X

Herlings heeft vertrouwen na sterke wintervoorbereiding

De fitheid, de vorm en het geluk van Red Bull KTM rijder Jeffrey Herlings geven al een onheilspellend teken naar de rijders in het FIM Wereldkampioenschap MX2 voor 2016. De 21-jarige Herlings pakte onlangs al zijn eerste overwinning in de eerste ronde van het Italiaans kampioenschap in Sardinië door meer dan één minuut voorsprong winnend af te sluiten. Hiermee bewijst dat de Nederlander dat hij een heel sterke winter achter de rug heeft en zich volledig gericht heeft op een derde wereldtitel in de MX2 klasse.

Herlings is dan ook al een half decennium het uitzonderlijker talent op de 250 in de Grand Prix’s. In 2012 en 2013 pakte hij nog de titel en leidde ook comfortabel in 2014 en 2015 tot hij met een gebroken bovenbeen en een ontwrichte heup twee jaar achter elkaar zijn kansen zag verloren gaan in de titelstrijd. Herlings heeft dan ook niet meer gereden op het hoogste niveau sinds eind juli toen hij tegen de grond smakte tijdens de GP van Tsjechië, maar na een langdurige herstel periode en trainingsarbeid lijkt hij nu terug op weg naar zijn sterkste vorm van in 2013 met de openings GP in Qatar in zicht. In 2015 kwam Herlings zeer onzeker en onvoorbereid aan de start in Losail na een operatie van zijn dijbeen begin december. Maar zijn vormpeil lijkt nu toch wel een schril contrast te zijn tegen over vorig seizoen.

“We begonnen vorig jaar pas rond deze tijd met de motortraining en begonnen de voorbereiding pas in december, dus ik kon geen slechtere winter voorbereiding hebben,” verklaard hij. “Deze keer begonnen we al in november en heb ik al bijna twee maanden op de motor gezeten, soms wel vier of vijf keer per week. We hebben al heel wat testen gedaan en al weken lang getraind in Sardinië door al het goede weer al daar.”

“Ik ben dan ook zeer tevreden,” voegde hij eraan toe.”Ik voelde een beetje vertrouwen vorig jaar, maar dit is toch wel iets anders. Ik realiseer ook wel dat mijn rivalen er alles aan gedaan hebben om klaar te zijn maar de afgelopen seizoenen had ik steeds een voorsprong opgebouwd van 140 punten en het enige wat mij weer verhinderde waren de opgelopen blessures…maar ik heb er van geleerd.”

Éen van de voordelen in deze belangrijke tijd van het jaar is de tijd en ruimte voor Herlings om met zijn KTM 250SX-F te werken. De #84 is dan ook één van de grotere en zwaardere rijder in de klasse, hoewel hij zich zelf niet uithongert om meer motorvermogen uit zijn machine te krijgen, toch beweert hij door die extra kilometers te maken de nieuwe race motor wat beter kan ontwikkelen.

“We hebben gekeken naar de vering, het chassis, de koppeling en de motor om wat dingen te kunnen veranderen, maar ik denk dat we veel vorderingen hebben gemaakt met de vering,” zegt hij. “Vorig jaar was ik gekwetst en Pauls (Jonass) kwam net in het team zodat we niet te veel verwijzingen hadden, maar nu had ik veel meer motor training en het voelt al veel beter aan.”

Herlings kreeg natuurlijk ook weer opnieuw de vraag over zijn toekomst, maar na een langdurige periode van besluiteloosheid maakte hij in de herfst van 2015 zijn besluit bekend. Hij heeft uiteindelijk toch gekozen om het terug te proberen in de MX2 klasse en blijft dan ook nog gebonden aan het Red Bull KTM team tot en met 2017 waar mee hij waarschijnlijk de overstap gaat maken naar de MXGP. Veel gaat misschien afhangen welke richting Tony Cairoli gaat uit gaan, omdat zijn deal met de Oostenrijkers eindigt dit jaar.

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: KTM/ JP Acevedo