X

Geslaagde SMX première in Zolder

Geen motorcross, geen supercross en geen BMX…  Short MX is uniek, na vandaag kunnen we ook stellen dat deze nieuwe sport in Zolder een geslaagde première kende én dat SMX naar meer smaakt! Dat Ken De Dycker de grote triomfator werd, was eigenlijk al op voorhand te voorspellen. Maar er viel veel meer te beleven in Zolder…

Wie anders dan De Dycker?

De Dycker hielp mee met de aanleg van de baan en wist perfect het publiek te vermaken. Bijna een soort van Ken & Friends dus!

Keeno was natuurlijk de grootste naam op de affiche, maar de Beer uit Lubbeek deed veel meer dan alleen snelle rondjes draaien. Starten 20 seconden na zijn concurrenten en een helse inhaalrace uit zijn mouw schudden, een heelclicker, nac-nac of adembenemende whip… Ken trok alle registers open! Tijdens de reeksen verzorgde al spelend hij mee de show. De winst in de finale voor Andy Truyts –de hele dag sterk bezig- en Pierrot Junior Slegers was dan weer de logica zelve. Ook mooi om te zien was de aanvalslust van Stijn Verstrepen en Jilani Cambré.

Hofman wint fotofinish van Vandergugten!

Het concept van de Short MX is op het lijf geschreven van aanvallers, rijders die onmiddellijk in de aanval gaan en over een goede techniek beschikken. In de MX2 wisten vooral Axel Nijs, Stijn Hofman, Dietger Damiaens en Olivier Vandergugten zich te onderscheiden. Door de verschillende korte reeksen, en vele inhaalmogelijkheden viel er eigenlijk constant iets te beleven. De MX2 finale werd er echter één om in te kaderen. Na een bloedstollend duel tussen Vandergugten en Hofman trok deze laatste aan het langste eind. De Oost-Vlaming wist letterlijk één zucht voor Vandergugten over de meet te komen. Verschil; 0,025 seconde! Damiaens was met een vroege valpartij de grote verliezer in deze klasse

MX2 uitblinker Stijn Hofman aan de micro bij ‘The Stingray’

Dourte en Bogaerts

Net zo mooi als de ‘grote mannen’ was de strijd bij de jongeren. In de 85cc finale kwam thuisrijder Jens Bogaerts –ook altijd op de eerste rij voor het indoorwerk-  sterk voor de dag. Bogaerts won voor Thomas Van Erum en Jordy Kenzeler. Het 12-jarige DIGA Racing talentje Jago Geerts liet de bijna 1.000 toeschouwers volop genieten van zijn rijkunsten. In de 85cc chronosessie  was de pocket-technieker al overtuigend de snelste. Tijdens de halve finale moest hij nipt de duimen leggen voor Jordy Kenzeler. Helaas was Jago net iets té onstuimig bij de start van de finale. Zijn spectaculaire crash bleef gelukkig zonder veel gevolgen. Op karakter reed Jago wel nog uit! Yente Dourte snelde naar de zege in de 125cc voor Jarno Errens en Bryan Engelen. Met zoveel verschillende manches zou het ons te ver leiden om elke sprint in detail te bespreken. We kunnen alleen maar zeggen dat de afwezigen, zowel toeschouwers als rijders, ongelijk haddden!

http://www.mylaps.com/results/showevent.jsp?id=850944

Zou Zolder nu het nieuwe favoriete circuit van Jens Bogaerts worden?

SMX I; de conclusie

Als dit ‘Op de Koop toe’ was dan zou Emiel Smoelen Goelen nu over de safe van het hotel, de inhoud van de mini-bar en de kwaliteiten van het buffet beginnen uitwijden. Dat gaan we hier niet doen! Al was het maar omdat niemand van onze jonge lezers zich Emiel nog herinnert. Wat we wel onthouden over de allereerste SMX race ooit:
–  Het organiserende MLMX-Team ging met het Short MX voor korte en intensieve sprintwedstrijdjes. Dat is gelukt!
– Door de verschillende rijlijnen werden rijders aangemoedigd om duels op te zoeken en aan te vallen. Dit plannetje werkte perfect, zelden zoveel strijd van dichtbij gezien.
– Tijdens de pauzes kon je genieten van de autoraces en schitterende bolides die tegelijk in Zolder raceten!
– De snelle opeenvolging van de races –BMX stijl- was zeker een voltreffer.
– Het weer was schitterend, veel blije mensen en een toffe sfeer.
– Op de verhoogde berm had je een behoorlijk overzicht op de baan. Een compleet stadiongevoel was het niet en het was spijtig dat deze berm er (nog) maar langs één zijde lag.
– Ook speaker Leon Van Gestel gaf fameus van jetje om de SMX koorts aan te jagen. Het geluid was perfect!
– Zolder leek voor één dag een Vlaams-Brabantse enclave, grappig.
– Last but not least; vandaag werd geschiedenis geschreven in Zolder. En wij waren er bij, een beetje trots om dit moment te kunnen delen. Proficiat aan Thierry, Stefan, Mireille en alle medewerkers. Afspraak volgend jaar!

Foto’s: DMEpics