X

De Bubba Soap

De positieve dopingplas die James ‘Bubba’ Stewart op 12 april jongstleden afleverde hing al even als het zwaard van Damocles boven de Amerikaanse motorcross scene hun hoofd. Sinds gisteren is het zwaard dan ook gevallen. 16 maanden schorsing met terugwerkende kracht, simpel gezegd betekend dit dat er nog 8 maanden op de strafbank resten voor de Yoshimura Suzuki piloot. Verbazend genoeg komen vele grote namen uit de sport en zelfs de AMA meteen James Stewart te hulp. Daarover later in dit stuk meer, maar eerst hoe gaat zo’n dopingtest in zijn werk.

Wij hoorde even rond, want hoe werkt zo’n dopingtest nu precies? Het verhaal dat we kregen was het volgende. ‘Als uw chaperon zich aanmeld bij u met de mededeling dat u getest moet worden, moet u vooraleerst een blad tekenen. Dit zodat zwart op wit staat dat de dopingtesters zich hebben aangediend. Daarna volgt de chaperon u overal en is privacy een dood begrip. U word begeleid naar de plaats waar de urinestalen worden afgenomen. Eens daar binnen mag je zelf twee potjes kiezen. Deze potjes mag je zelf openen, de papieren worden ingevuld en stickertjes worden gekleefd. In die twee potjes moet je een minimum aan urine plassen; deze worden staal A en staal B. Plassen doe je met uw broek op je enkels en uw shirt onder uw armen. Waarom vraag je? Om streken zoals wat Michel Pollentier deed, zuivere urine verstoppen onder het oksel, te voorkomen. Nadat je uw potjes hebt gevuld vraagt de dokter in kwestie of dat u medicatie gebruikt. Indien je daarop positief op antwoord moet u daar meteen ook de nodige attesten afgeven. Elke sporter weet dat hij die attesten best ergens in de buurt kan liggen hebben zodat je ze snel kan oppikken indien controle. Dit alles: attesten en urine worden in een zak gestopt en de sporter tekent voor goed gekeurd.’

Waar is James Stewart in de fout gegaan? Volgens het officiële verhaal van het Stewart kamp is James al jaren ADHD patiënt. Deze gebruiken producten als Relatine, Equasym, Adderall,… Indien James Stewart in behandeling is als ADHD patiënt, zou hij zijn daarvoor verkregen attesten overhandigd moeten hebben aan de controle arts. Dat heeft hij echter niet gedaan en daar heeft hij, zonder twijfel, een fout gemaakt. Een grote fout ervan uitgaande dat dit niet zijn eerste dopingcontrole van zijn leven was dat hij toch beschikt over de nodige attesten.

Waarom ADHD medicatie doping is

De vraag is waarom medicatie voor ‘attention deficit hyperactivity disorder’ als doping word bekeken. In dit soort medicatie zitten stoffen van de amfetaminefamilie. Deze hebben een oppeppende functie en zorgen voor een grotere vrijgave van dopamine in de hersenen. Dit zal zorgen dat o.a. het concentratie- en reactievermogen zal toenemen. Voormalige intimi van James Stewart, Eric Sorby, praat over het middel Adderall als zou dit het product zijn dat JS7 gebruikt. Dit bestaat uit 4 amfetaminen zouten.

Amerikaanse motorcross scene gaat helemaal over de rooie

We kunnen ons als kritische geesten zowiezo de vraag stellen of de officiële versie van het James Stewart kamp de waarheid is. Een andere optie die we in gedachte moeten houden is dat na de controle het JS7 kamp in alle haasten een scenario hebben bekokstooft. Als we er echter vanuit gaan dat het vertelde verhaal wel de waarheid is. Dan nog is er een fout begaan, namelijk het niet of laattijdig indienen van attesten. Daarmee beging de Yoshimura Suzuki piloot een fout die we zouden kunnen vergelijken met het vergeten invullen van ‘Where-A-bouts’.

Een schorsing van 16-maand is daardoor niet eens een buiten proportionele sanctie. Laten we zelfs stellen dat de FIM nog erg mild is door de schorsing met terugwerkende kracht te laten beginnen op de datum van betrapping. Daarmee word de schorsing in principe slechts 8 maanden voor James ‘Bubba’ Stewart.

Waarom zijn de Amerikanen dan toch zo boos? Dat is een enorm goeie vraag, zelfs de AMA heeft in een brief de FIM op de korrel genomen en daarmee duidelijk partij gekozen voor James Stewart. Bizar en bijzonder want wij zien het nog niet meteen gebeuren in bijvoorbeeld het atletiek of wielrennen, of laten we maar even zeggen Marion Jones of Lance Armstrong.

Ook lezen we de bizarste opmerkingen van o.a. Eric Sorby, Jeremy McGrath & Brian Deegan. Deze laatste verteld in zijn bericht dat de Europese FIM niks te zoeken heeft in het supercross, want het supercross is van hen. Nu Brian, of Meneer Deegan, de FIM is een globaal controle orgaan zoals de UCI in het wielrennen, de FIFA in het voetbal en de FIA in de autosport.

Het is dan ook één grote grap om lezen wat de gemiddelde Amerikaanse motorcross fan denkt het dit hele gebeuren. Gevoed met foute informatie, geleverd door mensen die in principe beter zouden moeten weten. Meestal is de teneur dezelfde, dit hoort bij het grote Europese complot tegen het supercross. Het complot waarin WADA, USADA, Youthstream en de FIM eerst met Monster geld Ryan Villopoto naar de Grand Prix hebben gehaald. Het complot waarin ze nu proberen het supercross kampioenschap verder te onthoofden om zo alle aandacht naar het 2015 MXGP kampioenschap te trekken. Nu laten we zeggen de logica is helemaal zoek bij de Amerikaanse motorcross bevolking. Persoonlijk denk ik dat James Stewart geflikt is door ET.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s: Red Bull