X

De spanning stijgt… de laatste prognoses!

Of je nu de motorcross GP’s volgt als journalist of het is jouw taak om crossmotoren te verkopen. Eén ding hebben al onze “Countdown to Qatar” kenners gemeen. Ze zijn allemaal echte fans van die sport die even benieuwd en ongeduldig zijn voor de start van het 2017 MXGP seizoen. Vanuit de ‘industrie’ laten we Michel Sebastiani (KTM) en Marcel Hanstede (Honda) aan het woord. Van de eigen mxmag redactie doen Kriss Janssens en Matthias Van Eeckhoven hun duit in het zakje. Veel leesplezier!


Michel Sebastiani
, Managing Director KTM Motorcycles Belgium S.A.
“Het is volgens mij sinds lang een kampioenshap dat moeilijk is in te schatten. Er zijn mijn inziens wel 12 piloten die ieder op zich reeksen kunnen winnen of zelf een MXGP! En door de vele races en het lange seizoen zullen regelmaat en blessurevrij blijven meer dan ooit worden beloond .”

Top 3 eindstand in MXGP? 1. Tony Cairoli, 2. Romain Febvre , 3. Tim Gajser

De best presterende laaglander in de MXGP? Clément Desalle

Verrassing/doorbraak van het jaar? Max Anstie

Teleurstelling van het jaar? Valentin Guillot

Top-3 eindstand in MX2? 1. Pauls Jonass, 2. Jeremy Seewer, 3. Thomas Covington

De best presterende laaglander in de MX2? Julien Lieber

Verrassing van het jaar in MX2?
Julien Lieber

Teleurstelling van het jaar? Petar Petrov

Naar welke GP kijk je het meest uit, en waarom?
Vanzelfsprekend de MXGP Lommel Enkel en alleen al omdat wij blij moeten zijn dat ons land er nog steeds in slaagt een Belgische GP te organiseren!

Tony Cairoli maakte indruk tijdens de voorbereidingswedstrijden!

————-
Marcel Hanstede, Off-road sales Manager Honda

Top-3 eindstand in MXGP?
1. Tim Gajser, 2. Jeffrey Herlings, 3. Fevre/Cairoli
Red. Slimme derde keuze Marcel! Kiezen is verliezen 😉

De best presterende Belg of in MXGP? Jeffrey Herlings, Jeremy Van Horebeek wordt beste Belg

Verrassing/doorbraak van het jaar?
Max Anstie

Teleurstelling van het jaar? Geen GP meer in Lierop! Kosten en eisen die te hoog werden…

Top-3 eindstand in MX2? 1. Pauls Jonass, 2. Jeremy Seewer, 3. Thomas Covington

De best presterende Belg of Nederlander in MX2? Brian Bogers beste Nederlander, Julien Lieber beste Belg

Verrassing van het jaar? Thomas Kjer Olsen

Teleurstelling van het jaar? Leeftijdsgrens waardoor sommige rijders moeten overstappen met als gevolg te weinig budget en na verloop van tijd noodgedwongen te moeten stoppen.

Naar welke GP kijk je het meest uit, en waarom?
Geen echte voorkeur.

Speelt Tim Gajser klaar wat  niemand helm voordeed? Een derde titel op rij en zijn tweede opeenvolgende MXGP titel. Dat is het doel!


Kris Janssens, journalist mxmag

Top 3 eindstand in MXGP?
1. Tim Gajser 2. Romain Febvre 3. Jeremy Van Horebeek

De best presterende Belg of Nederlander?
Ik verwacht een zeer gemotiveerde Jeremy Van Horebeek te zien die terug het niveau zal evenaren van in 2014.”

Verrassing/doorbraak van het jaar? “Voor de verrassing van het jaar denk ik aan Arnaud Tonus. De Zwitser uit het Wilvo Yamaha team lijkt me wel in staat om mooie verrassende resultaten neer te zetten in zijn debuut jaar in de MXGP klasse. De doorbraak van het jaar geef ik de voorkeur aan Suzuki rijder Arminas Jasikonis die nu wel de perfecte voorbereiding heeft gekend onder de vleugels van 10-voudig Wereldkampioen Stefan Everts.”

Teleurstelling van het jaar? “Ik vrees dat we hier terug bij de Fransman Gautier Paulin gaan uitkomen… en misschien wel eens Jeffrey Herlings (door crashes-blessures)”

Top 3 eindstand in MX2?
1. Jeremy Seewer 2.Benoit Paturel 3.Prado Garcia

De best presterende Belg of Nederlander in MX2? “Als Brent Van Doninck een blessurevrij seizoen kan meemaken zie ik hem zelfs top vijf eindigen in de eindstand van het wereldkampioenschap met zeker een paar podiumplaatsen voor de Kemea Yamaha rijder.”

Verrassing van het jaar? “Dat word zeker de Europees kampioen EMX250 van 2016 de Deen Thomas Kjer Olsen, die vorig seizoen al wat mooie dingen liet zien tijdens de Grand Prix van Zwitserland en Nederland. “

Teleurstelling van het jaar?
“Ik vrees dat de KTM druk op de schouders van Pauls Jonass hem misschien wel eens te veel gaat worden…”

Naar welke GP kijk je het meest uit, en waarom? “Agueda (Portugal), een prachtige omloop met de rode ondergrond en mooie herinneringen aan.”

Wilvo-Yamaha MXGP heeft op papier een erg sterk team met Shaun Simpson en MXGP debutant Arnaud Tonus!


