X

Bayle praat over MXGP, Honda en Villopoto

Een van de meest getalenteerde motorrijders zal in 2015 full-time terug in de sport keren, namelijk Jean Michel Bayle (FIM en AMA kampioen en voormalig MotoGP rijder) zal zijn ervaring en kennis delen met het HRC Honda World Motocross team. Het is geen geheim dat de 45-jarige Fransman een belangrijke sleutel was om MXGP ster Gautier Paulin doen terug te keren naar het merk waar hij in 2007 zijn international doorbraak mee maakte.

Bayle is al vaker in het MXGP paddock verschenen de afgelopen twee jaar voor het off-road lanceringsgedeelde van het betreffende merk. De binding met Honda (met wie hij zijn vier FIM en AMA titels won) groeid nu nog sterker door zijn rol als Sporting Manager voor het team in de paddock gedurende de GP campagne. “Ik had al goeie contacten met Honda en met Honda Frankrijk was ik al met veel dingen bezig de afgelopen jaren.“ legt hij de achtergrond wat uit in zijn nieuwe rol. “Ik zat al in de Honda-familie met het motorsport gedeelde en er was een goeie gelegenheid om Gautier bij het team te voegen en zo kwam ik ook dichter bij het team te zitten. Het was geen beslissing dat zwart of wit was, maar iets dat we opgebouwd hebben.

“Zeker al het reizen is niet steeds het gemakkelijkste gedeelde, maar we hebben een doel en uitdaging en ik heb een doel in mijn leven en wil er voor gaan. Ik voel wat ik doe en wat ik ook wil gaan doen.”Voegde hij eraan toe.
Bayle is niet zo vertrouwd meer met de MXGP omdat hij begin jaren negentig vertrok om Amerika te gaan veroveren en heeft dus een andere kijk op het kampioenschap. “Het ziet er wel allemaal goed uit. Ik heb de laatste jaren sommige Grand Prix bezocht en de circuits en wedstrijden waren wel mooi.”Zegt hij. “U kunt een heleboel dingen veranderen in de motocross, maar voor mij is de sport nog steeds het zelfde gebleven. Je hebt goeie rijders en een goed team. Dit heb je nodig om goed en hard te kunnen werken en dat is wat ik er zo leuk aan vind. Ik kijk dan ook niet te veel rond wat er daar buiten gaande is.”

Ryan Villopoto zijn deelname aan de MXGP in 2015 en de aanwezigheid van Bayle betekent toch wel wat prestigieuze namen bij in de paddock. Voor Bayle en voor heel wat mensen is het feit dat Villopoto het in de Grand Prix`s gaat proberen wel zeer positief. “Het is geweldig en ook goed om een sterke tegenstanders te hebben. Hiermee zag ik ook graag Villopoto overkomen. Ik maakte zelf enkele jaren geleden de overstap van Europa naar Amerika. Dus ik ben blij dat het nu omgekeerd is en denk dat het ook nog goed voor de sport is. Het zal niet gemakkelijk zijn voor hem… maar denk ook niet dat het echt zo moeilijk gaat worden.”

Bayle zijn taak is om zich te concentreren op de prestaties van zowel Paulin en Bobryshev op de CRF450RW. “Ik denk wel dat Paulin heel goed genoeg weet hoe hij met de motor moet rijden, maar zoals elke rijder kan hij hier en daar wel wat verbeteren. Ik ben dan ook blij om hem te helpen in zijn volgende stap te zetten om wereldkampioen te worden. Hij heeft de mogelijkheden daarvoor.”

“Evgeny is ook een sterke rijder.”Zegt hij. “De laatste jaren zijn dan ook mental en fysiek moeilijk geweest voor hem, maar gelukkig geeft Honda hem nog een kans om te laten zien wat potentieel hij nog heeft. Mijn doel is om hem te helpen en te laten zien dat Honda gelijk had.”

Bayle zal volgend jaar in februari tijdens de Grand Prix van Qatar omringd zijn door de beste rijders van de motocross wereld. Wat denkt hij van de mogelijkheid dat er een van deze toprijders de stap naar het asfalt zal maken zoals hij dat deed in de midden jaren negentig?
“Het is iets dat je niet op een dag beslist.”Zegt hij. “Toen ik voor het eerst met een motor reed was mijn eerste doel om te gaan wegracen. Maar in die tijd kon ik alleen maar rijden en trainen met de crossmotor en deed dat ook zo goed dat ik het blijven doen ben. Ik won kampioenschappen, kreeg fabrieksmateriaal en toen kwam meteen ook die wereldtitel met Honda. Ik werkte mijn doelen af, maar toch bleef het wegracen steeds in mijn hoofd zitten. Zodra mijn ambities in de motocross bereikt waren maakte ik dus de overstap. Het is zeker iets dat je wilt gaan doen om dat jij je wat verveeld, want het is zeer moeilijk en nog gevaarlijk ook. Ik zou blij zijn mocht iemand het gaan proberen, maar het is en blijft toch een zeer moeilijke uitdaging.”

Tekst : Adam Wheeler – OTOR