X

EK-Jeugd verslag uit Jinin, Tsjechië

Na de laatste wedstrijd voor het EK en het laatste ONK was er even rust voor de beste jeugdmotorcrossers ter wereld. Maar afgelopen weekend moesten Geerts en co terug uit hun pijp komen op de betonharde baan van Jinin, gelegen in Tsjechië. Deze locatie was vorig jaar nog de gastheer van het junior WK en dus een super voorbereiding voor zowel de finale van het EK jeugd in Finland als van het Junior WK in eigen land.

In de 65cc klasse was het wie anders dan de Deen Rasmus Pedersen, van deze jonge knaap hebben we nog niet het laatste gehoord. De Rus Nikita Kucherov en Nilsson verdeelden de plaatsen twee en drie onder hun, Kucherov mocht echter wel als tweede het dagpodium op door de betere klassering in de tweede reeks. Duitser Ben Hess werd twee keer vierde

Bij de 85cc klasse traden er twee Belgen aan. Wesley Smolders en Jago Geerts verdedigden met trots onze Belgische kleuren! In de eerste reeks was het echter wel Spanje boven, zij mogen dan wel uit het WK voetbal liggen, op een motorcross circuit zijn ze goed vertegenwoordigt met Jorge Prado Garcia. De 13e jarige ktm fabrieks rijder nam de kopstart en verdween in de verte. Achter hem was het onze landgenoot Geerts die enkele inhaalbewegingen maakte en zich zo naar voor knokte. De Fin Kim Savaste lijkt er ook door te komen en kaapte de derde plaats weg. Fachetti werd vierde en Noorderbuur Roan van de Moosdijk vijfde.

In de tweede reeks was het Kim Savaste die de kopstart pakte, het ziet er naar uit dat ook hij een gevaarlijke klant wordt tijdens de EK-jeugd finale in zijn thuisland. Want niet alleen was hij het snelste door de eerste bocht, hij was gewoonweg de snelste over de gehele reeks! Jago Geerts pakte knap de derde plaats in beslag. Terwijl een slecht startende Jorge Prado Garcia zich door het pak heen wurmde naar een tweede plaats. De Deen Mikkel Haarup werd vierde voor de kleine Italiaan Gianluca Fachetti, die wat plaatsen verloor bij een crash laat in de wedstrijd.

Het dag klassement is voor Jorge Prado Garcia voor Kim Savaste en Jago Geerts. Met nog één wedstrijd te gaan is de kwalificatie verzekerd van Jago Geerts voor de finale in Finland op 12 & 13 juli en weten we voor wie wij moeten supporteren!

Jago Geerts: “Het ging best goed op de harde baan van Jinin. Ik heb voorlopig door examens en school nog niet veel kans gehad om te gaan trainen op harde circuits, dus het was wel verrassend dat het zo goed aanvoelde. Na de EK finale in Finland gaan we dan volop focussen voor het WK in eigen land en gaan we ons concentreren op de hardpack circuits. Nu blijven we nog even iets dichter bij huis en gaan we zondag naar Kester! Hiermee laat ik wel de EK ronde in Slovakije links liggen, maar de kwalificatie is ondertussen al binnen, dus is het wel fijn om ook eens voor eigen volk te kunnen rijden.”

Wesley Smolders: “De pech blijft ons achtervolgen … het lijkt er op dat ik het Internationale gebeuren op de harde manier leer. Met letterlijk vallen en opstaan. Maar volgende week gaan we er weer tegenaan in Slovakije. Ik zal wel bijna de enigste Belg aanwezig zijn, alle anderen hebben afgemeld en gaan richting Kester. Hoewel ik heb gehoord dat Liam Everts ook even zijn snelheid komt testen voor te kijken of hij het Junior WK gaat mee rijden of niet.”

Tekst & Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven