X

Rattray bezig aan z’n laatste seizoen

Voormalig MX2 Wereldkampioen Tyla Rattray houdt het voor bekeken na het huidige MXGP seizoen. De Zuid-Afrikaan zal tijdens de Grand Prix van Amerika z’n 15 jaar durende profcarrière afsluiten. Een carrière die hem door héél Europa en Amerika bracht.

“Ik heb een mooie carrière gehad, en daar ben ik enorm blij om.” steekt de KRT Kawasaki piloot van wal. “Maar ik heb nu besloten dat het na dit seizoen, genoeg is geweest. Ik doe al enorm lang aan motorcross, maar de gedachte dat ik deze winterbreak weer mezelf zou moeten gaan afmatten en die eindeloze voorbereidingen moet treffen… Het is iets waarvoor ik me mentaal niet meer kan opladen. Het is dan ook simpel, als je daar tegen opkijk denk ik dat het tijd is om te stoppen”. Aldus de MX2 wereldkampioen van 2008.

De nu dertigjarige ‘Styla’ keerde in 2014 terug naar Europa na vijf jaar in de Amerikaanse AMA Scene vertoefd te hebben. De Zuid-Afrikaan keerde terug in het ICEONE Racing team, maar blessuren en géén goed gevoel op de 350 Husqvarna machine hielden hem van goede resultaten. Toen bekend raakte dat Ryan Villopoto het MXGP kampioenschap zou komen afwerken in 2015, werd tevens ook al snel duidelijk dat de Amerikaan z’n vriend als ‘compagnon du route’ wilde. Tyla Rattray vertrok na één seizoen bij het ICEONE Racing team om in 2015 uit te komen bij het Monster Energy KRT Kawasaki team.

Tyla Rattray verteld het volgende daarover: “Met Ryan die overkwam, het zorgde opnieuw voor enige motivatie. Want ik had het al enorm zwaar aan het einde van 2014. Als RV z’n carrière niet in Europa was komen afsluiten dan had ik er waarschijnlijk eind vorig seizoen al de stekker uit getrokken. Maar Ryan besloot dan om hier een seizoen te komen rijden en ik dacht dat ik met Villopoto een teamgenoot zou hebben waaraan ik me zou kunnen optrekken. RV2 is toch de snelste man op een crossmachine geweest, dus wou ik mezelf pushen en verbeteren in onze trainingen samen. Maar Ryan raakte geblesseerd, en dat zorgde toch voor een domper. Onze samenwerking zorgde er toch voor dat ik steeds voluit bleef gaan in onze motortrainingen.”

Als we hem als laatst vragen of hij de sport niet gaat missen antwoord de sympathieke vader van twee: “Natuurlijk! 100% zeker wel. Het is het enigste wat ik ooit gekend heb en dat sinds ik 5 jaar ben. Het zal ook enorm anders zijn om naar een wedstrijd te kijken, maar ik kan zeggen dat ik zowel de MXGP als de AMA scene heb gezien en meegemaakt.”

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: Matthias Van Eeckhoven