X

De GP pronostiek van Bavo Swijgers

Morgen race day! Als afsluiter in onze rij voorbeschouwingen laten we een expert met oog voor detail aan het woord. Bavo Swijgers is niet alleen een gerespecteerd (en gediplomeerd!) fotograaf. En toevallig of niet, ook de foto hierboven is van zijn hand. En avant!

We zijn bij mxmag maar al te blij dat we op Bavo en zijn collega CDS kunnen rekenen voor onze schitterende GP-galerijen. Daarnaast werkt Bavo voor o.m. HRC-Honda, Kemea-Yamaha, Rockstar Energy-Husqvarna MX2 en z’n eigen geesteskind MXlife.

Twee jaar geleden kaapte de sympathieke Limburger zelfs de felbegeerde MXGP Photographer of the year award weg. Maar bovenal is Bavo een mx-liefhebber die als jonge kerel  de stiel leerde langs de BLM banen. In zijn tienerjaren gold Swijgers ook als één van de beste Belgische mountainbikers in de jeugdrangen. Over de eigenheden en drijfveren van sportmensen heeft-ie dus ook z’n eigen, unieke visie. Genoeg bloemen gesmeten, hier komen de vragen. En het moet gezegd worden Bavo nam zijn tijd om ze te beantwoorden!

Zo heeft u ook een gezicht bij de naam Bavo Swijgers

Top 3 eindstand in MXGP?
Bavo Swijgers: “Dit is meteen een verschrikkelijk moeilijke vraag! Er staan in de MXGP ongeveer 15 GP winnaars en een hoop jongens met wereldtitels aan de start.  Als we naar de resultaten en de manier van rijden tijdens de pré-season wedstrijden kijken lijkt het me duidelijk dat Antonio Cairoli helemaal terug.  Hij heeft in Italië zowel de wereldkampioen van 2016 als die van 2015 al stevig aan de kant gezet dus ik denk dat hij meteen een punt duidelijk wou maken.

Gajser en Febvre zullen dit natuurlijk niet vergeten zijn en zullen dit tijdens een GP ook niet zomaar laten gebeuren. Jeremy van Horebeek, Clement Desalle, Max Nagl hebben ook al knappe dingen laten zien en zullen dat zeker ook doen tijdens de GP’s.  Dan hebben we nog de rookies Herlings en Anstie.  Anstie voelt zich super op de 450, maar kan hij zijn demonen temmen en constant presteren?  Herlings is zeker één van die demonen maar dat is Jeffrey ook voor zichzelf want het seizoen starten met zes schroeven in je hand is natuurlijk niet echt ideaal.  Hij is geen watje, dat weten we allemaal, het zal er op aan komen rustig te blijven.  Dit geldt trouwens voor al de piloten want het is ondertussen een cliché maar het is wel écht een heel lang seizoen!  Ik moest natuurlijk mijn top drie geven hé?!  In willekeurige volgorde zou ik zeggen: Cairoli, Gajser, Herlings maar het eigenlijk heb ik geen flauw benul want al die jongens die ik hier al vermeldde, en nog een paar anderen, kunnen mee dingen naar GP winst en de titel.”

De best presterende laaglander in MXGP?
“Ik heb de indruk dat Desalle en Van Horebeek onze beste Belgen zijn en in Nederland zijn dat natuurlijk Herlings en Coldenhoff.  Als Jeffrey de eerste vier GP’s goed doorkomt zie ik hem toch wel als beste laaglander.”

Verrassing/doorbraak van het jaar?
“Hier moeten we kiezen uit Herlings, Anstie, Tonus, Jassikonis denk ik.  En als het dan écht over verrassen gaat dan denk ik dat Arminas je man is, dit zou wel eens het jaar kunnen zijn dat hij uit de schaduw treed.  Dat Herlings het goed gaat doen zou geen verrassing mogen zijn hé.”


Een nieuw begin voor Herlings, een revolutie voor MXGP?

Teleurstelling van het jaar?
“Man man, hier ga ik voor passen. Ik wil geen enkel van die jongens slechte resultaten, pech of blessures toewensen!”

Top 3 eindstand in MX2?
“Ook hier zitten we eindelijk terug met een heel open kampioenschap, het beloofd een heerlijke strijd te worden.  De lijst met mogelijke kampioenen is behoorlijk lang. Paturel, Seewer, Covington zou zo maar eens je top drie kunnen worden… Maar jongens als Jonass, Prado, Van Doninck, Bogers, Mewse, Petrov, Sanayei, Pootjes, Lieber,… zullen er alles aan doen om daar te staan!”

De best presterende Belg of Nederlander in MX2?
“Als we de lijn van 2016 doortrekken zou dat Brian Bogers moeten zijn. Neem uit de eindstand van 2016 Herlings en Anstie weg en Bogers had op de 4de plaats van het WK gestaan.”

Bavo’s tip in de MX2: Thomas Kjer Olsen

Verrassing van het jaar?
“Hiervoor gaat het bij mij tussen Julien  Lieber en Thomas Kjer Olsen en  Brent Van Doninck want dat Prado snel zal zijn is geen verrassing meer. Hij moet wel nog laten zien dat hij er elke week kan staan.  Olsen heeft al mooie dingen laten zien in de pré-season wedstrijden.  Ook Lieber maakte een zeer impressionante comeback na meer dan een jaar en won meteen dus hij lijkt klaar om de twijfelaars ongelijk te bewijzen.  Van Doninck mistte in 2016 maar liefst 6 GP’s door blessures, als hij constanter kan presteren en van pech en blessures gespaard kan blijven zou hij zo maar een die verrassing kunnen zijn!”

Teleurstelling van het jaar?
“De hele lijst die ik hier boven vermeldde, kan teleurstellen want van hun word allemaal een top vijf of beter verwacht, dat zal helaas niet voor iedereen lukken.”

Naar welke GP kijk je het meest uit, en waarom? 
“Ik kijk momenteel natuurlijk uit naar dit weekend in Doha, niet zozeer voor de sfeer of het parkoers maar wel omdat we op al deze vragen al meteen een deeltje van het juiste antwoord zullen te weten komen.  Verder kijk ik weer uit naar Argentinië want de sfeer, het parkoers en alles er rond is echt geweldig. Daar gaan de fans nog uit hun dak als onze jongens de baan op komen voor hun vrije training, iets wat ik bij andere Gp’s al te vaak mis. Agueda is er voor mij persoonlijk ook eentje om naar uit te kijken want het is een heel fijn parkoers om te fotograferen.”

 

Foto’s: Bavo/KTM Racing, Taku