Uitgebreide voorbeschouwing EK Jeugd 65 & 85cc in Emmen

Uitgebreide voorbeschouwing EK Jeugd 65 & 85cc in Emmen
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

4 & 5 april staat al een hele tijd met fluo aangeduid op mijn kalender. Eindelijk gaat het internationale seizoen voor de jeugd rijders terug van start. Na twee ONK’s en een BK is het nu tijd voor de openingsmanche van het Europees kampioenschap 65 & 85cc. Deze wedstrijd zal plaatsvinden op het loodzware circuit van Emmen en is meteen een kolfje naar de hand voor de laaglanders. Maar wie kunnen we allemaal verwachten in Emmen? Daar hebben we gelukkig de hulp gekregen van een mooi uitgekiemde persmap opgemaakt door onze collega van KEMCO Sports PR.

Woordje uitleg:
Voor we beginnen met de favorieten aan te duiden, gaan we eerst een licht werpen op hoe dit EK voor de jeugd in elkaar zit. Om reiskosten te besparen is Europa voor de 65 & 85cc piloten ingedeeld in 4 regio’s. Noord-West, Noord-Oost, Zuid-West, Zuid-Oost. België, Nederland, Duitsland, Denemarken en zo verder zitten in de Noord-West regio. De beste 10 per regio, per klasse zijn gekwalificeerd voor de finale die dit jaar tijdens de GP van Letland valt. Op deze ene wedstrijd op een loodzware GP omloop en voor zo’n 30 000 toeschouwers zullen deze jonge knaapjes dan strijden voor de EK titel.
De 65cc rijders mogen mee rijden tot een maximum leeftijd van 12 jaar (dit jaar 12 worden) en voor de 85cc’s is dit 14 jaar. De 65cc rijders hebben twee reeksen van 12min +2 ronden af te werken en de 85cc piloten moeten 20minuten +2 ronden vol open gaan.

De Belgen:
Wie in België geen toekomst meer ziet is heeft volgens mij afgelopen weekend net iets te veel modder in z’n ogen gekregen. In de 65cc klasse zien we vier Belgen aan de start; Loman Castieau, Lars Verboven, Liam Everts en Yoran Moens. Lars Verboven is de enige met internationale ervaring, dit vanop het Junior WK in Lierneux vorig jaar.
In de 85cc klasse zien we zes Belgen op de startlijst; Glenn Bielen, Emilio Vannieuwenhuyze, Tallon Verhelst, Chiel Vanhaeren, Storm Steensels en Ugo Moors. Wie in Moerbeke-Waas aandachtig was herkent zeker enkele van deze namen!

LEES MEER  FOTO: Ontdek de 2021 F&H Racing Kawasaki's

Verwachtingen:
Bij de jeugd moet je altijd voorzichtig zijn met verwachtingen, het is nog altijd een hobby en te veel druk leggen op zo’n jonge leeftijd is nooit goed. Toch zal Liam Everts door iedereen bekeken worden. De zoon van de beste motocrosser ooit geleefd gaat zijn intreden maken in het internationale race gebeuren en zal zonder twijfel door velen gevolgd worden. Maar ook een Tallon Verhelst, Glenn Bielen en Chiel Vanhaeren hebben misschien een lichte druk. Verhelst dankzij zijn dominante prestatie in Moerbeke en Bielen met Vanhaeren hebben ook al laten zien dat ze snel zijn + ze zijn volgens Europese normen laatste jaars 85cc rijders.

De buitenlanders:
Wat moeten we verwachten van de buitenlanders? Om eerlijk te zijn is het zelfs voor mij koffiedik kijken wat betreft de 65cc klasse. De Belgische federatie bijvoorbeeld heeft geen 65cc klasse en ook in andere landen valt er weinig te lezen over deze wedstrijden. Wat ik wel kwijt kan is dat de Nederlander Jens Walvoort een indruk op mij na liet tijdens de eerste RES Axel clubcross van het seizoen, de speelse stijl, het constante en de durf was er gewoon. En zijn landgenoot Kay Karssemakers was eerder al indrukwekkend tijdens de supercross van Goes. Uitkijken dus naar deze twee heren in “hun eigen” zandbak.
De 85cc klasse is dan weer een héél ander verhaal. Vorig jaar claimde Jago Geerts de Europese titel in Finland op een zeer dominante wijze. Dat deed hij enkele weken nadat hij de ONK 85cc titel pakte. Het lijkt er dus op dat de ONK’s voor deze klasse een goed mikpunt zijn. Om het dan kort te houden zet ik mijn geld in op de volgende rijders; de Nederlanders Rick Elzinga, Raivo Dankers, Loeka Thonis en de Denen Mikkel Haarup en Bastian Boegh Damm.

LEES MEER  Vijf minuten met Pauls Jonass

Toffe weetjes
Zowel Tim Gajser, Davy Pootjes als Brian Hsu (alle 3 fabrieks piloot) hebben de Europese 65cc titel gewonnen. Gajser in ’07, Pootjes het jaar erna en Hsu pakte zijn titel in ’10.
Christophe Pourcel, Marvin Musquin, Alessandro Lupino, Jeffrey Herlings, Tim Gajser, Brian Bogers en Davy Pootjes hebben ook allemaal een EK 85cc titel op zak.
In 2011 pakte huidig KTM fabrieks piloot Jorge Prado Garcia zowel de EK als WK titel in de 65cc klasse.
Alessandro Lupino deed dit in de 85cc klasse in 2006. In 2008 was het Jeffrey Herlings die op beide kampioenschappen iedereen naar huis reed.
En nog een ktm fabrieks piloot, Conrad Mewse deed dit trukje voor in 2013.

Tekst & Foto: Frederik Van Eeckhoven

Uw reacties

Ook te lezen

 • Download de GRATIS 2021 MXGP gids!

  Download de GRATIS 2021 MXGP gids!

  Veel fans houden er van om tijdens een TV-uitzending nog snel iets op te zoeken. Informatie over een rijder of team, statistieken, waar je MXGP kan zien of zelfs het …
 • Jeffrey Herlings: Niet 100%, maar veel beter dan de voorbije jaren”

  Jeffrey Herlings: Niet 100%, maar veel beter dan de voorbije jaren”

  MXGP titelkandidaat Jeffrey Herlings (Red Bull KTM) sprak vandaag exclusief met Paul Malin in de MXGP TV studio show. The Bullet had het over zijn voorbereiding en hoe hij naar …
 • VIDEO: Yamaha update met Jago Geerts

  VIDEO: Yamaha update met Jago Geerts

  MXGP-TV commentator Paul Malin sprak deze namiddag met Jago Geerts (Monster Energy Yamaha Factory MX2). Jago’s kniekwetsuur zorgde deze week voor opschudding, want eerst leek het er op dat de …
 • FOTO: Paddock life in Orlyonok!

  FOTO: Paddock life in Orlyonok!

  Vooraleer het WK motorcross morgen écht van start gaat, hadden de rijders nog één dagje relatieve rust. Aangezien alles sessies morgen worden afgewerkt, hadden de piloten vandaag alleen media-verplichtingen op …