X

Jeremy Van Horebeek pakt tweede Belgische titel op rij!

In Mont-Saint-Guibert kregen we een wedstrijd van formaat, met slechts een verschil van 14 punten tussen Jeremy Van Horebeek en Ken de Dycker, in het voordeel van Jeremy, begonnen we aan de finale van het Belgisch kampioenschap. Tijdens de tijdstrainingen zette de Yamaha rijder meteen zaken op orde en knalde hij de snelste rondetijd van alle aanwezigen. De Dycker volgde op 1,6 seconden en alle anderen moesten het stellen met een achterstand van meer dan 4 seconden.

In de eerste manche leek het erop dat Van Horebeek al meteen de voorsprong ging uitbouwen, in de eerste ronde ging hij voorbij de Australiër Dean Ferris naar de leiding. In zijn kielzog volgde Steve Ramon. De Dycker was als vierde van start gegaan en had 4 ronden nodig om zowel Ramon als Ferris te passeren, eens op de tweede plaats aangekomen was de regerend Belgisch kampioen al gaan vliegen. Ondertussen is het achter dit viertal Brent Van Doninck die zich met de MX2 motor goed vooraan nestelt in deze Open klasse. Vlak voor de finish gebeurd dan het ondenkbare, Van Horebeek geraakt uit balans bij het aanzetten van een opstap en springt het publiek in. Gelukkig konden deze mensen op tijd weg duiken en vielen er geen slachtoffers, ook al stonden zij op een onbegrijpelijke plaats. Jeremy echter moest aansluiten als derde en zag op deze manier zijn grote tegenstander De Dycker de overwinning pakken en 5 punten inlopen. 9 punten was nu nog het verschil.

In de tweede manche kreeg De Dycker zijn portie van de pech. Eerst vielen ze aan de binnenkant van de bocht voor hem en bij de herneming vielen ze vlak voor hem aan de buitenkant van nog steeds diezelfde bocht. Keeno begon aan een onmogelijke opdracht, van de allerlaatste plaats naar de eerste rijden en proberen voor Van Horebeek te finishen. De Yamaha rijder had een betere start en maakte kort werk van Jeffrey Dewulf en Ramon die voor hem waren gestart. De 2-voudig wereldkampioen Ramon liet trouwens nog eens zien uit welk hout hij gesneden is, met een indrukwekkend gemak ging hij heerlijk door alle diepe sporen en vond hij tractie in de afhellende bochten alsof hij met nagels in z’n banden reed. Het moet gezegd, hij kan het nog, een tweede plaats is hiervan het bewijs. Als derde mocht Dean Ferris over de finish rijden voor Dewulf die sterk stand hield. De Dycker is nog terug kunnen komen tot een 5e plaats. 18 punten is het verschil nu tussen Van Horebeek en De Dycker, de beer uit Brabant moet nu rekenen op een uitvaller van The Jerre.

De derde manche begon perfect voor Van Horebeek, bij het uitkomen van de eerste bocht zat hij op kop en kon hij zijn eigen tempo beginnen rijden. Achter hem wederom een goed gestarte Jeffrey Dewulf en Dean Ferris, ook Damon Graulus zat er goed bij, maar met de MX2 machine moest hij wat plaatsen vrij geven ten op zichte van de 450cc motoren. Ken de Dycker was slechts als 7e weg en zag de bui al hangen, met het oog op de cross der naties hield hij een hoog, maar zichtbaar comfortabel en veilig tempo aan. Ongeveer halfweg reeks werd het één en ander duidelijk. Damon Graulus wou meer dan al eerste MX2’er over de finish te komen en Jeffrey Dewulf is vooraan weg gevallen. Met nog drie ronden te gaan is het Dean Ferris die de leiding overneemt van Jeremy Van Horebeek, nog geen ronde later volgt ook Damon Graulus. Graulus die eveneens Ferris onder druk zet tot in de aller laatste ronde om uiteindelijk Ferris de passeren en zo de laatste manche van het BK seizoen 2015 te winnen. Dit op zijn MX2 motor! Jeremy Van Horebeek had aan zijn 3e plaats genoeg voor de Belgische titel!

Voor de volledige resultaten wil ik jullie graag doorverwijzen naar de website van mylaps:
Dagklassement Inters Open
Dagklassement Inters MX2
Totaalstand 2015 Inters Open
Totaalstand 2015 Inters MX2

Tekst: Frederik Van Eeckhoven
Foto: BrentMXPics