X

Townley gaat voor MXGP wereldtitel bod

Voormalig Wereldkampioen Ben Townley maakt zijn comeback als Grand Prix rijder voor het Factory Suzuki World MXGP team met als doel zijn CV aan te vullen met een titel in de premier klasse. Hij is dan ook nog maar slechts dertig jaar oud (de zelfde leeftijd als Tony Cairoli en Kevin Strijbos en iets jonger dan Ken De Dycker en David Philippaerts) en won zijn MX2 wereldtitel in 2004 en pakte vervolgens in 2005 de AMA 250 Supercross titel in de East Coast, maar komt dus nu terug naar Europa om te beginnen testen in de komende weken of ten laatste begin januari.

Suzuki maakte deze week dan ook bekend dat Ben Townley voor één seizoen getekend had (terwijl de woordvoerder van het team in Lommel verklaarde dat Steven Frossard nog herstellende is van een wervelbreuk misschien toch wel enkele wedstrijden zal rijden in 2016) en de Nieuw-Zeelander zich duidelijk liet opmerken tijdens de Motocross of Nations in Ernée eind september door tweede te worden in de derde en laatste reeks achter MXGP Wereldkampioen Romain Febvre. De naties was slecht zijn tweede wedstrijd op hoog niveau nadat hij zogezegd er mee gestopt was. Townley reed in 2012 nog wel MXGP Grand Prix wedstrijden tot een hersenschudding de wegen tussen CLS Kawasaki en hem werden gescheiden. Sindsdien coachte hij jonge rijders in zijn thuisland en werkte hij als testrijder ook voor HRC in Japan.

“Ik had een persoonlijk doel in Ernée en een duidelijk doel om te zien hij ver ik stond tegenover de belangrijkste rijders op dit moment en ik denk dat ik dat doel bereikt had,” reageert Townley. “Dit bracht me terug aan het denken om het terug te gaan proberen in het wereldkampioenschap volgend jaar. Ik ben hier niet alleen om een goed salaris te verdienen en als ik merk na één jaar dat het niet meer mogelijk is om voor deze titel te gaan dan ben ik er gewoon mee weg!”

Als vader van drie kinderen en met de nodige ervaring aan zijn kant en de deal met Suzuki dat toch wel één van de beste teams is uit de MXGP dat nu toch wel drie rijders in stelling brengt voor de titel dat toch al meer dan een decennium geleden is. Hij zegt dan ook de wens om te winnen heeft en dat motiveerde hem om te concurreren en te verhuizen naar de andere kant van de wereld. Deze stap maakte hij al eens eerder toen hij nog maar vijftien jaar oud was in 2001. De grootste vraag blijft natuurlijk voor vele of Townley het vermogen heeft om gezond en zonder blessures de heel slopende 2016 kalender kan afwerken met negentien Grand Prix, achtendertig reeksen en zevenenvijftig races met de kwalificatie heats erbij genomen.

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: