X

Een doodgewone vrijdagavond in de stad…

Met gemengde gevoelens trok ik naar het Sportpaleis. Het NITRO CIRCUS zou er kunstjes op de motor c.q. andere tuigen vertonen. Ik stond er sceptisch tegenover. Been there, done that, of noem het gewoon blasé. M’n kleinzoontje van 7 had –tig keren de trailer bekeken op Youtube. Eigenlijk deed ik het voor hem. Vooraf een dikke steak gaan eten in de “vleeswijk” van ’t stad en dan met de shuttle naar de zaal. Er was volk. Eigenlijk zat het kot afgeladen vol.

Stipt op tijd volgde de aankondiging. Travis Pastrana zelf zou  niet zou mee doen. Tant-pis, ik zou wel zien, begin er nu maar aan. Gelukkig werd ik afgeleid door mijn vriendje, die zich in antwoord op de speakers de longen uit zijn lijfje schreeuwde. Nu, hij genoot er van, dus doel bereikt. En dan werd de wereld op zijn kop gezet. Letterlijk en figuurlijk! Op een trottinet, een paar rolschaatsen, een koersfiets, op skilatten werden de grenzen van de fysica en zwaartekracht aangevreten. De principes bleven nog net overeind, want what goes up, must come down. Alleen de wijze waarop verschilde nogal wat van wat een mens voor mogelijk houdt. Ik werd bij de keel gegrepen door een stelletje lefgozers, die bij iedere stunt dreigden van hun nek te breken. Als opwarmer kon dat tellen. Meteen daarna kwamen de bikes in actie.

Ik heb veel gezien, maar dit was – vergeef het mij – ballet op hoog niveau. De ene bike-train na de andere spoorde voorlangs. En ja, we hadden puike – nee zeg maar de beste – zitjes. Een vol uur lang raakte ik steeds meer in de greep van een nooit eerder vertoond spektakel. De break was welgekomen. Eerst pissen, dan wat bij drinken, het was hoog tijd. Deel twee werd de grote finale. Het tempo zakte, maar wat we te zien kregen tartte de verbeelding. Een man in een rolstoel deed gewoon “insane” dingen met zijn karretje. Een frigobox bleek ook een vervoermiddel te heten. Een stelletje BMX-ers jutte mekaar op tot ongelooflijke stunts. Met enkele treintjes als opwarmer  kwamen we tot het hoogtepunt van de FMX: de dubbele backflip. Maar eerlijk gezegd: ik had in het eerste deel al een overdosis adrenaline gekregen. Het was gewoon teveel Voor iemand van mijn leeftijd die denkt dat hij het gehad heeft. Dit was voor mij een unieke ervaring. De hoogtepunten en het aantal extreme athlete sterren was amper bij te houden; Josh Sheehan (Double backflip), Chad Kagy (BMX), Cam Sinclair, Adam Jones, Bilko, Special Greg, Jolene Van Vugt enzovoort

Ik sluit af met enkele conclusies: er zijn 10.423.353 landgenoten die het NITRO CIRCUS niet gezien hebben. Zij krijgen een herkansing volgend jaar met Sinterklaasavond. Al denk ik dat de 15.000 van vrijdag  allemaal komen bissen. Mijn kleinzoontje beleefde de avond van zijn nog jonge leven. Hij sliep al toen we de parking af reden. Gilles De Jong trok als Belg zijn streng tussen de absolute FMX-top. Qua spektakelwaarde is dit het beste wat ik de afgelopen jaren mee mocht beleven. En tot slot: google eens even naar Aaron Fotheringham. Of bekijk de clip hieronder. Doen!

Tekst: Leon Van Gestel
Foto’s: CDS