X

De amateurfiche: Tom Cuyvers

Naam: Tom Cuyvers
Bijnaam: /
Geboortedatum: 01/10/1986
Geboorteplaats: Geel
Beroep: grondwerken
Federatie & klasse: BMB Nationalen mx1 , VLM Inters mx 1
Palmares: VLM kampioen Juniors in 2003 en VLM kampioen Inters B 2008
Meest memorabel mx moment: Beide voormelde kampioenschaptitels. Dit zijn momenten die je nooit vergeet.
Favoriete circuit: Keiheuvel Balen – Het is men thuishaven. Als jonge snaak ging ik er jaarlijks op 15 augustus naar de cross kijken, samen met men familie. Daar kunnen rijden is voor mij pure nostalgie. En het is een zandcircuit. Al een paar jaar engageer ik me om de VLM-wedstrijd op de Keiheuvel mee te organiseren. Mee het parkoer kunnen uittekenen en dan kunnen rijden op het parkoer dat ik zelf heb aangelegd : I love it!
Favoriete rijder aller tijde: Joël Smets

MXM; Tom, hoe ben je in de motorcross gerold? Wanneer ben je begonnen met crossen, wie heeft je leren crossen?
Mijn vader wou in zijn tienerjaren heel graag crossen, maar zijn ouders hielden dit tegen, waardoor hij zich op andere hobby’s stortte. Als veertiger staken de crosskriebels terug de kop op en besloot hij een motor te kopen om af en toe eens mee te gaan rijden. Ik was toen 10 jaar en vond zo’n motor geweldig. Ik moest dan ook niet lang aandringen vooraleer er ook voor mij een crossmotor (80cc) in de garage stond. Tweedehands uiteraard, maar dat maakte me niets uit. Snel volgde een 125cc en gingen we, mijn vader en ik, vaker en vaker rijden op het crossterrein in Olmen. Enkele mensen die we daar leerden kennen, stelden voor om eens een wedstrijd te rijden. De eerste wedstrijd die ik reed was dan ook op het Hondapark. Die dag zei men grootvader: “Als je top-tien rijdt, krijg je van mij 500 Fr.” En ik eindigde die dag op de tiende plaats! Van het één kwam het ander en voor we het goed en wel beseften, reden we wekelijks een wedstrijd.

MXM; Je blinkt echt uit op zandcircuits als Lommel, Balen … Doe je veel strandcrossen, heb je zin om meer strandcrossen te gaan doen?
Ik ben gestart met rijden op zandcircuits. Ik woon in Balen, dus de trainingsomlopen van Olmen en Lommel voelen beiden aan als een tweede thuis. Ik heb tot op heden nog geen strandcross gereden, maar zeg nooit nooit. Het lijkt me alleszins een mooie uitdaging voor in de toekomst.

MXM; Als amateur is het een dure sport + kans op veel blessures… wat zijn jouw redenen om te blijven crossen?
Ik heb vroeger, toen ik in de lagere school zat, een tijdje gevoetbald. De trainingen vond ik leuk, de wedstrijden minder. Maar toen ik voor het eerst op een crossmotor stapte, was ik direct verkocht. Het was dan ook snel duidelijk dat motorcross de weg was die ik ging volgen. Blessures horen er inderdaad bij. Jammer genoeg ben ik momenteel ook geblesseerd. Maar uiteindelijk kan je niet ontkennen dat aan de meeste sporten risico’s zijn verbonden. Ik heb het er allemaal voor over: de trainingen, de vele werkuren om alles te kunnen betalen, en de blessures. Het gevoel dat ik heb wanneer ik op men moto zit, is het me allemaal waard.

MXM; Je pa zei vorig jaar in Lommel tegen mij dat je probeert de Inter klasse in de bmb te mijden. Dit om niet te hoeven uitkomen tegen ex-GP piloten. Waarom precies wil je daar niet tegen uitkomen of met hen in één klasse rijden?
Ik ben een amateurcrosser, werk voltijds om de kosten van het leven en men sport te kunnen betalen, probeer dagelijks te trainen (lopen, fietsen, fitness, zwemmen, motortraining), doe zelf het onderhoud van mijn moto en ik probeer de weinige tijd die me dan nog rest nog een beetje te genieten van de andere geneugten des levens. Ik ben heel tevreden over de vooruitgang die ik in de loop der jaren heb geboekt en denk niet dat ik de grens van men mogelijkheden heb bereikt. Maar je moet een kat een kat noemen, mijn niveau valt niet te vergelijken met het niveau van een (ex-)GP rijder.
Dit alles kan ik niet doen zonder de steun van mijn ouders Eddy en Gerda, mijn zus Anneleen, mijn vriendin Ellen, mijn supporters, … Hen wil ik dan ook van harte bedanken voor hun steun, zo ook: Grondwerken Willy Geukens, Durox verven, …

Artikelfoto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven
Portretfoto: Facebook Tom Cuyvers