X

Verslag ONK Mill 2014

Vandaag werd in het Nederlandse Mill de tweede manche van het ‘Open Nederlandse Kampioenschap’ betwist. In de 85cc klasse zagen we onze landgenoot Jago Geerts in de eerste manche nipt van het opkomende Nederlandse talent Roan Van de Moosdijk. In de tweede heat waren de rollen echter omgekeerd. Jago wist Roan af te troeven en ging zo niet enkel de tweede reeks maar ook de dagoverwinning naar Jago Geerts. In het overal klassement bleef hij zo Roan Van de Moosdijk en Sander Agard Michelsen. Onze landgenoot Jarni Kooi wist een knappe elfde plek in het algemeen te behalen, Tallon Verhelst behaalde dan weer een veertiendestek.

In de 125cc klasse in Mill was het één en al Davy Pootjes wat de klok sloeg. Zelfs een kleine aanrijding met een gedubbelde en een daarbij horende valpartij kon de Nederlander en KTM Factory piloot niet verontrusten. Hij won beide manches met machtsvertoon. In beide manches was Pootjes oud 85cc concurrent en nu wederom tegenstander Bas Vaessen te snel af. In Max Engelen wist hem in beide manches knap op een derde plaats te plaatsen. Deze drie jongens waren meteen dan ook één,twee, drie in het dagklassement. Cyril Genot kende een dag met ups en downs en sloot de dag af als achtste algemeen. De andere landgenoot in de klasse, Nolan Cordens wist twee punten te verzamelen en dat was goed voor een zevenentwintigste stek.

De MX2 klasse dan, voor deze jongens begon de dag met een opschudding. Jeffrey Herlings trainde wel mee, zette een zesde tijd neer, maar besloot na een valpartij en de daarbij opgelopen pijn aan de schouder niet te starten. Géén Herlings dus en daarmee terug een enorme optie op overwinning voor Coldenhoff. Een optie die de Suzuki-piloot meteen lichte. Al van in de eerste ronde van in de eerste reeks nam hij de leiding stevig in handen. Achter ‘The Hoff’ zagen we dan weer een zeer interessant duel tussen de Husqvarna jongens. Tonkov en Febvre gingen hard tegen onzacht. Febvre wist z’n teammaat te verschalken en zo de tweede plaats te claimen. Tonkov werd derde voor Petar Petrov en Luke Styke. In de tweede manche opnieuw hetzelfde beeld voor de leiding, namelijk Glenn Coldenhoff die autoritair, van ronde 1 tot ronde laatst aan de kop rijd. Voor de tweede plaats kregen we ook ongeveer het zelfde beeld als in de eerste manche enkel zagen we nu naast de twee Husqi jongens ook Petar Petrov er tussen zitten. De drie maakte er een mooi spektakel stuk van tot de Bulgaar van Kemea Yamaha er hard van af klapte. De Husqvarna piloten Tonkov en Febvre maakte na de val van Petrov nog onderling uit die tweede en derde mocht worden. Net als voorheen was het Febvre die Tonkov aftroefde. De vierde plek ging dit keer naar Harri Kullas en een vijfde plek was er weggelegd voor een indrukwekkend rijdende Brent Van Doninck.

In de MX1 klasse dan zagen we tweemaal een kopstart voor Todd Waters, de Australiër heeft in Mill zo’n 90% van de tijd aan de leiding gereden en dat in beide manches. Toch heeft de Husqvarna piloot helaas geen enkele manche gewonnen. In de eerste manche zagen we eerst een duel tussen Kras en Marc De Reuver om de tweede plaats, waarna Kras doorstootte naar Todd Waters en op en over de Australiër ging. Todd Waters wist wel nog tweede te finishten voor De Reuver die kampte met een stomende Honda. In de tweede manche zagen we dan weer Todd Waters en Mike Kras de kopstart nemen. Voor Mike Kras was het tempo van Waters nu net te snel, maar voor de diep in het pak gestarte Joel Roelants niet. De Belgische zandhaas, die de eerste manche uitviel, vloog over het parcours in Mill, haakte even aan bij Todd Waters en ging in een hik en een wip er over. Wederom moest Todd Waters het stellen met een tweede plaats voor Mike Kras, Marc De Reuver. Pascal Rauchenecker wist in de laatste ronde nog de vijfde plek van Filip Bengtsson af te snoepen. De dagoverwinning ging met deze uitslag naar de Beursfoon Suzukipiloot Mike Kras.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Frederik ‘VePix.be’ Van Eeckhoven