X

Lastige start voor Vamo-Honda in Qatar

De eerste Grote Prijs van het 2017 seizoen werd een zware dobber voor het Belgische Vamo-Honda team. Aangezien Lars Van Berkel zich toelegt op de Europese GP’s kwam alleen Micael Ivanov in actie. De Bulgaarse belofte was ijzersterk aan zijn seizoen begonnen met podiumplaatsen in de voorbereidingsraces. Door een val in de kwalificatiewedstrijd op vrijdag liep Ivanov een duimkwetsuur op en moest hij verstek laten voor beide manches.

Voor de vijfde opeenvolgende maal werd het WK Motorcross op gang getrokken op het Losail International circuit in Qatar. Hoewel het nachtelijke decor met kunstverlichting nieuw was voor het team kwam Ivanov niet onbeslagen op het ijs. Vorig jaar pakte Micael er immers al meteen punten. De meervoudige Bulgaarse kampioen was er dan ook op gebrand om nu minstens even goed te doen.

Dat Ivanov zich ook al van zijn beste kant had getoond in zijn eerste wedstrijden op Honda sterkte zowel team als rijder in hun vertrouwen. Helaas kreeg Michael op vrijdag flink af te rekenen met zenuwen. Hij ging er tijdens de tijdstraining enkele keren af maar toch wist hij nog een 23ste tijd neer te zetten. De kwalificatierace zelf zat er echter bijna net zo snel op als hij was begonnen. Net na de start werd de Vamo-Honda rijder namelijk aangereden. Hierbij kwam Ivanov ten val. Hij liep een barst in de duim op, en kreeg ook een klap op zijn schouder en hoofd. Na overleg met de dokter besloot Micael om ’s anderendaags niet van start te gaan.

Hierdoor zal de 19-jarige Bulgaar evenmin in actie komen in de Indonesische GP volgende week. Voor de derde ronde van het wereldkampioenschap, in Argentinië zou Ivanov weer fit moeten zijn.

Micael Ivanov: “Waarom weet ik niet maar ik was erg nerveus op vrijdag. De motor was ook helemaal nieuw en ik had wat tijd nodig om er aan te wennen. In de tijdstraining viel ik drie keer. Telkens domme fouten, maar ik zette toch nog een redelijke 23ste tijd neer. Dat die kwalificatierace direct gedaan was en dat ik door mijn duimblessure niet kon rijden was moeilijk om te accepteren. Zeker omdat het niet mijn eigen schuld was! Maar dat hoort er nu éénmaal bij. Gelukkig is de kwetsuur zelf niet zo erg. En het goede nieuws is de bevestiging van hoe competitief ons materiaal wel is. De Vamo-Honda CRF250R is sterk en hij stuurt heel fijn, dat geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen.”

Steven Vandeweyer, team manager: “Het was erg ongewoon voor Micael om zoveel fouten te maken zoals ‘s vrijdags! Al kan iedereen die ooit wel eens van start is gegaan in een wedstrijd zich inbeelden wat de nervositeit van de eerste grote race van het seizoen kan doen. Ivanov heeft een mooie stap gezet deze winter en we keken er allemaal naar uit om die lijn door te trekken in de GP’s. Natuurlijk was de teleurstelling best groot net na zijn blessure. Maar aan de andere kant had het ook veel erger kunnen zijn. We hebben even bekeken wat de mogelijkheden waren om Lars (Van Berkel) te laten aantreden in Indonesië. Uiteindelijk leek het ons toch beter om zijn planning aan te houden. Op die manier kan Lars zich optimaal voorbereiden op de Europese MX2 wedstrijden en de Dutch Masters of Motocross.”

Foto’s: shotbyBavo