Villopoto Vs de wereld deel 5

Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

In dit laatste deel neemt Villopoto het op tegen maar liefst DRIE regerende kampioenen. Supercross lites kampioenen Ken Roczen, Wil Hahn en 250 outdoors kampioen Eli Tomac. Nog nooit in de geschiedenis van de sport zijn alle drie de 250cc kampioenen in eenmaal overgestapt naar de grote jongens. Ook zijn het niet zo maar jongens die overstappen. Alle drie zijn het supertalenten en zijn het de betere van hun generatie.

Voor het succesvolle 250cc team GEICO Honda is dit tevens een kans om zich te tonen bij de big boys. Kevin Windham reed al supercross voor GEICO. Toch is Windham geen Tomac en omgekeerd. Met alle respect, Windham was geen winnaar. Dit terwijl Tomac voor niet minder dan een titel aan de start verschijnt. Op supercross gebied valt Wil Hahn ook zeker niet te onderschatten. De lites veteraan reed vorig jaar héél zuiver en gecontroleerd rond. Een must in het moderne supercross.

Eli Tomac, zoon van John Tomac, mountainbike legende. Fysiek tip top in orde en de wil om te winnen is bij hem groter dan bij eender wie. Vorig jaar maakte Eli iets te veel fouten, fouten die door Roczen onverbiddelijk werden afgestraft. Maar we hebben in de outdoors gezien dat Eli snel is, héél snel en dat hij kan blijven beuken terwijl anderen al met hun tong op de grond zitten. Zo veroverde hij de outdoor titel al in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen. Ook de mindere starts van Tomac konden hem niet stoppen. Zo moest hij telkens zichzelf van buiten de top-5 terugvechten, wat hem ook steeds lukte. Wat kunnen wij verwachten van Eli in 2014? Ik zie hem in de top-5 op het einde van het jaar en ik voorspel een episch duel tussen hem en Ken Roczen voor de titel van rookie van het jaar!

Hier kaarten we meteen de volgende rijder aan. De Duitser Ken Roczen, als Europeaan is het moeilijk dit toptalent niet te kennen. De 19-jarige ex wereldkampioen toonde zijn kunnen al in Europa en is daarna naar de US of A vertrokken. Doordat K-Roc een supercross titel heeft geclincht in zijn eerste drie jaar als prof (net als Tomac trouwens) is hij verplicht bij de grote jongens te rijden. Maar tijdens de monster energy cup heeft hij al bewezen dat de 450cc fabrieks KTM voor hem geen enkel probleem is. Ken heeft dan ook een enorm goed motorgevoel en de kans is zelfs groot dat Kenny zelfs kan presteren op een Trail, Enduro of iets anders met twee wielen. Wat iedereen eigenlijk wel verbaasde is dat KR94 een supercross titel pakte, maar geen outdoor titel. Dat is voor een Europeaan best wel verrassend. In ieder geval, in Amerika mogen ze in hun handjes wrijven. Want met dit nieuw bloed hebben ze nog een extra kandidaat voor de top-5.

Ten slotte bespreken we nog eens Wil Hahn. Hahn is de oudste van de drie rookies en heeft het meeste ervaring. Toch schat ik de 24-jarige Amerikaan lager in als Roczen en Tomac. Hoewel op supercross gebied is Will absoluut niet te onderschatten. In 2010 al nam hij een vice West-coast titel. Maar Will is niet het type dat je op een andere motor zet en meteen kan toveren. Ik zie in Will Hahn een Millsaps verhaal. Ooit komt dat seizoen er wel waar alles kan en lukt, en dan … dan moet je als tegenstander zéér sterk staan. Want iemand die in een flow zit is zeer moelijk te stoppen. Dat hebben wij vorig jaar ook gezien met Davi. Enkel Ryan Villopoto kon Millsaps afhouden … dat zegt genoeg. Dus wat moeten we verwachten van Wil Hahn in 2014? Ik heb er eigenlijk niet meteen een antwoord op. Top-8 op het einde van het jaar moet wel lukken en mits een goede start kan hij, met het opgebouwde vertrouwen, enkele keren op of dicht bij het podium landen.

Dit was het dan, een korte voorstelling van de rijders die we in 2014 gaan zien schijnen op ons computerscherm. Of als je een smart TV hebt, kan je gerust in full HD op groot scherm kijken. Uiteraard hebben wij enkele piloten niet besproken. Waaronder Davi Millsaps, Trey Canard … Helaas hebben deze jongens in het off-season een blessure opgelopen en zijn zij onzeker voor Anaheim 1. Ook Justin Brayton, Andrew Short … zitten hier niet tussen. Toch wil ik ook zeggen dat we respect moeten hebben voor rijders als hen. Die hoe dan ook, elk jaar er staan en iedereen wakker houdt!
Leest u graag de vorige delen nog eens door? Dat kan door te klikken op deel1, deel2, deel3 of deel4

Wie wordt volgens u de 2014 supercross kampioen? Stem nu op onze poll!

[poll id=”65″]

Tekst: VePix.be

Uw reacties

Ook te lezen

 • VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  VIDEO: Behind the Gate Episode 5

  Deze aflevering speelt zich af in Agueda en bevat een diepgaande analyse met de Sloveense rijders Tim Gajser en Jan Pancar. Ze laten de verschillende benaderingen van motorcross zien, van …
 • Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Edgar Canet maakt de overstap naar rally raid

  Eind vorig jaar kwam Edgar Canet-Ardevol in aanraking met de rally sport. De Spanjaard kwam jaren voor het RFME Junior team uit in de motocross maar blessures gooide roet in …
 • Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Van Dam profiteert van afwezigheid Van der Werff

  Kaylee van Dam heeft afgelopen zondag volop geprofiteerd van de afwezigheid van Britt van der Werff. In Geldermalsen won Van Dam beide manches en pakte hiermee naast de dagoverwinning ook …
 • Courtney Duncan is er weer bij in Maggiora

  Courtney Duncan is er weer bij in Maggiora

  Komend weekend gaat het FIM wereldkampioenschap WMX verder in Maggiora. Courtney Duncan zal haar rentree maken in het kampioenschap. De Nieuw-Zeelandse raakte twee weken geleden geblesseerd waardoor ze de wedstrijd …