X

Gonçalves wilt zich tonen op de MX Racing Husky

De voormalige Factory KTM en Honda rijder Rui Gonçalves verleend zijn diensten dit seizoen aan het MX Racing Team Husqvarna. Maar de Portugese veteraan heeft zijn deel van pech al gehad en is dan ook nog maar pas hersteld van een hersenschudding die hij opliep vlak voor de openings Grand Prix van het seizoen in Qatar. De 29-jarige veranderde de laatste drie jaar telkens van team, maar nu zit hij bij het team van Ilario Ricci met ondersteuning van de Oostenrijkse Husqvarna motoren. Dit betekend dat hij nu gekoppeld is aan een ervaren team en technologie waarmee Gonçalves zijn beste jaren uit zijn carrière heeft mee afgewerkt door tweede te worden in het kampioenschap MX2 van 2009. De #999 moet nu enkel nog zorgen dat hij fysiek terug in orde is om dan terug een vaste waarde te worden in de top tien van de premier klasse.

“Ik was naar dingen op zoek om het beter en beter te maken, maar net voor Qatar heb ik een grote crash gemaakt. Toch ben ik nu bijna terug 100% in orde,”zei hij. “De motor is niet nieuw voor mij en is vergelijkbaar met wat ik in 2013 gereden heb. Het is gemakkelijker om er mee te werken, zeker omdat ik het merk al goed kende van uit het verleden. Het is dan ook gemakkelijker om een goede afstelling te vinden en het team werkt daar met mij ook echt hard aan.”

Gonçalves is dan ook een van de langst dienende Grand Prix rijders omdat hij zijn carrière al begon in 2001. Die ervaring werd dan ook gebruikt door voortdurend te moeten testen met het Dixon Racing Yamaha Team in 2014. Met beperkte middelen werd hij toch nog elfde in de eindstand van het kampioenschap en miste hij slechts punten in vier van de vierendertig gereden reeksen dat seizoen. “Het doel is altijd sneller te willen gaan en betere afstellingen te vinden. Vorig seizoen met Yamaha deden we een heleboel testen en waren we steeds opzoek naar vernieuwingen,” legt hij uit. “We waren wel geen fabrieksteam en op het gegeven moment zijn de opties gewoon uitgeput. De motor was vrij goed maar toch hadden we soms wat problemen met de kracht en we hadden ook niet veel opties om aan de elektronica te werken.”

Gonçalves zijn prestaties zijn wat afgenomen de laatste seizoenen omdat de blessures hun tol begonnen te eisen, maar toch krijgt hij nu de kans met Ricci en Husqvarna om zich opnieuw te bewijzen en mee te strijden in de kopgroep van de MXGP die toch wel enorm sterk is in 2015. “Er is een magisch ding dat je kunt zeggen op zondagochtend “Ik ben er klaar voor,” lacht hij. “De wedstrijden zijn echt van hoog niveau op het moment, maar ik heb een goeie winter voorbereiding gedaan en dat moet maar eens beginnen te renderen.”

Tekst: Adam Wheeler / OTOR
Foto: Facebook/Gonçalves