X

Junior WK 2016 in Rusland

Vandaag werd bekend gemaakt dat het Junior Wereldkampioenschap van 2016 in Rusland zal plaats vinden. Dit in Orlyonok, waar afgelopen weekend al een kwalificatiewedstrijd voor het ‘Eastern European Championship’ plaats vond.

Dat Rusland wordt verkozen als gastland kan voor sommige, in het huidige wereldbeeld, misschien al moeilijk aanvaardbaar zijn. Maar sport is voornamelijk ontspanning en politieke factoren hoeven daarom per definitie geen reden te zijn om niet naar een bepaald land te trekken.

Toch is Orlyonok, gelegen in de provincie Krasnodar een opvallende keuze. Deze grenst rechtstreeks aan de Krim. U weet wel de regio die officieel nog steeds van Oekraïne is maar die Rusland annexeerde, nu zo’n 15 à 16 maanden geleden. Over héél Oekraïne zagen we een oorlog starten tussen pro-Europese Oekraïners en Russisch gezinde Oekraïners. Een gebakkelei dat vandaag de dag nog steeds verder gaat met speldenprikken van beide kanten.

Nu gaan we er vanuit dat Orlyonok, 110% veilig is, anders hadden o.a. David Luongo (Youthstream), Alexander Dzheus (Russische federatie) en Boris Suslonov (Krasnodar federatie) deze wedstrijd niet op de kalender geplaatst voor 2016. Daarnaast vond afgelopen weekend, zoals reeds gezegd een kwalificatiewedstrijd plaats voor de ‘Eastern European Championship’. Toch maken we de kanttekening dat alle wegen naar Orlyonok via het onstabiele Oekraïne lopen. We zullen er maar vanop aan gaan dat dit enkele het avontuur ten goede komt…

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: VePix