X

De koninklijke missie van Stefan Geukens!

Een motorcrosswedstrijd waarbij een lid van de koninklijke familie aanwezig is, maak je niet alle dagen mee. En een editie van de MX of Nations evenmin. Dat Prins Filip de Motorcross of Nations in Lommel bijwoonde was dan ook groot nieuws! Eén van de mensen die alles achter de schermen in goede banen leidde was Stefan Geukens, bekend mx-fotograaf en de hoofdredacteur en uitgever van het magazine ‘Motocross is een Art’.

Hoe ben je bij zo’n speciale missie terecht gekomen, Stefan?
Stefan Geukens:
“Een week voor de Motocross of Nations kreeg ik een telefoon om de begeleiding en het bezoek van de prins mee voor te bereiden. De BMB vond in samenspraak met Eric Geboers dat ik hiervoor het juiste profiel had. Natuurlijk vond ik dat een enorme eer om dat te mogen doen. Erg lang heb ik dus niet hoeven na te denken!”

Eric Geboers in het gezelschap van Prins Filip.

Wat hield jouw taak concreet in?
Stefan Geukens: “Ik heb de media moeten coördineren die bij de prins mochten komen. Alleen de juiste mensen kregen hier immers toelating voor. Omdat ik de journalisten en fotografen persoonlijk ken is het dan makkelijker om naar de bodyguards toe in te schatten of alles veilig is.  Enkele dagen voor het evenement was er de voorbereiding met de staatsveiligheid. Daarvoor moeten een hele lijst met protocol afgewerkt. De route die de prins aflegt wordt bijvoorbeeld gecheckt. De zondag zelf werd helemaal in beslag genomen omdat je heel veel moet controleren. Onder andere ook met Youthstream want zij droegen de verantwoordelijkheid over het podium. Wij hadden de verantwoordelijkheid over de prinselijke ruimte van waaruit hij de wedstrijd volgde. Langs de ene kant had je de Royal media zoals VTM en RTL die het koningshuis van nabij volgen. Aan de andere kant willen sportfotografen ook graag foto’s van de Prins. Daarom hebben we twee fotografen aangeduid die mee in de tent mochten. Ook voor de ontmoeting van de teams, drie rijders plus een teammanager hebben we een briefing gegeven. Als de Belgen niet op het podium hadden gestaan waren dat in totaal 16 personen geweest! Het was al bij al een heel leuke ervaring.”

De prins op de cover in het nieuwste nummer van The Art Of Motocross!

Heb je ook zelf met Prins Filip gesproken?
Stefan Geukens:
“Persoonlijk contact met de prins heb ik niet gehad. Men had me gevraagd om hem te begeleiden toen hij zijn handtekening zou zetten in een speciaal huldeboek ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de BMB maar ik vond dat veel meer de taak van Jos Driessen,  de voorzitter van de BMB. Bovendien moet de prins u aanspreken. Zomaar een praatje slaan, dat gaat niet!”

Alles is heel goed verlopen, hoewel er toch een massa volk op de been was en het moeilijk is om dergelijke evenementen perfect te controleren…
Stefan Geukens:
“Klopt, achteraf heb ik ook complimenten gekregen over mijn bijdrage. Dat is heel fijn! Het is immers leuk om te worden gevraagd, maar als er iets fout loopt dan is dat allesbehalve positief voor je imago. Tijdens zo’n evenement merk je ook wel hoe ontzettend professioneel alles is georganiseerd rond koninklijke familie. Na de podiumceremonie was er zo verschrikkelijk veel volk dat ik met afvroeg hoe de Prins daar vlot zou kunnen wegkomen met zijn auto. Ze verzekerden mij dat ze daarvoor hun methode hadden. Dat bleek te kloppen! Ik weet niet hoe ze het hebben gedaan maar in geen tijd was de weg helemaal vrij!”

Het bezoek van Prins Filip heeft nog een staartje gekregen heb ik vernomen.
Stefan Geukens:
“Inderdaad, de persverantwoordelijke van het Koningshuis was vorige week aanwezig bij de voorstelling van het vierde nummer van “The Art Of Motocross”. Dat doet plezier, natuurlijk stond de prins ook mee op de cover. Ik ben er zeker van dat hij ons magazine thuis aan zijn familie zal tonen.”

Koning Albert is zelf motorrijder en was er bij tijdens de MX of Nations in Zolder in 2003. Is Prins Filip nu een mx-fan?
Stefan Geukens:
“Dat de prins zin heeft om te gaan crossen, denk ik niet! Maar hij heeft wel laten verstaan dat hij nog eens graag terug zou komen naar de Belgische Grote Prijs en dat hij dan zijn kinderen wil meebrengen. Da’s toch ook al tof hé!”

Foto’s: CDS, Archief

Meer info over The Art Of Motocross hier