X

Keeno praat over Kei-heuvel & Matterly Basin

Een overwinning op de legendarische Keiheuvel in Balen -en de bijhorende Trofee Sylvain Geboers- ontbraken nog op het palmares van Ken De Dycker. Daarmee maakte de Red Bull KTM rijder op woensdag korte metten! De Dycker won op overtuigende wijze twee manches en werd één keer tweede. In de BK stand blijft Ken stevig aan de leiding met 27 punten voorsprong op Tanel Leok

De Dycker was tijdens de kwalificaties al veruit de snelste. ‘s Morgens ging Keeno bijna 1,8 seconden sneller rond dan Leok. Er stond dan ook geen maat op de suprematie van De Dycker in de openingsmanche. Na de kopstart van Max Nagl voor Strijbos en Van Horebeek baande de sterke Lubbekenaar zich gezwind naar voor. Vanop de 5de plaats in de start kwam hij al in de tweede ronde aan de leiding om dan snel zijn voorsprong uit te bouwen. Aan de meet hield hij meer dan 11 seconden over op Nagl. Ook de snelste rondetijd van de oranje krachtpatser dwong respect af; 2,3 seconde sneller dan zijn naaste concurrent!

In het wiel van teammaat Nagl stormde Ken de eerste keer ‘de Kei’ op in de tweede manche. En weer bleek hij ongrijpbaar! Van start tot finish ging Ken aan de leiding. Onder bijna tropische, zonnige omstandigheden genoten de vele duizenden toeschouwers van De Dyckers stuurmanskunst. Met recht en rede draagt de Keiheuvel de titels als één van de allerzwaarste zandomlopen ter wereld. Keeno haspelde zijn rondjes echter spelenderwijs af. Alvast veelbelovend voorschot op wat we tijdens de belangrijke zandafspraken van de komende weken mogen verwachten, te beginnen met de Benelux GP in Lierop en eind september de MX of Nations in Lommel. Zoals verwacht maakte bondscoach Joêl Smets vandaag immers bekend dat De Dycker aan de zijde van Clément Desalle en Jeremy Van Horebeek ons land zal vertegenwoordigen tijdens de ‘Olympische Spelen van de motorsport’.

Tijdens de derde race van de dag knalde Ken zijn KTM SX-F 450 nog maar eens naar de snelste rondetijd. Na een steekspel met Leok bleek deze laatste weliswaar net iets frisser tijdens de afsluitende sprint over 25 minuten plus één ronde. Met de Britse GP in het vooruitzicht nam De Dycker in het laatste deel van de wedstrijd wat gas terug. Met een ruime voorsprong op Van Horebeek en De Reuver kwam hij over de finish.

Ken De Dycker: “Het rijden ging goed vandaag. Ik had nooit de kopstart maar ik was telkens goed weg. In de eerste twee ronden heb ik dan telkens stevig doorgetrokken. Nadat ik in die eerste twee races een kloof had geslagen kon ik goed controleren. Op die manier kon ik mijn energie sparen en het gaf ook voldoening om vrij comfortabel naar de overwinning te kunnen rijden! In de laatste manche deed ik het wat rustiger aan. Komend weekend staat er al een GP voor de boeg en met dit warme weer was het ook opletten om geen bleinen te krijgen. Gelukkig passeer je op de Keiheuvel af en toe tussen de bomen want het was echt heet. Van zodra je nog maar bewoog, was het al zweten geblazen! De Keiheuvel lag er desondanks goed bij. Er was vooraf goed gesproeid en de nieuwe layout van de start bleek een verbetering. Ik denk dat we in overleg met de club nog wel enkele verbeteringen kunnen aanbrengen om de nieuwe start volgend jaar nog spectaculairder te maken.”

Over de Britse GP in Matterly Basin

“Ik heb er echt wel zin in om weer te rijden in Matterly Basin. Er staan heel wat klassen op het programma waardoor de baan zeker zwaar zal komen te liggen. En volgens de weersverwachtingen zou het ook kunnen regenen. Ik hou wel van zo’n omstandigheden. Maar de sprongen zijn ook heel mooi daar. Wat mij betreft is Matterly Basin de mooiste omloop van het seizoen! Ook al komen er veel verschillende types motoren in actie -van de 65cc tot de MX1- ik denk niet dat we daar aan de ondergrond wat van zullen merken. Ze zullen zeker aan de baan werken, bovendien zetten vooral de zwaardere motoren die op zaterdag en zondag rijden de toon voor de rijlijnen en putten.”

Foto’s: CDS