X

Voorzitter Finlandcircuit aan het woord

Enkele weken geleden kregen we het nieuws te horen dat het Finlandcircuit te Westdorpe moet wijken voor een hypermodern recyclagebedrijf. Dit toch wel plotse en schokkende nieuws deed ons enkele vragen stellen, waarom, is er een toekomst op een nieuwe locatie, komt er een afscheidscross? Met die vragen in ons gedachten telefoneerden we naar Dhr. Eric Stoutjesdijk, voorzitter van het Finlandcircuit.

MXM: In hoeverre zagen jullie dit aankomen?

E. Stoutjesdijk: De sluiting van het Finlandcircuit zat er al een tijd aan te komen. Vorig jaar al werd de grond verkocht aan De Feijter Groep. Deze firma ging failliet nog voor zij het circuit inpalmde. Daarna heeft de Beelen Groep de grond gekocht, dit was nog vorig jaar in de winter. Gelukkig voor ons mochten we hun terrein in bruikleen nemen, op die manier zijn we nog een jaar langer kunnen open blijven en hebben we kunnen zoeken naar alternatieven.

Voor die zoektocht zijn er al enkele gesprekken geweest, is hier al iets uit gevloeid?

Er is nog niets concreet, er liggen enkele voorstellen van terreinen op tafel en er zijn er ook al enkele gepasseerd. Het is niet makkelijk om een terrein te vinden dat geschikt is voor een gemotoriseerde sport als motorcross. Het is niet zeker dat er een nieuw terrein komt, maar het is ook niet zeker of er geen meer komt. Het zal hard werken en zoeken worden. Gelukkig hebben we wel de gemeente aan ons zijde. Zij zoeken niet mee naar een locatie, maar indien er een geschikte locatie is gevonden zijn zij bereid om zich 100% in te zetten.

Er is veel gecrosst op het Finland circuit, maar wat was voor jouw nu het hoogtepunt?

Eigenlijk is die 13 jaar die we open zijn geweest één groot hoogtepunt. Het circuit was altijd druk bezocht en iedereen had het naar zijn zin. Het voorzag ook een grote behoefte. Iedereen die zijn hobby wou uitvoeren kon naar ons komen en plezier beleven. Als ik dan toch iets specifiek moet kiezen ga ik voor de ‘Special day’ die we jaarlijks organiseerden. Mensen met een beperking kregen dan de kans om enkele rondjes te maken op het circuit, jaar na jaar was dit een topdag voor alle aanwezigen. Nog een hoogtepunt zijn de test sessies van ktm. Zij huurden toen het volledige circuit af om hun motoren in alle rust en geheimzinnigheid tip top in orde te maken.

Komt er nog een afscheidscross?

Die kans is klein. Het circuit moet namelijk al dicht op 31 Maart en zo’n wedstrijd vraagt heel wat voorbereiding. Er komt héél veel kijken bij een wedstrijd, om dat dan op zo’n korte tijd in orde te maken is moeilijk. De kans is wel groot dat we iets anders gaan doen.

En indien er een organisatie zich aanbied?

Dan zal die zich snel moeten aanbieden. Voor een wedstrijd is er een andere vergunning nodig dan voor een training. Die aanvragen kost natuurlijk wat tijd en dat is iets waar we nu te weinig van hebben.

Tenslotte, wie wil je nog bedanken?

Eerst en vooral de familie Hemelsoet, zij waren vanaf het prille begin erbij en hebben zichzelf volledig gegeven. Mede dankzij hen heeft iedereen hun hobby op een veilige en fijne manier kunnen uitoefenen. Natuurlijk ook alle andere vrijwilligers en betrokkenen van verschillende evenementen. Niet alleen de mensen op het veld, maar ook de mensen achter de schermen. En eigenlijk ook nog De Beelen Groep. Zij hadden in principe het circuit vorig jaar al kunnen doen sluiten. Toch hebben zij ons een extra jaar gegeven om te zoeken achter een alternatief. Het is jammer dat wij het slachtoffer zijn van hun economisch succes en de wil om te groeien. Toch zou ik ze niet willen afschilderen als de boeman.

Tekst: VePix.be