X

Bobryshev werkt zich terug op naar de top in de MXGP

In de eerste drie ronden van het FIM Wereldkampioenschap MXGP 2015 hebben we gezien dat de Team HRC rijder Evgeny Bobryshev een veilige maar ook een stabiele weg heeft ingeslagen bij de start van het nieuwe seizoen. De anders zo krachtige Rus heeft deze stappen wel nodig om zich terug te kunnen ontplooien omdat bij veel mensen al afgeschreven was.

Deze 27-jarige is één van de meest ongelukkige rijders in de MXGP klasse door zijn opeenvolging van blessures. In 2011 stuntte hij nog met zijn eerste en enige GP zege en dit in zijn tweede seizoen op de fabrieks Honda in de voormalige MX1 klasse. Afgelopen zomer blesseerde hij zich tijdens de Italiaanse Grand Prix in Maggiora en stond terug aan de kant met een dubbele breuk aan het linker been en meteen was ook dit seizoen geruïneerd. Maar HRC bleef ook in 2015 het vertrouwen behouden in `Bobby` en zo kwam hij naast de pas aangeworven Franse ster Gautier Paulin te staan in het team. Maar de #777 had dan ook beloofd om wat meer gestaagd te werk te gaan om zo terug in het klassement een rol te gaan spelen en hopelijk nu wel zonder blessures. Bobryshev bewees dat dan ook al met een vijfde plaats in de eerste reeks in Argentinië en er had misschien nog wat meer ingezeten als hij niet achteraan werd aangereden in de openingsronde door Shaun Simpson in de tweede reeks op het prachtige circuit van Neuquen.

“De eerste GP`s waren heel moeilijk omdat het een tijdje geleden was dat ik nog wedstrijden gereden had,” zei hij. “Ik voelde me al geweldig op training en ik wilde dus ook in de wedstrijden meteen snel gaan, maar zo zit de sport dus niet in elkaar. Ik weet nu dat ik meer wedstrijden nodig heb om toch wat meer topsnelheid te bereiken.”

“Ik krijg het vertrouwen en mijn wedstrijd ritme wat terug… en het werd tijd ook,” voegde hij nog toe. “Ik denk ook dat mensen mij al hadden afgeschreven! Dus ik waardeer dan echt dat het team nog steeds achter mij staat en in mij is blijven geloven. Het is gewoon een kwestie van tijd. Ik ben zeker niet dat soort persoon wat dadelijk voor vuurwerk gaat zorgen. Ik weet wat niveau ik nodig heb om terug voor het podium te gaan en daar ook te blijven.”

Nu in zijn vijfde MXGP/MX1 kampioenschap beseft Bobryshev ook wel dat hij moet proberen zijn carrière te doen herleven op de 450, zeker nu we het meest competitieve deelnemersveld hebben van in de recente geschiedenis. “We hebben heel sterke rijders die van de MX2 overkwamen en het niveau is dan ook wel gestegen,” meent hij. “Hiervoor hadden we drie rijders die vooraan aan het strijden waren en de rest reed er achteraan. Nu is het meer compacter en zie je een lange trein rijders die strijden tot het einde. Het is zeker interessant voor TV, maar moeilijker voor ons.”

Het grootste probleem van de enige Russische rijder in de MXGP klasse is dat hij niet meer de snelheid heeft van 2011 toen hij de Duitse GP op zijn naam zette en toen toch wel op weg leek om één gevestigde waarde te gaan worden in de Grand Prix wereld. “Ik weet het wel. Het is een goede vraag en een moeilijke,” zegt hij. “Ik heb een heleboel pech gehad in de afgelopen jaren en bereikte niet altijd mijn gewenste niveau, nu hoop ik meer constante races te rijden en zonder blessures op te lopen of technische defecten. Als ik dit voor elkaar krijg dan zullen jullie de echte `Bobby` terug op het circuit zien. Ik wil dit zeker en het team ook.”

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: HRC / Bavo Swijgers