X

Sprint naar het WK, wat gebeurde er dit weekend.

Elke WK piloot is in de laatste rechte lijn naar het start van het Wereld Kampioenschap dat op 28 februari van start gaat in Losail, Qatar. In deze laatste recht lijn horen de gebruikte ‘voorbereidingswedstrijden’ waar zoals nu al enkele jaren het Italiaans kampioenschap toebehoort.

In het Italiaans kampioenschap kregen we enkele verrassende resultaten, dit onder andere vanwege het parcours dat er modderig bijlag. Het feit dat het parcours er verraderlijk bijlag liet Davy Pootjes en Pauls Jonass besluiten om niet te starten. Hiermee lag de weg helemaal open voor een overwinning van Tim Gasjer. De Gariboldi HRC Honda piloot won zijn MX2 manche met zo’n 5 seconden voor KEMEA Yamaha piloot Benoit Paturel. De Fransman liet zo in zijn eerste wedstrijd voor het Belgische team meteen zien dat hij klaar is voor zijn debuut jaar in het WKMX2. Op de derde plaats in de enige MX2 reeks vonden we de Italiaan Alessandro D’Angelo. De Belgen deden het meer dan behoorlijk. Zo wist Brent Vandoninck knap vijfde te finishen, net voor Jens Getteman die een zesde plaats wist te claimen. Damon Graulus finishte teleurstellend op een 23ste plaats.

De MX1 manche werd in Italië dan weer gewonnen door een verrassende David Phillipaerts. De voormalige wereldkampioen was op het parcours van Castiglione del Lago sneller dan Max Nagl en onze landgenoot Jeremy Van Horebeek. Regerend wereldkampioen Antonio Cairoli finishte op een vijfde stek. De enigste andere Belg, Ken De Dycker haalde in de MX1 reeks een elfde plaats binnen.

In het Italiaans kampioenschap is het format zo dat na één MX2 reeks en één MX1 manche er nog een gecombineerde super finale word verreden. In deze elite reeks ging de overwinning naar de Husqvarna piloot Max Nagl. De Duitser bleef de Brit Tommy Searle vooraf en wederom een knap rijdende David Phillipaerts. Tony Cairoli finishte in deze manche opnieuw vijfde. De beste Belg in deze manche vonden we op plaats 12 met Jeremy Van Horebeek, hij finishte voor z’n landgenoten Brent Van Doninck en Jens Getteman. De snelste MX2 jongens waren opnieuw Tim Gasjer die knap zevende finishte net voor Benoit Paturel op acht.

Niet alleen in Italië werd er een voorjaarswedstrijd afgewerkt, ook in Groot Brittannië werd er geracet. De locatie was het legendarische Hawkstone Park. In Groot Brittannië zagen we in de MX1 klasse de Suzuki machines domineren. Zo wist Kevin Strijbos beide reeksen knap te winnen voor teamgenoot Clément Desalle. In het dag klassement werden deze twee Suzuki heren vergezeld door de andere Suzuki boy Glenn Coldenhoff die aan een derde en vierde stek voldoende had om de Wilvo Nestaan Husqvarna piloot Dean Ferris af te houden.

De MX2 klasse in Hawkstone park kon rekenen op de deelname van de regerend wereldkampioen Jordi Tixier. De Kawasaki piloot liet zien dat hij dit jaar opnieuw mee wil doen voor de titel en won beide manches voor de Rus Alexandre Tonkov en de piepjonge thuispiloot Ben Watson.

In de super finale zagen we opnieuw Suzuki aan kop met Kevin Strijbos die de overwinning naar zich toetrok voor teamgenoot Clément Desalle en regerend wereldkampioen MX2 Jordi Tixier.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven