X

Damon Graulus pakt ONK MX2 titel !

De eerste manche in de 85cc klasse werd een kolfje naar de hand van Raivo Dankers. De Europese en Wereldkampioen won de wedstrijd met groot overmacht. Toch was dit echter maar een voetnoot. De ogen waren voornamelijk gericht op Rick Elzinga en Loeka Thonies. Deze twee vochten namelijk een wedstrijd in de wedstrijd uit. Beide waren nog steeds in de running voor de titel van ‘Open Nederlands Kampioen’. Rick Elzinga finishte knap achter Raivo Dankers en voor Loeka Thonies. Daaraan had de jongeman voldoende om de titel te clinchen. Meteen een mooi afscheidscadeau voor z’n Rockstar Energy Beursfoon KTM team. De tweede manche die ging opnieuw naar Raivo Dankers maar de gelukkigste man op het podium was toch Rick Elzinga de 2015 85cc ONK Kampioen.

In de 125cc was het uitkijken naar het duel Conrad Mewse en Cyril Genot. Het was echter een andere Belg die meteen liet zien uit welk hout hij gemaakt is. Jago Geerts nam kopstart in de eerste manche en de concurrentie zag de jongeman uit Balen niet meer terug. Achter Jago Geerts leek Conrad Mewse, doe op een tweede plaats vertoefde, punten te gaan winnen op een slecht gestarte Cyril Genot. Hoewel Cyril zich in eerste instantie knap naar een vierde plaats terug vocht naar een vierde plaats leek punten verlies onvermijdelijk tot enkele ronden voor het einde van de eerste manche Conrad Mewse de Red Bull KTM dood remde. Eerst zag de Brit Naud van Kraaij voorbij vliegen om daarna z’n aartsvijand in de kampioenschapstrijd Cyril Genot te zien voorbij gaan. De Brit, die met koppelingsproblemen sukkelde, kreeg de motor ternauwernood terug aan de praat. Een vierde plaats en twee punten verlies op Cyril Genot waren echter wel het de uitkomt van de eerste manche. De tweede manche beloofde op zijn minst even enerverend en spannend te worden. Aluwel Cyril Genot wist wederom niet goed weg te komen en verknoeide daar meteen ook alle kansen om Conrad Mewse onderdruk te zetten. De Brit reed op een tweede plaats, achter opnieuw een indrukwekkende Jago Geerts, onbedreigd naar de titel.

In de MX2 klasse ging de titelstrijd tussen Lars van Berkel, die op dinsdag nog door z’n team op de keien werd gezet en hier in Mill aantrad op een KRT (CLS) MX2 Kawasaki, en onze landgenoot Damon Graulus. Het was echter geen van beide die de eerste manche wist te winnen, die overwinning ging naar de Estse Fin Harri Kullas. De piloot in dienst van Jacky Martens wist zich na een top vijf start naar de overwinning te knokken. Achter hem was het uitkijken naar hoeveel punten Lars van Berkel kon goedmaken. Het was echter een teleurstellende ballans voor de Kawaski piloot. Twee schamele puntjes waren de buit in de eerste manche. Door z’n knappe tweede plek, maar ook door Damon Graulus derde plaats kon Lars Van Berkel de achterstand in het ONK van tien naar acht punten verkleinen. Maar deze acht punten bleken onoverbrugbare punten. Lars van Berkel kwam bij de start ten val en verloor zo ook meteen alle kansen op de titel. De Kawasaki piloot kwam wel nog als een bezetene door het pak gesneden om uiteindelijk op een derde stek te eindigen. Maar dat was niet genoeg eens te meer vanwege het feit dat Damon Graulus, tweede finishte achter Harri Kullas. Deze Estse Fin won meteen de overal met z’n beide manche overwinningen. Damon Graulus won op z’n buurt dan weer knap z’n eerste ONK MX2 titel, dit nadat hij vorig jaar al de Franse MX2 titel wist binnen te hengelen.

Nog net iets spannender was de ONK MX1 titelstrijd. Bijaanvang van het weekend kon William Saris rekenen op twee punten voorsprong op Ceriel Klein Kromhof. De start van de eerste manche leek nochtans even een Belgisch kampioenschap motorcross met een holeshot van Marvin Vandaele gevolgd door o.a. Kevin Wouts, Jeremy Dewulf, Nick Triest, … Onze landgenoten werden echter snel overhaalt door de titelpretendenten Ceriel Klein Kromhof en William Saris maar ook door de op een 450 debuterende Michael Hool. Deze Michael Hool zorgde met z’n knappe prestatie tevens ook dat hij de joker werd in het hele titelverhaal. William Saris won namelijk de eerste manche voor Michael Hool, die zure punten af wist te snoepen van Ceriel Klein Kromhof. Die meteen zn achterstand in van twee naar zevenpunten zag oplopen. Een enorme klus wachtte hem dan ook voor de tweede manche. Een onmogelijke klus zo bleek. De tweede manche kende twee starts, in die voor de rode vlag leek Ceriel Klein Kromhof een makkelijke wedstrijd tegemoet te gaan met een holeshot en tevens een mindere start voor William Saris. Deze kwam echter wel met hoge urgentie door het peloton gereden. Maar na een kleine tien minuten wedstrijd kregen de jongens de rode vlag te zien, dit vanwege een valpartij. De geleverde prestaties mochten in de vuilbak, reeks twee moest worden overgedaan. In deze herstart kwamen CKK en Saris elkaar alreeds tegen in de start. Beide kwamen net binnen de top10 uit de eerste bocht. Ceriel Klein Kromhof snelde als eerste naar de kop, maar werd tot de orde geroepen door grote concurrent William Saris. Het aanblik van William Saris rug en achterste maakte de HSF Logistics piloot enorm onrustig en de mentale veer brak. Als een geslagen hond vervolledigde CKK de wedstrijd en kwam slechts binnen op de achtste plek, hierdoor had William Saris ruim voldoende aan z’n derde plaats achter Rick Satink en onze beloftevolle Belg Jeffrey Dewulf.

De volledige resultaten kunnen worden geraadpleegd worden op Mylaps.com

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: © Frederik Van Eeckhoven