X

Positief gevoel na de Nederlandse GP voor het KEMEA Racing Team.

De mooie bergen van vorig weekend moesten afgelopen zaterdag en zondag wijken voor het diepe Nederlandse zand voor de vijfde GP van het seizoen in Valkenswaard. Daar deze omloop slechts een half uur verwijderd is van de thuisbasis van het team, voelt dit aan als een tweede thuis GP voor het KEMEA team. Na de veelbelovende resultaten van vorige week en de aanwezigheid dit weekend van vele genodigden lagen de verwachtingen voor deze wedstrijd enigszins hoog.

Met een glimmende rode leidersplaat op zijn YZ125 ging Maxime Renaux goed van start in de eerste manche. In de tweede ronde stootte hij door naar de vierde plaats en mengde zich in het gevecht voor de leiding. Terwijl het er naar uitzag dat Maxime zich van de vierde plaats zou kunnen verzekeren, ging hij in de fout en kwam ten val. Hierbij raakte een steen geblokkeerd tussen de voetsteun en het rempedaal. Maxime verloor veel tijd en zakte terug naar de 10e plaats. Met opnieuw een kanonstart kwam de jonge Fransman als tweede uit de startblokken. Hij probeerde meteen naar de leiding te gaan maar ging hierbij in de fout. Hij kwam ten val en verloor verscheidene plaatsen. In zijn haast om terug op te schuiven ging hij nogmaals in de fout maar uiteindelijk wist Maxime nog mooi als derde over de finish te komen. Hij werd vierde in de eindstand en valt nu terug naar de vierde plaats in de EK tussenstand, met nu slechts 8 punten achterstand op de leider.

In het EK MX2 reed Damon Graulus een solide eerste reeks. Hij ging als derde van start en hield die positie bijna een ganse manche vast. Hij kon net het tempo van de leiders niet volgen maar scoorde met een derde plek belangrijke punten. In de tweede manche kwam Damon als vijfde door na de eerste ronde. Hij had ditmaal in de openingsfase moeite om een goed ritme te vinden maar kon zich tegen het einde aan herpakken. Hij stootte door naar de vierde plaats en verzekerde zich daarmee van een podiumplaats. Hiermee klimt hij op naar de vierde plaats in het kampioenschap, met 31 punten achterstand op leider Adam Sterry.

Voor Benoit was dit zijn eerste echte zand GP, dus het doel voor hem was vooral een goeie setting te vinden en veel bij te leren. Brent van zijn kant rijdt graag in het zand en had na zijn goeie resultaten van vorige week hoge verwachtingen.

Op zaterdag kwam Brent reeds snel na de start ten val. Hij ging helemaal achteraan terug van start en keerde terug naar de 11e plaats. In de voorlaatste ronde remde hij zich nog stil en viel nog terug naar de 16e stek. Benoit had eveneens geen geluk en viel in de eerste ronde uit met technische problemen.

Met slechte startposities voor de wedstrijden zou het moeilijk worden om goed uit de start te komen op deze omloop. Brent beëindigde de eerste manche op een mooie tiende plaats na een sterke wedstrijd. Hij schoof op van de 13e naar de 10e plaats en scoorde hiermee opnieuw een top 10 plaats. Benoit lag in de beginfase net achter Brent maar vond het goeie ritme niet. Hij maakte veel fouten en viel terug naar de 16e plaats.

In de laatste reeks waren beide rijders buiten de top 15 te vinden bij de start. Al snel reden ze terug wiel in wiel en schoven samen op richting de top tien. Brent finishte net voor Benoit op de 10e plaats, maar beiden schoven nadien in de uitslag nog een plaats op doordat Dylan Ferrandis gesanctioneerd werd. Vandoninck werd 8e in de daguitslag en klimt op naar de 17e plaats in het WK. Benoit werd 12e in Valkenswaard en staat nu 14e in het kampioenschap.

Maxime Renaux: “ Ik ben een beetje teleurgesteld met het resultaat, maar langs de andere kant tevreden met mijn snelheid. Ik had de snelheid om mee te strijden voor de overwinning maar door de valpartijen zijn de resultaten niet representatief. Ik val nu terug naar de derde plaats in het EK maar iedereen staat heel dicht op elkaar, dus op naar de volgende!”

Damon Graulus: “Zaterdagmorgen voelde ik mij al niet zo goed als ik opstond. Ik had geen energie, kon niet pushen en had het gevoeld dat ik maar wat rond reed. Na de derde plaats in de eerste manche nam ik ’s avonds wat medicatie in de hoop dat ik mij beter zou voelen de dag erop, maar dat heeft niet veel geholpen. Ik gaf in de tweede reeks nog alles om Bengtsson te passeren en finish zo nog op het podium. Daar ben ik al bij al nog gelukkig mee, gezien de omstandigheden en dat de omloop mij niet zo hard ligt. Positief is dat het kampioenschap nu dichter bij elkaar komt. De volgende wedstrijd in Spanje ligt mij wel. Ik hoop daar gezond aan de start te kunnen komen en mee te strijden voor de overwinning. “

Benoit Paturel: “Het was een zwaar weekend maar ik heb veel bijgeleerd. Na mijn DNF op zaterdag had ik een slechte startpositie helemaal aan de buitenkant, en dat is hier geen cadeau in Valkenswaard. In de eerste reeks reed ik slecht. Ik moest de omloop ondergaan, en dat is niet goed. Ik vond de goeie lijnen niet en kreeg een vloeiende flow in mijn rijden. De tweede reeks was veel beter. Ik kon de ganse wedstrijd hetzelfde ritme aanhouden en kon Brent op korte afstand blijven volgen. Het was mijn eerste zand GP en ik heb vooral veel geleerd. Nu moet ik eruit zien te komen hoe ik twee reeksen constant kan presteren. Meestal heb ik 1 goeie en 1 slechte wedstrijd, en dat wil ik eruit krijgen. “

Brent Vandoninck: “Om eerlijk te zijn had ik er iets meer van verwacht hier… , maar ik denk dat het dan ook meestal wat tegenvalt. Uiteindelijk is het resultaat toch vrij goed. Ik finish opnieuw in de top 10 in mijn derde GP. De omloop lag er anders bij dan ik gewoon ben. Het lag heel zwaar en vooral de sprongen waren fysiek heel belastend. Ik had wat last van mijn onderrug in de wedstrijden, ik weet niet vanwaar die kan komen maar het hinderde mij wel een beetje. Uiteindelijk ben ik tevreden, is het team content en ik amuseer mij enorm. Op naar Spanje nu. Vorig jaar was ik daar na mijn klaplong fysiek niet in orde, maar ik heb mij er wel geamuseerd.”

Marnicq Bervoets: “Opnieuw een positief weekend. Het kon natuurlijk beter maar ondanks de portie pech heeft iedereen het er nog goed vanaf gebracht. Damon voelde zich ziek maar ik was tevreden dat hij tot het einde bleef vechten. Hij werd beloond met een podium en scoorde belangrijke punten voor het kampioenschap. Maxime heeft mij opnieuw verbaasd. Hij gaat verdoemd snel rond om pas 14 te zijn en bleef ook goed doorgaan na zijn val. Voor Benoit en Brent verknalde zaterdag eigenlijk al de zondag. Ik wist toen al dat het schade beperken zou worden. Brent had misschien iets te veel druk op zichzelf gelegd, maar hij reed toch een sterke GP. Benoit reed slecht in de eerste wedstrijd, maar herpakte zich mooi in de slotmanche. Hij reed goed en is veel verbeterd op dit soort omlopen.”

Foto’s : CDS/Bavo