X

Arnhem levert leuke duels en winnaars op!

Vandaag werd na jaren van ‘stilte’ opnieuw een supercross georganiseerd in de Arnhemse GelreDome! Met Malcolm Stewart, Tim Gajser, Romain Febvre, Cedric Soubeyras en andere Franse supercrosstoppers zoals Thomas Ramette kon de organisatie rekenen op een mooi deelnemersveld.

Beginnen moeten we echter met te stellen dat de opkomst enigszins tegenviel en dat ook hier het motorcrosspubliek uitblonk in z’n afwezigheid. Maar dat kon de pret niet drukken van de aanwezige en achteraf bekeken hadden de thuisblijvers ongelijk!

Nu naar de wedstrijden, waar het format in Arnhem er voor zorgde dat we twee ‘Supercross Klasse’ finales te zien kregen die de Europese Supercross kampioen moest bepalen. Daarnaast kregen we ook een superfinale die op zijn beurt de ‘King van Arnhem’ bepaalde. In de tijdstrainingen zagen we alvast Romain Febvre de snelste tijd op de klokkenzetten. De wereldkampioen van 2015, was sneller dan Malcolm Stewart, Tim Gajser en Cedric Soubeyras.

De eerst ‘SX450’ finale zagen we Romain Febvre ook de holeshot nemen. De Fransman werd meteen opgejaagd door Tim Gajser. Ronde na ronde bleef Romain Febvre kalm onder de druk van de Sloveen om uiteindelijk de zegen naar zich toe te trekken, voor de Honda piloot en Cedric Soubeyras die zich van plaats acht, voorbij o.a. Thomas Ramette en Angelo Pellegrini, naar drie had gereden. De man waar veel van verwacht werd, Malcolm Stewart kwam slecht uit de startblokken. Maar wist wel terug te komen tot plaats 5, waarna hij te val kwam waardoor hij slechts als 16de finishte.

In de tweede ‘SX450’ finale zagen we een mindere start van Romain Febvre. Malcolm Stewart had nu een betere start en wist snel vooruit te snellen. Even had de jongeman het moeilijk met Matteo Bonini, om de tweede plaats over te nemen. Maar eens voorbij Matteo Bonini, ging ook snel leider Thomas Ramette voor de bijl. Malcolm Stewart snelde na z’n inhaalacties naar de overwinning. Achter Malcolm kwam ook Romain Febvre nog door het peloton gesneden. De Yamaha piloot verwees de Europese SX kampioen Thomas Ramette in extremis nog naar de derde plaats. Tim Gajser die in deze manche enkele malen kennis maakte met de grond in de GelreDome finishte zevende.

Met zijn overwinning en zijn tweede stek had Romain Febvre de Europese Supercrosstitel dan ook stevig beet. Dit voor Tim Gajser en Thomas Ramette.

In de superfinale zagen we een goeie start van alle toppers. Zo zagen we in de begin ronden Angelo Pellegrini het duel aangaan met Romain Febvre. Deze twee trainen vaak op de Italiaan zijn SX-Parcours, maar gingen toch hard tegen elkaar te keer. Dit zorgde voor enige vertraging en Tim Gajser gevolgd door Cedric Soubeyras kwamen zich eveneens mengen in dit gevecht. Na 1/3 van de wedstrijd ging zowel Romain Febvre als Tim Gajser voorbij de hardnekkige Angelo Pellegrini. De twee toppers uit het WK kregen het met elkaar aan de stok en gaven een intens duel weg voor het opgekomen publiek. Met zo’n 4 ronden nog te gaan wist Tim Gajser de Franse voormalig wereldkampioen, Romain Febvre, voorbij te gaan. Deze probeerde nog het snelle tempo van de Sloveense MXGP wereldkampioen te matchen, maar moest hem uiteindelijk toch gewonnen geven. Cedric Soubeyras ging achter deze heren nog voorbij Angelo Pellegrini, en finishte zo derde. Malcolm Stewart kwam na een dramatische start nog terug tot een knappe vierde stek, ook nog voor Angelo Pellegrini.

Op deze manier zijn de prijzen mooi verdeeld, Romain Febvre wint met de twee ‘Main Events’ het Europees Kampioenschap Supercross. En Tim Gajser wint in deze superfinale de trofee van ‘King of Arnhem’.

Resultaten Arnhem Supercross

Finale 1 – Supercross Klasse
  1. Romain Febvre
  2. Tim Gajser
  3. Cedric Soubeyras
  4. Angelo Pellegrini
  5. Thomas Ramette
Finale 2 – Supercross Klasse
  1. Malcolm Stewart
  2. Romain Febvre
  3. Thomas Ramette
  4. Matteo Bonini
  5. Angelo Pellegrini
Europees Kampioenschap Arnhem
  1. Romain Febvre – 45 Ptn
  2. Tim Gajser – 29 Ptn
  3. Thomas Ramette – 27 Ptn
  4. Cedric Soubeyras – 26 Ptn
  5. Malcolm Stewart – 25 Ptn
Superfinale – Supercross Arnhem
  1. Tim Gajser
  2. Romain Febvre
  3. Cedric Soubeyras
  4. Malcolm Stewart
  5. Angelo Pellegrini

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto’s: Frederik Van Eeckhoven