X

Tonkov spreekt over zijn 350 MXON avontuur…

Team Frankrijk waren het dominantst tijdens de 2014 Motocross of Nations, maar één van de meest opvallende prestaties in Kegums vorig weekend kwam toch wel de Factory Husqvarna MX2 rijder Aleksandr Tonkov die toch wel mooi tweede eindigde in de MXGP klasse. De gevestigde waarden in de MXGP klasse hadden toch wel een flinke kluif aan deze 21-jarige Rus. Slechts twee weken geleden tijdens de Grand Prix van Leon in Mexico maakte hij nog een dramatische botsing met de latere wereldkampioen MX2 Jordi Tixier. Dit leidde zelfs tot derde graad brandwonden aan zijn rechterarm. Tonkov had dan ook maar weinig tijd om te wennen aan de FC350 om dan toch richting Letland te vertrekken.

In Kegums was er weer wat ellende na een val in de MXGP kwalificaties op zaterdag en speelde de gevoelige huid aan de bovenarm weerop. “Het ging redelijk goed tot ik met Jeremy (Van Horebeek) in aanraking kwam met het stuur en bezeerde ik me terug aan mijn arm” zie hij. “De brandwonden uit Mexico waren eigenlijk niet het grootste probleem. Eens je de pijn weg was ging het wel, maar ik zat ook nog met zeer gespannen spieren.”

“Ik wist dan ook niet of ik wel kon rijden of toch maar niet.” Voegde hij eraan toe. “Ik reed maar één keer na Mexico en dat was echt pijnlijk. Ik dacht s**t, kan ik dat doen of niet? Dus ben ik heel gelukkig met wat ik deed op zondag tijdens de wedstrijd. Mijn starts en het racen met deze top rijders…het was gewoon geweldig.”

Tonkov maakt twee uitstekende starts en reed gewoon mee in de kopgroep tijdens de beide reeksen. Zijn resultaten hielpen dan ook de Russen naar een achtste plaats in de eindstand. Hiermee gaf hij dan ook meteen zijn visitekaartje af voor de MXGP, want volgens de normen van de FIM Motocross World Championship moet hij toch gedwongen de overstap maken in 2017 uit de MX2. Deze prestatie was dan ook positief voor 350 Husky motor, die dit seizoen toch maar weinig vreugde kende met Tyla Rattray en Dean Ferris die gekwetst uitvielen.“Het was mijn eerste keer op de zware motor en ik was dan ook wel zelf verrast.”zei Tonkov. “Nu begrijp ik waarom Tony (Cairoli) wint! De motor is super cool, zeer sterk en zo gemakkelijk om te rijden.”

De rijder uit Kungur, die dit seizoen niet eens het podium haalde in de MX2 in zijn eerste jaar bij het team van Jacky Martens met ondersteuning van de Husqvarna fabriek. Praat over zijn ervaring om mee te strijden in de voorhoede van een evenement als de Motocross of Nations. “Het was mentaal niet eenvoudig.” Verteld hij. “Wanneer je springt en je kijkt achterom en je ziet dan een Ryan Dungey daar…de laatste keer dat ik hem zag was op TV op het podium van een supercross omringd met de Monster girls…en nu lig ik met hem in duel. De laatste reeks was de beste omdat ik wist dat ik met die jongens kon meestrijden. Ik had wel wat last van mijn maag in de laatste reeks, maar het is en blijft nog steeds een geweldig weekend.”

Tekst: Adam Wheeler / www.ontrackoffroad.com
Foto’s: CDS / Bavo Swijgers