X

Column: Is MX2 nog een plaats voor Herlings?

We zijn twee wedstrijden ver in het 2015 seizoen. Toch kunnen we zonder de concurrentie te willen uitvlakken al zeggen dat deze wereldtitel er wederom een zal zijn die Jeffrey Herlings alleen maar kan verliezen. De man uit Elsendorp verkondigde nog steeds maar aan 70% te zitten van zijn capaciteiten, maar we zagen hem alreeds vier reeksen op vier winnen.

Het is dan ook niet echt verrassend dat het publiek, op uitzondering van de Herlings fans, de MX2 manches links laten liggen. Een echt gevecht om de titel speelt zich echter nu wel eens af in de MXGP klasse met een herboren Clément Desalle, MXGP Rookie Ryan Villopoto en achtvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli.

Maar waarom tekenen KTM en Jeffrey Herlings nu al enkele seizoenen voor het failliet van de MX2 klasse? De Nederlander is dit seizoen bezig aan zijn zesde seizoen op een MX2 machine, zijn vijfde seizoen in WK verband. Welke eer is er nog te halen voor de Nederlander, vooral vanwege het feit dat alle voormalige concurrenten waarmee JH84 doorgroeide in het EK en WK al andere oorden hebben opgezocht.

In eerste plaats denken we uiteraard dan aan dat andere uitzonderlijke talent Ken Roczen die in tussentijd alreeds in Amerika titels in de 250cc en 450cc klasse heeft behaald. Ook refereren we graag naar Arnaud Tonus en Marvin Musquin. Beide zochten een nieuwe uitdaging in het AMA Supercross en Outdoor gebeuren. Nieuwe parcours, nieuwe afstellingen. Over al de anderen zoals Christophe Charlier, Glenn Coldenhoff, Tommy Searle, Jeremy Van Horebeek, … zullen we dan nog niet beginnen.

Uiteraard kan er worden gezegd, ‘Herlings is nog piep jong’. En dat klopt als een bus, maar zijn concurrenten zijn dat ook. Daarnaast debuteerde deze allen later dan Herlings, die alreeds in 2010 in het WK debuteerde. Zo zien we Dylan Ferrandis (20j – 2012), Jordi Tixier (23j – 2011), Tim Gajser (18j – 2013) en Pauls Jonass (17j -2014). Deze cijfers allen te samen zien we dat sommige van zijn concurrenten nog géén één grand prix hadden betwist, terwijl Jeffrey Herlings zijn eerste wereldtitel alreeds binnen had. Een vreemde situatie voor een opleidingsklasse die de MX2 toch moet zijn. We concluderen dan ook dat Jeffrey Herlings al een volslagen volwassen kerel is als we praten over wereldkampioenschapservaring. Laten we met allen de vingers kruisen dat we na de Villopoto invasie volgend seizoen de overstap van de Nederlander krijgen. Wat u denkt mag u steeds hieronder kwijt.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven
Foto GPMX2 Podium Thailand: Bavo Swijgers
Foto 2009: Future7Media/KTM Images
Foto 2015: Acevedo J.P./KTM Images