X

Kester is nog niet dood!

Gisteren waren clubleden, sponsoren, piloten en media te gast in het Gravenhof voor de jaarlijkse persvoorstelling. Onder massale belangstelling werd de jubileum editie die dit jaar plaatsvind op de ‘Kesterheide’ voorgesteld. Voorzitter Renè Deboeck, die na deze editie de fakkel doorgeeft aan Ivan Vogeleer, nam als eerste het woord. Hij kon trots vertellen dat alle WK Belgen aanwezig zouden zijn in Kester, maar dat ‘les Belges’ niet naar Kester wou afzakken. Daarmee maakte hij meteen een statement dat Clément Desalle niet wil aantreden in België. Begrijpen wie begrijpen kan voegde hij er nog even fijntjes aan toe, om zich daarna even te richten aan Joel Smets, die door het reglement ‘Géén BK’s – Géén MXON’ in een lastig parket zit.

Renè Deboeck, maakte van de gelegenheid meteen ook gebruik om z’n boek voor te stellen. Een boek over 50 jaar AMC De Toekomst Dworp. Het verleden verteld in anekdotes en korte verhalen dit allen door de ogen van de voorzitter. Ik heb alvast één in m’n bezit, en na een nachtje lezen kan ik u alvast zeggen dat ik géén spijt heb van de aankoop. U kan trouwens ook in het bezit komen van dit collectoren-item. Deze zullen namelijk verdeeld worden op de wedstrijd in Kester en daarna zal u deze ook kunnen bekomen bij René Deboeck. De kostprijs is meer dan schappelijk gehouden met 25 euro.

Nadat de aftredende voorzitter z’n verhaal had kunnen doen was het tijd voor collega Leon Van Gestel. Deze mocht de aanwezige piloten aan de tand voelen. Als eerste mocht Joel komen uitleggen welke oude motor hij aan het klaarstomen was voor de ‘Kesterse Gloriën’ wedstrijd. Het zal een Husaberg uit 1995 zijn, het jaar waarin Joel voor het eerst een wereldtitel wist te bemachtigen. In deze ‘Kesterse Gloriën’ manche zal ook Jacky Martens uitkomen. De teameigenaar van het Wilvo-Nestaan Husqvarna team zal z’n wereldkampioenen machine vanuit de woonkamer halen om deze nog éénmalig de sporen te geven!

Natuurlijk kan de club ook rekenen op enkele sterke deelnemers in het Belgisch Kampioenschap. Zo zal Dean Ferris opnieuw naar de Kesterheide keren. Voor de Australiër begon zijn Europese carrière in 2010 in het Belgische Kampioenschap. Toen nam hij op een Honda deelnam op zowel de Kesterheide als op de Keiheuvel. Naast hem en alle Belgische WK piloten op uitzondering van één zal ook Steve Ramon, Yentel Martens, David Phillipaerts, Davide Guarneri en andere…

De grote vraag die natuurlijk nog op ieders lippen brandde was: ‘Is dit jaar het laatste jaar motorcross op de Kesterheide?!’ Beide Burgemeesters van zowel Beersel als Kester ijveren voor het voortbestaan van de motorcross op de Kesterheide. Burgemeester Dooms vanuit Kester sprak dan ook vol vuur van hoe het ondemocratisch is dat tien enkelingen een sportmanifestatie van duizenden kan stoppen. Dat het onbegrijpelijk is dat Natuurpunt, met Vlaamse subsidies, met andere woorden geld van u en ik de Kesterheide heeft aangeschaft om daarna de hobby van u en ik stokken in de wielen te steken. Om deze geschiedenisvolle sport gewoonweg te boycotten!

Vandaag antwoordde Natuurpunt Pajotteland echter al afwijzend op een verlengd verblijf van het motorcross op de Kesterheide. De natuurvrienden verklaren dat ze zich al enorm inschikkelijk hebben getoond door AMC De Toekomst Dworp deze 50ste editie te gunnen. Daarnaast lieten ze het volgende weten aan persinfo.org dat de motorcross op de Kesterheide een mooi verhaal is geweest. Maar dat Natuurpunt een positief verhaal brengt met vele lokale vrijwilligers met één doel: Een open natuurgebied als parel van het Pajottenland. Dat een groot deel van hun zogenaamd natuurgebied niet is ingekleurd als datgene lijkt géén hinderpaal te vormen voor Natuurpunt.

Het wordt zonder twijfel dus een pijnlijk en onnodig duel tussen mensen die beide het beste voorhebben met de Kesterheide. Daarbij is het pijnlijk dat alle voorheen gedane juridische uitspraken in het voordeel van AMC De Toekomst Dworp, waarin duidelijk werd gesteld dat één dag motorcross géén schade berokkende aan de fauna en flora in Kester, in de wind worden geslagen door bekrompen denkende natuurliefhebbers. Want laat duidelijk zijn dat motorcrossliefhebbers, géén natuurterroristen zijn.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven