X

Dopingdossier James Stewart openbaar gemaakt!

Nu alle beroepsprocedures zijn afgerond heeft de FIM het dossier van James ‘Bubba’ Stewart openbaar gemaakt. Het bestand kent 21 pagina’s en daarin kunnen we lezen dat James Stewart en entourage het hebben nagelaten om hun papierenwerk te doen.

Zo lezen we o.a. dat James Stewart zich akkoord verklaarde met het FIM Doping reglement. Een reglement waarin duidelijk staat geformuleerd dat amfetaminen, het werkingsmiddel in Aderall, verboden is. Daarbij staat tevens vermeld dat, indien u dit voor gezondheidsredenen nodig heeft, de nodige attesten moet worden ingeleverd bij de juiste instanties.

Daarnaast vulde de Suzuki piloot in begin van het supercross seizoen een medische fiche in. Daarin vergat hij te vermelden dat hij in behandeling was voor ADHD. Daarnaast antwoorde hij negatief op volgende vraag: ‘Neemt u op regelmatige basis medicatie’. Tot slot parafeerde hij deze fiche met de mededeling dat op de fiche géén enkele leugen stond.

Twee dagen na de positieve plas mailde James Stewarts’ trainer, Pablo Toribio met de AMA. Dit om hun op de hoogte te stellen van het gebruik van Aderall. De Amerikaanse motorsport federatie reageerde met het bericht dat dit product verboden is zowel in als buiten competitie. Er werd dan ook aangeraden om de juiste attesten zo snel mogelijk in te dienen. Maar wederom werd er een fout gemaakt, onvoldoende attesten werden ingediend en een ‘TUE’ werd niet toegekend, ook was er voor de entourage noch voor James Stewart rede om te geloven dat een ‘TUE’ (vrijbrief voor gebruik van een product), was toegekend. Verkeerdelijk werd er dan ook vanuit gegaan dat het wel in orde was.

Kortom moeten we vaststellen dat deze de drie grootste fouten zijn in dit hele proces die hebben geleid tot de 18 maanden schorsing van James Stewart. Een schorsing die afloopt op 11 augustus 2015.

Voor wie interesse heeft, deze kan het dossier zelf eens inkijken en een eigen mening vormen.
Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Suzuki Racing