X

KEMEA Yamaha Official MX team: GP13 Loket, Czech Republic

Na een zomerstop van vier weken kwam de MXGP karavaan opnieuw in actie op de prachtige old-school omloop van Loket in Tsjechië. Voor Benoit Paturel werd dit een moeilijk en emotioneel weekend. In de week voor deze GP verloor Benoit zijn moeder aan een slepende ziekte. Benoit toonde dit weekend grote moed en wist in deze moeilijke momenten een respectabele vierde plaats in de eindstand te behalen.

Op zaterdag kenden zowel Benoit als Karlis een slechte start in de MX2 kwalificatiewedstrijd. De Fransman maakte meerdere plaatsen goed en wist de 8e plaats achter het starthek te bemachtigen. Karlis kwam als 14e over de streep.

In de eerste manche op zondag gingen de KEMEA rijders zij aan zij van start. Na een slechte jump uit het hekken remde Benoit al vroeg om binnendoor te glippen in de eerste bocht. Hij slaagde niet volledig in zijn opzet en kwam bij de eerste doortocht als 17e over de finishlijn. Karlis reed op dat moment enkele plaatsen voor hem in 14e positie en reed comfortabel rond op zijn YZ250F.
Benoit klokte snelle rondetijden en schoof gestaag naar voren op. Na een sterke charge op het einde van de wedstrijd wist hij nog op te schuiven van de zesde naar de vierde plaats. Karlis kwam sterk als 12e over de finish.

Na regenval werd de omloop glad en moeilijker berijdbaar. Benoit had ditmaal een iets betere start en reed in de openingsfase op de negende plaats. Karlis volgde iets verderop op de 17e plaats. Tegen halfweg de wedstrijd bevond Paturel zich op de vijfde plaats en behield die ook tot het einde. Sabulis kende minder geluk en kwam in de tweede ronde ten val. Hij viel terug naar de laatste plaats maar gaf niet op. Hij wist uiteindelijk nog het laatste puntje te bemachtigen en finishte op de 20e plaats. Benoit werd uiteindelijk op de 4e plaats in de eindstand. In de tussenstand van het WK behoudt hij zijn vierde plaats maar ziet Ferrandis wel naderen tot op 1 punt. Karlis werd 17e in de eindstand en sloot zo zijn 3-delig GP-debuut af op de 29e plaats in de tussenstand van het WK. Hij scoorde 34 punten in deze wedstrijden. Volgende week zal Brent Vandoninck zijn rentree terug maken in het Lommelse zand.

Benoit Paturel: “ Het was een moeilijk weekend. Na een slechte start in de eerste reeks heb ik veel energie gebruikt om terug te keren, en dat heeft mij ook parten gespeeld in de tweede manche. Uiteindelijk ben ik wel tevreden met het resultaat. Ik had een goed gevoel in de wedstrijden maar had wel af te rekenen met slechte starts. Daar moeten we aan blijven verder werken samen met het team. Volgende week in Lommel wordt het ongetwijfeld heel zwaar, maar dat zal voor iedereen zo zijn…”

Karlis Sabulis: “ Ik ben tevreden van de eerste reeks. Ik had een goeie start en wist mijn beste finish te evenaren. In de tweede reeks kwam een rijder voor mij ten val in een afdaling en ik kon hem niet meer ontwijken. Ik viel heel ver terug maar voelde mij goed en kon terugkeren van de 33e naar de 20e plaats. Dit is uiteindelijk een heel leerrijke ervaring geweest voor mij om op dit niveau te kunnen deelnemen. Ik weet nu wat nodig is om mee te draaien in de GP’s en ik zou graag Yamaha en iedereen bij KEMEA willen bedanken voor deze mogelijkheid.”

In de MXGP klasse had Valentin een moeilijk weekend. Na een slechte start in de kwalificatiereeks finishte hij als 13e op zaterdag. De winnaar van de MX2 wedstrijd vorig jaar liet in de warm-up op zondag een goeie snelheid zien maar kon dit goed gevoel niet doortrekken naar de wedstrijden. Met een 13e en een 10e plaats in de wedstrijden werd de Zwitser 12e in de eindstand. Hij blijft in de tussenstand van het WK wel op de zevende plaats.

Valentin Guillod: “ Ik ben erg teleurgesteld van mijn weekend. Deze omloop zou mij nochtans goed moeten liggen maar ik worstelde het ganse weekend met de omloop. Buiten een goeie tijd in de time practice en de warm-up vielen de resultaten tegen. Ik slaagde erin om 1 snelle ronde neer te zetten maar meerdere ronden aan een stuk lukte mij niet. Ik raakte niet in het goeie ritme en kon niet agressief rijden zoals ik wou. De grip op deze omloop is iets heel aparts, en als je na een slechte start midden in het pak terecht komt is het extra moeilijk. Een weekend om snel te vergeten dus…”

Foto’s @shotbybavo