X

Ken De Dycker kijkt terug op ONK Oss

Het Open Nederlandse Kampioenschap motorcross werd gisteren op gang getrapt op de spectaculaire ‘Witte Ruijsheuvel’ Oss. Het sterke sartveld werd perfect aangevuld door zo’n 6.000 fans die nieuwsgierig uitkeken naar de langverwachte eerste grote race van het seizoen in Nederland. Na het podium van Jonathan Barragan in Spanje vorige week veroverde Ken De Dycker zijn eerste podium finish van het seizoen achter Evgeny Bobryshev en Kevin Strijbos.

Ken gebruikte de vrije training en kwalificatie om vertrouwd te raken met het spectaculaire circuit. Zijn laatste bezoek aan de baan in Oss was dan ook 10 jaar geleden op een 125cc! De ochtendsessies waren tegelijk ook een eerste voorzichtige test om te kijken hoe zijn geblesseerde rechterknie zou reageren. Zoals te verwachten -gezien de omstandigheden- bleef de populaire Belg steken op een matige negende tijd, bijna 5,5 seconden achter polesitter Bobryshev.

Diezelfde Bobryshev werd de gangmaker in de openingsmanche waarin hij van start tot finish op kop zat. Achter hem zoog De Dycker de aandacht naar zich toe door een fraaie inhaalrace na een moeilijke start. Hierdoor werd hij tweede. Nochtans zat de LS Honda rijder pas 15de bij de start van de race maar wist op te klimmen tot de 7de plaats na de eerste ronde. Na 4 ronden was Keeno al opgeschoven naar de 3de stek nadat hij De Reuver, Nederlands kampioen MX1 Brakke en Rui Gonçalves voorbij was gegaan. Met een laatste inspanning aan het einde van de 30 minuten plus twee ronden durende race kreeg De Dycker landgenoot Strijbos in zijn vizier en ging hem alsnog voorbij.

In de  tweede manche, die werd beslecht in donkere en natte omstandigheden, pakte de 27-jarige De Dycker een veel betere start. Keeno stuurde zijn CRF450R als vierde de eerste bocht in. Helaas verloor hij in het gedrum omiddellijk na de ‘startheuvel’ enkele plaatsen. Daardoor lag de Lubbekenaar in het eerste deel van de wedstrijd weer in 7de positie. Zodra hij zijn ritme hervond kon De Dycker aan zijn opmars beginnen. Na half wedstrijd had Ken de kloof met Belgisch kampioen Shaun Simpson dichtgereden. De Dycker ging er op en erover, kreeg zo de derde plaats in handen maar zijn achterstand op de nummers één en twee, Strijbos en bobryshev was te groot geworden.

Ken De Dycker, 3de algemeen: “Eigenlijk twijfelde ik op vrijdag nog serieus of ik wel zou starten in Oss. Die derde plaats en vooral de manier waarop ik reed waren dus zeker opstekers. In de eerste manche heb ik me zelf verrast! Op voorhand had ik nooit gedacht dat het zo vlot zou lopen. In de tweede race had ik een goede reactie aan het hek. Bovenop de heuvel was ik een beetje voorzichtig, in de tweede bocht werd ik naar de buitenkant geduwd en daarmee waren de kopmannen gevlogen. De omstandigheden in de tweede manche waren ook moeilijker omdat het nat was en je niet perfect meer zag.

Verder onderzoek toonde vorige week aan dat er inderdaad een kleine barstje in mijn knieschijf zit. Het is op zich niet zo’n ernstige blessure wat betreft de mogelijke gevolgen. Toch gaan we nauwlettend in de gaten houden hoeveel vocht er in de knie komt na een inspanning. Daarom zal ik deze week zeker opnieuw langs gaan bij de dokter. “

Ken De Dycker staat in principe volgend weekend in Halle aan de start voor de tweede ronde van het ONK MX1. Jonathan Barragan reist af naar Osuna, Sevilla voor de tweede ronde van het Spaanse MXElite kampioenschap waar hij zijn titel verdedigt.

Open Duch Motocross- OSS Race 1: 1. Bobryshev, 2. Ken De Dycker (LS Honda Racing), 3. Strijbos, 4. De Reuver, 5. Goncalves, 6. Simpson, 7. Klein Kromhof, 8. Schiffer, 9. Van Daele, 10. Pyrhonen, 11. Saris, 12. Priem, 13. Brakke, 14. Verhoeven, 15. Reijnders, 16. Alberto, 17. Lonka, 18. Soderberg, 19. Van Nooten, 20. Justs

Open Duch Motocross- OSS Race 2: 1. Strijbos, 2. Bobryshev, 3. Ken De Dycker (LS Honda Racing), 4. Simpson, 5. Gonçalves, 6. Brakke, 7. Van Daele, 8. Priem, 9. Verhoeven, 10. Pyrhonen, 11. Schiffer, 12. Reijnders, 13. Martens, 14. Saris, 15. Lindstrom, 16. Wouts, 17. Van Tienen, 18. Söderberg, 19. Van Nooten, 20. Lynggaard

Eindstand Oss en voorlopig klassement ONK MX1: 1. Evgeny Bobryshev 47 pts, 2. Kevin Strijbos 45, 3. Ken De Dycker (LS Honda Racing) 42, 4.Shaun Simpson 33, 5. Rui Goncalves 32, 6. Marvin Van Daele 26, 7. Herjan Brakke 23, 8. Markus Schiffer 23, 9. Manuel Priem 22, 10. Antti Pyrhonen 22

Alle resultaten voor Oss zie je hier: http://www.mylaps.com/results/showevent.jsp?id=750142

Credit foto’s: CDS