X

BMB in Axel: Zandspecialisten aan het woord

Na een korte onderbreking herneemt het BMB-kampioenschap op Pinkstermaandag op het RES-circuit van Axel. Op het ONK-circuit staat de voorlaatste zandopdracht van het seizoen op het programma. Organisator Amc.Evergem en praeses Walter Haentjens tekenen zoals gewoonlijk voor deze editie.

Met enkel nog de zandbak van Balen op het programma doen de zandduivels er goed aan om in Zeeland goed voor de dag te komen. Alle reeksen rijden er voor de BK-punten en de inters strijden er voor de challengercup. Marvin Vandaele blijft ook na het Franse Avesnes stevig in het zadel maar komt toch lichtjes met stress naar Axel daar Kristof Salaets en vooral thuisrijder Mark Boot de achtervolging blijven leiden. Ook bij de Nationalen MX1 blijft het hyperspannend want bij elke proef veranderen de posities. Alleen Heikki Geens blijft steeds ijzigkalm en heeft de leiding dan ook te pakken voor Roy Silien en Joey Smet die in zijn eigen achtertuin rijdt. In de MX2 klasse lijkt Jonas Salaets op weg naar de titel als hij Axel goed kan afwerken. De twee achtervolgers zijn immers Nederlanders die naar de namen Rik Pijnen en Kevin Spruijt luisteren.

Interessant wordt ook de reeks Junioren waar Quentin Wester op zijn eigen omloop in Avesnes een reuzezaak deed maar in Axel komt Randy Vandecasteele dan weer regelmatig trainen zodat Wester met een klein hartje naar Nederland afzakt. Dat mag ook gezegd worden van de Beloften waar de top vier allemaal Frans spreekt. De Vlaamse jongelui weten dus wat te doen op de Axelse vlakte.

Alle reeksen komen in Axel aan bod en zoals gewoonlijk starten de chronotrainingen pas om 09.00 uur. Om iedereen zoveel mogelijk aan bod te laten komen heeft de organisatie een extra uurrooster achter de hand om eventueel de Junioren te splitsen in MX1 en MX2. Het alert-hulpteam verzorgt de veiligheid in samenwerking met de gekende sportarts Erik Vandeputte die slechts één motorcrosswedstrijd per jaar bijwoont. Als extraatje kan de club ook uitpakken met een eerste vorm van samenwerking tussen federaties want de FMWB en de FAM hebben de handen in elkaar geslagen waardoor ook FAM-rijders in Axel met hun eigen licentie kunnen aantreden zoals dat ook omgekeerd het geval is. Een zeldzaam gegeven in onze sport. Verrassingen zullen in Axel dan ook te verwwachten zijn onder deze verwachte tropische temperaturen. De inkom werd op 12 euro gehouden en het rennerspark opent de deuren op Zondag om 16 uur.

Foto: Frederik Van Eeckhoven