X

Bill Nilsson overleden

Afgelopen zondag, 25 augustus, overleed Bill Nilsson. Misschien zegt de naam niet veel bij het jongere motorcrosspubliek maar toch mag Bill een legende genoemd worden als het op onze geliefde sport aankomt. hij was in 1957 de allereerste wereldkampioen 500cc en deed dat nog eens over in 1960! Als generatiegenoot was Bill vaak op bezoek bij René Baeten in Herentals, samen met die andere Zweedse legende Sten Lundin, wanneer ze op doorreis waren naar de GP’s in de jaren ’50 en ’60. In die tijd gebeurde dat nog met auto en aanhanger! Hij was ook vaak aan het werk te zien op Belgische bodem in wedstrijden zoals onder andere deze van de Bosbergen te Herentals, de Keiheuvel in Balen en de Bruulbergen in Oostmalle!

Op motocossgebied kon Bill gerust een selfmade man genoemd worden. Naast een top GP-rijder was hij ook een begenadigd monteur en bouwde de meeste motoren waarmee hij deelnam aan de Grote Prijzen “gewoon” zelf! Nadat Bill door BSA op straat werd gezet kocht hij, in de winter van 1956, een AJS 350cc wegrace-motor en bouwde deze zelf om naar een 490cc crosser, met een wereldtitel tot gevolg!

Behalve het winnen van twee wereldtitels maakte Bill ook nog drie keer deel uit van het winnende Zweedse team in de Motocross des Nations in 1955, ’58 en ’61. Bill Nilsson overleed in zijn slaap op 80-jarige leeftijd.

Tekst: Werner Castelyns