Matthias Van Eeckhoven, journalist MxMag

Top 3 eindstand in MXGP? 1. Tim Gajser, 2. Tony Cairoli, 3. Romain Febvre

De best presterende laaglander in MXGP? “Als blessures uitblijven is dit een vraag met een ‘no brainer’ antwoord, namelijk Jeffrey Herlings moét de beste laaglander zijn. Maar de blessures zijn bij Jeffrey helaas alreeds opgedoken met een gebroken middenhandsbeentje. Dat zorgt er meestal voor dat je in een vicieuze cirkel raakt waarin je andere kleine of minder kleine blessures oploopt en zoverder. Hopelijk is dat bij hem niet het geval, en dan kunnen en moeten we van ‘The Bullet’ niks anders verwachten dan dat hij meedoet voor de titel.

Maar persoonlijk hoop ik, misschien tegen beter weten in, ook dat Clément Desalle een blessurevrij jaar kan doormaken. Dat we als Belgische fans opnieuw de agressiviteit, rijvreugde en ‘Le Panda’ van 2009-2011 mogen aanschouwen. De voortekenen voor dit seizoen zijn, zoals dit al vaak was, goed. Nu hopen dat de resultaten volgen.

Verrassing/doorbraak van het jaar? “Toen we op de team en motorvoorstelling waren van Suzuki en het interview afnamen van Kevin Strijbos was hij vol bewondering over de progressie die Arminas Jasikonis had doorgemaakt. De jonge Litouwer heeft na de Motocross of Nations bewust blijven verder werken om zijn achterstand in bepaalde onderdelen van het spelletje weg te werken. Daarom denk ik dat vele mensen grote ogen zullen trekken. Daarnaast hebt ik ook een buik gevoel dat het nieuwe MXGP Wilvo Yamaha team, met Arnaud Tonus en Shaun Simpson, het officiële Yamaha Rinaldi team af en toe enorm warm zal doen laten krijgen. Het zou me ook niet verbazen moesten beide piloten bikkelen om podiums en de top vijf in de eindafrekening in het WK.”

Teleurstelling van het jaar? “Rui Conçalves die samen met nog enkele andere misschien wel aan het jaar te veel begint. Rui Concalves is een enorme verstandige jongen en met z’n talenkennis zou hij in elk team een aanwinst kunnen zijn. Maar als piloot leek in 2016 het vet al van de soep. Als dit door een externe factor kwam waarvan wij geen weet hebben kan hij zich misschien in 2017 herpakken, anders wordt 2017 echt het jaar te veel.”

Top 3 eindstand in MX2? 1. Jeremy Seewer, 2. Julien Lieber, 3. Pauls Jonass

De best presterende laaglander in MX2? “Na een jaar van afwezigheid door blessure keert Julien Lieber terug met z’n eigen privé-team. Het is meteen ook Julien z’n laatste seizoen in de MX2 klasse, er zit dus wel wat druk op de ketel. Maar hij heeft zich omringt met o.a. Yves Demaria en geleas”t fabrieksmateriaal dus dat hebben ze allemaal goed voor elkaar. Koppel dat aan Julien Lieber z’n talent en dan heb je iemand die héél hoog kan eindigen in een wereldkampioenschap dat start zonder topfavoriet.”

Onthoud de #96 van Hunter Lawrence!

Verrassing van het jaar in MX2? “De Australiër Hunter Lawrence liet vorig seizoen in de EMX250 klasse al zien uit het juiste hout gesneden te zijn. Op parcours waarvan hij het bestaan nauwelijks wist vocht hij om top vijf plaatsen. De snelle leercurve werd echt duidelijk toen hij z’n derde EMX250 wedstrijd in Teutschenthal domineerde met twee reeksoverwinningen. Z’n leeroefening kwam echter abrupt tot een eind toen hij z’n kruisbanden van de knie scheurde. Tijdens het offseason wisselde zowel jonge broer Jett als Hunter het Fabrieks Kawasaki team in voor de stal van familie Everts. Uit hun fouten kunnen leren is een ongekende luxe vertelde de vlotte Hunter me. Let dus op nummer 96.”

“Teleurstelling van het jaar? “Zoals elk jaar zijn er nieuwkomers in de MX2 klasse en sommige van die jongens zullen onder het vergrootglas liggen en dat voor diverse redenen. De vraag is gaan ze die druk aankunnen, gaan ze de verwachtingen die de buitenwereld heeft kunnen inlossen en gaan ze hun eigen verwachtingen kunnen inlossen.

Voor mij persoonlijk is het uitkijken naar Thomas Covington, hij heeft al laten zien dat hij hoge ogen kan gooien. Dan is het wel een teleurstelling dat hij dat in het verleden zo moeilijk kon herhalen en in een standvastige curve doen. De motorcrosswereld zal ook uitkijken naar Jorge Prado Garcia, zoals het dat deed bij de entree van Roczen en Herlings. Als hij niet meteen mee kan doen voor podiums zullen er al zijn die dat teleurstellend zullen noemen. Het is gewoon ook een feit dat enkel piloten u kunnen teleurstellen, omdat je iets van hen verwacht. Zo zijn er nog wel nieuwkomers waarvan er veel word verwacht en dat meteen in hun eerste seizoen… “

Naar welke GP kijk je het meest uit, en waarom? “De Franse Grand Prix wedstrijden zijn altijd een aanrader. De Sfeer zit er altijd goed met de enorm chauvinistische Fransen die voor elke Fransman in wedstrijd uit hun dak gaan. Dat is een sfeer die je bij de nuchtere laaglanders met hun “doe maar normaal dat is gek genoeg” mentaliteit niet gecreëerd krijgt.”

Foto’s: Bavo, Ray Archer, Yamaha Racing, Suzuki Racing