X

Voorbeschouwing supercross Goes

Dit weekend is het zover, de supercross van Goes. Deze wedstrijd is al jaren een vaste waarde op de kalender. Iedereen in Nederland, België en zelfs ver daarbuiten staan te trappelen om hun nieuwe vette stickersets en motoren te showen op dit prachtige evenement. Ook krijgen de piloten een circuit onder hun wielen geschoven van de beste indoor circuitbouwer in Europa, onze Belg Freddy Verherstraeten. Geef Freddy een leegstaande hal en wat zand en je krijgt de leukste speeltuin van de buurt.

Naast het circuit is ook de deelnemerslijst om duimen en vingers van af te likken. Bij de INTERS categorie staan enkele hele grote namen aan de start. En ze komen van ver, héél ver. Terecht ook dat ze naar het koude zeeland afreizen. Naast de grote publieke belangstelling en de eer om de 21e supercross van Goes te winnen, kan je ook nog eens naar huis gaan met maar liefst €2 400,-. Indien je top-12 rijd in de finale op zaterdag ben je zelfs al zeker van €100,-.

Als we dan die deelnemerslijst er even bij nemen dan zie je daar toch enkele heel bekende namen tussen staan. Te beginnen bij de winnaar van vorig jaar, Jack Brunell. De Brit heeft dit jaar al enkele indoorcrossen achter de rug en heeft al meermaals bewezen dat hij goed uit de voeten kan op de typisch smalle Europese supercross circuits. Ook staan er enkele ex WK piloten aan de start. Shannon Terreblanche bijvoorbeeld. Helemaal vanuit Zuid-Afrika komt hij de supercross in Goes rijden en met succes in het verleden. Zo werd hij vorig jaar zelfs nog tweede. Kornel Nemeth is nog zo’n ex Grand Prix piloot. Vorig jaar eindigde hij op een 9e plaats in de finale. Maar aan zijn rondetijden te zien kan hij veel beter dan dat.

Naast deze knallers van namen zijn er nog tal van buitenlanders die heel goed kunnen supercrossen. Zo heb je de gebroeders Lynggaard vanuit Denemarken. Zowel Kasper als Rasmus hebben wat indoor ervaring. Laurent Dohr is een Fransman, en iedereen weet dat Fransen niet vies zijn van een beetje supercross. Zo is Laurent een vaste waarde in het Frans supercross kampioenschap. Adam Chatfield is dan weer zo’n naam die me wel bekend in de oren klinkt. De Brit haalde vorig jaar nog de main event van de supercross in Phoenix. Jawel, een ronde van het WK supercross. De zomer bracht hij door in het zwoele Brazilië. Ongetwijfeld heeft hij ook daar op een supercrossbaan gezeten.

De Belgen en de Nederlanders zijn ook goed vertegenwoordigt. Ik zal ze even allemaal voor jullie opsommen, in de hoop dat jullie ze kennen.
Belgen: Olivier Vandergugten (Bekend van zijn brandende motor in Pierreux en zijn filmpje waar hij met de hulp van een Waalse TV-show een indoorcircuit wilt openen), Jurgen Wybo (5e vorig jaar) en Arnaud Wauters.
Nederlanders: Jeffrey Meurs, Mark Boot (Lokale held, een echte Zeeuw), Mike Kras, Rinnie Van Linden, Dave Versluis, Marcus Lee Soper en Nick Kouwenberg. Ook Jordi van de Wiele staat ingeschreven. Maar hij kwam zwaar ten val tijdens een training in Goes en brak enkele ribben. Beterschap Jordi.

Tenslotte wil ik ook nog even mijn licht werpen over de 85cc grote wielen klasse. De grootste naam daar aan de start is de wereldkampioen 65cc van 2011, Spanjaard Jorge Prado Garcia. Jorge doet meermaals mee met Spaanse supercrossen en is geen nieuweling als het op whoops en triples op aankomt. Toch zal hij zijn overwinning niet cadeau krijgen. Zo staat kersvers fmx4ever piloot Bo De Clercq tegenover hem. Bo is net terug van een stage in Spanje en heeft al enkele keren gereden op de baan van Goes. Ook toptalent Jago Geerts zal zichzelf niet zomaar gewonnen geven. Jago die vorig jaar Nederlands kampioen 85cc kleine wielen werd is net als Jorge een 2e jaars 85cc piloot en kan goed uit de voeten op eender welke baan. Aron Van Der Veer is dan weer de lokale hoop voor de Zeeuwen.

Alle informatie i.v.m. tickets en timing kunt u vinden op de website van SX Goes.

Om jullie op te warmen zijn hier alvast al enkele video’s.

Tekst: VePix.be
Foto: SX Goes