s. Volgend jaar wordt het er niet bepaald makkelijker op: Shaun Simpson komt terug, Marc Dereuver gaat in Engeland rijden… Ik zal blij zijn als ik tussen de top tien en top 15 kan eindigen. Dit jaar had ik vooraf op top-15 gemikt. Na afloop van de eerste race was ik echter blij met een 20ste plaats. Het heeft dus even geduurd om me aan te passen aan de snelheid. Als ik goed in mijn vel zit, kom ik wel dicht bij die top-10. In het Phoenix Tools sta ik momenteel derde, dit weekend staat de laatste ronde op het programma. Omdat ik teveel ben uitgevallen zit er niet meer in dan een tweede plaats in de eindstand.”

Hoe reageren de Britse rijders en fans op jouw komst?
Maarten Cremers: “Euh (lachend) echt veel fans heb ik ginder niet. Maar da’s ook normaal natuurlijk. Zoals in andere sporten geven de Engelsen zich altijd 100% en dat merk je ook in dat amateurkampioenschap waar heel hevig wordt gereden! Ik schiet goed op met de andere rijders, maar op de baan gaat het er hard aan toe. Verder mag ik zeker niet klagen over de ontvangst. Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik goed ben omringd met Dave Thorpe enzo.”

Veel succes dit weekend!
Maarten Cremers:
“Thnx.”

Credit foto’s: Plonsracing