Open brief: commotie Sportgala

Open brief: commotie Sportgala
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Beste,

Na al de commotie van de laatste dagen over het (foutief) beschuldigen van Sporza als zijnde corrupt en blind voor onze sport, moet me het volgende toch van het hart.

De bedoelingen om de motorcross en de prestaties van onze Belgische piloten in een positief daglicht te stellen zijn bewonderenswaardig en nobel. Volgens mij zijn de verwachtingen echter niet realistisch te noemen. Velen hadden blijkbaar niet eens door of nog niet eens de moeite genomen uit te pluizen hoe de verkiezing van Sportman, -vrouw, -belofte enz. werkt, terwijl dit toch al vele jaren volgens deze procedure in zijn werk gaat. De long- en shortlist wordt enkel bepaald door stemgerechtigden, namelijk sportjournalisten van over het hele land aangesloten bij Sportspress.be en gewezen winnaars van de trofee Sportman en Sportvrouw van het Jaar die niet langer actief zijn.

Motorcross is helaas een marginale sport in België. En marginaal is hier niet gebruikt als scheldwoord, maar als term, namelijk een sport die niet of nauwelijks gekend is bij het grote publiek. De meeste heisa kwam tot stand nadat Jago Geerts werd opgenomen in de longlist voor Belofte van het Jaar en op de populariteitspoll op Sporza overtuigend won, mede dankzij grote inzet van de motorcrossgemeenschap op de sociale media. Ere wie ere toekomt, dit verdient een pluim. Maar vraag aan de man in de straat wie Jago Geerts is, en misschien is er 1% die hooguit “motorsport” kan antwoorden.

Geerts heeft ook de pech dat hij zijn beste seizoen ooit reed in een Olympisch jaar, nota bene het grootste sportevenement ter wereld. Op die manier is het jammer, maar niet meer dan logisch dat atleten zoals Nina Derwael meer stemmen krijgen van de vakjury. Het staat dan ook zo goed als vast dat Greg Van Avermaet en Nafi Thiam met de grootste palmen gaan lopen, net zoals ze in augustus deden.

That moment you almost fall on your turn 😂🙈 #gymnastics #turnsaremybestfriend #not 📸@ttfotos

A photo posted by Nina Derwael 😜 (@ninaderwael) on

Verder vind ik het jammer dat ik tussen de reacties op het niet opnemen van Geerts in de shortlist vooral verwijten las. Er gaat zogezegd geprotesteerd worden tijdens het gala, met boegeroep, met de motor aan de ingang gaan staan, er werd geen rekening gehouden met de stemmen op Sporza, enz. Zelfs scheldwoorden werden niet gemeden. Op deze manier wordt het beeld dat de grote massa heeft van motorsportfans in het algemeen helaas bevestigd, namelijk marginaal (en dit keer wel in de negatieve zin van het woord).

Hoe kan men waardering voor zijn/haar sport verwachten wanneer blijkbaar het zonlicht in andere topsporters hun ogen niet wordt gegund? Voor velen is hun sport blijkbaar wit, en al de rest zwart. Zo werkt het uiteraard niet. Motorcross is en zal altijd een kleine sport blijven en nooit de aandacht krijgen die ze verdiend. Onze sport vergelijken met de aandacht voor voetbal en wielrennen, waarschijnlijk de meest populaire sporten ter wereld, staat (helaas) ver van elke vorm van realisme.

Sporza heeft trouwens jarenlang hun best gedaan met de GP’s live uit te zenden, ook nog na de carrière van Stefan Everts. Tot vorig seizoen kon men elke wedstrijd van de MXGP-klasse volgen via een livestream op hun site. Uitzendrechten zijn nu eenmaal duur, en zolang er geen Belg Wereldkampioen wordt, zal deze situatie spijtig genoeg niet veranderen.

Om deze brief af te sluiten wil ik nog mijn grote dank uitdrukken voor alle initiatieven die al zijn genomen – of nog genomen gaan worden – om onze sport in de spotlights te zetten en in positief daglicht te stellen.

Sinds jaar en dag motorcrossfanaat in hart en nieren,

Met vriendelijke groeten,
Olivier Goetstouwers

Uw reacties