X

Supercross Bercy – Vrijdag

Aangekomen in het ‘POPB’ komt een jongens droom in vervulling. Vroeger droomde we weg bij de toenmalige live uitzendingen op Eurosport. Nu zitten we zelf op de perstribune, kijken we naar de show die Bercy toch wel is. Voorstelling met geweldige intro filmpjes, de wondermooie choreografieën van de pompom-girl of zijn het die prachtige meiden waar we voor kijken? Het freestyle de lichtshow en dan begint pas het racen! Met eerst de finale van de 125cc met daarin een overwinning voor een ijzersterke Julien Lebeau. Daarna kregen we twee halve finales van de grote jongens. De Factory Honda jongens uit de USA, Trey Canard en Justin Barcia, tonen meteen waarvoor ze gekomen zijn. Trey Canard start achter een sterk ogende Gautier Paulin, die duidelijk werk heeft gemaakt van z’n voorbereiding. Maar de Fransman kan niet meer dan twee ronden de indruk wekken dat het een duel gaat worden. ‘De Eend’, wat Canard in het frans vrij vertaald is, gaat Paulin voorbij en pakt knap de overwinning in de eerste halve finale. In de andere halve finale kunnen we het wedstrijd verhaal nog net iets korter samenvatten. Justin Barcia, holeshot, overwinning. En dat voor Andrew Short, Will Hahn en Cooper Webb!

Na een korte pauze breekt de ‘Superpole’ aan. Daarin laat Greg Aranda, nogmaals zien dat hij nog steeds een stukje kan supercrossen. De Bud Kawasaki piloot zet als eerste een scherpe tijd. Een tijd waar menig topper z’n tanden op stuk bijt tot Gautier Paulin op de piste verschijnt. Maar de tijd van GP21 houd niet lang stand. Trey Canard duikt dan net niet onder, z’n teamgenoot Justin Barcia doet dit wel met verve enzo schrijft hij ook dit nummer op z’n naam!

Op naar de afvallingsrace dan! Waarin in de eerste ‘manche’ Jordi Tixier, Will Hahn van de motor springt. De Amerikaan vliegt schuin van de finishramp en land gelukkig op de luchtkussen. In de tweede manche die betwist word met Tixier, Short, Canard, Barcia en Paulin zagen we Paulin de holeshot nemen voor Tixier. De zaal ontplofte, maar al snel stijgt een grote ooh op wanneer Jordi Tixier voorover eraf gaat op de kleine whoops in de tunnel. Hiermee houd hij een fractie Barcia, Canard en Short op. De twee eerst genoemde leggen een geweldig hoog tempo op en halen Paulin nog bij maar inhalen dat zit er niet meer in. De blockpass pogingen ten spijt. Opnieuw gaat het dak eraf want grote held Paulin klopt Barcia en Canard. Niemand geeft er om dat dit nog niet de finale is van de afvallingsrace… Want dat finale duel word wel gewonnen door BamBam voor Gautier Paulin.

Na een korte pauze met hoogstaand freestyle en leuke danspasjes maken we ons helemaal op voor de finale. En als daar Gautier Paulin en Jordi Tixier als eerste en tweede starten ontploft er een niet terroristische bom in Parijs! De Amerikaanse blikvangers Justin Barcia en Trey Canard hebben even kort hun werk met Jordi Tixier en rijden dan snel de kloof dicht naar Gautier Paulin. De fransman gedragen door het volk doet meer dan z’n best. Maar tegen de Muscle Milk USA Honda jongens is er vandaag geen beginnen. Justin Barcia wint wederom een discipline nu voor z’n teamgenoot Trey Canard en Gautier Paulin. Die laatste was vandaag dan weer duidelijk ‘best of the rest’. Andrew Short werd vierde maar vergat de jokerlane… Word zonder twijfel vervolgd.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Frederik ‘Vepix.be’ Van Eeckhoven / CDS