X

Dubbelslag voor Lars Van Berkel

Vamo-Honda rijder Lars Van Berkel ging dit weekend flink aan de bak. Op zaterdag werd hij tweede in het ONK MX2 in Heerde. ’s Anderendaags eindigde de Veghelse motorcrosser wéér tweede tijdens de allereerste Galvin Cup in Boekel. Na enkele wedstrijden op Spaanse bodem begon Van Berkel dus sterk aan het seizoen in eigen land.

Met de regen van afgelopen week mocht het al een wonder heten dat zowel de ONK wedstrijd in Heerde als de Galvincup gewoon doorgingen! Die nattigheid zorgde wel voor pittige omstandigheden. Hoewel-ie aantrad op z’n trainingsmotor snelde Van Berkel op zaterdagochtend al meteen naar de vierde kwalificatietijd. Na een slechte start duurde het even vooraleer Lars in zijn ritme kwam. Daarop volgde nog twee valpartijen maar de No Fear Energy drink atleet bleef allerminst bij de pakken zitten. Van Berkel kwam steeds meer onder stoom. Op dat moment klokte hij drie seconden per ronde sneller dan wedstrijdleider Hardi Roosiorg. Zo wist Lars alsnog een zesde plek uit de brand ter slepen.

Voorwaartse salto

De tweede manche kende een gelijkaardig verloop. In de start werd Van Berkel gehinderd door het mindere vermogen van zijn trainingsmotor maar de 23-jarige semi-prof maakte grote indruk met zijn comeback. Vanop de 15de positie stuurde Lars zijn Honda CRF250R in geen tijd door het pak. Zijn opmars werd even onderbroken door een ongewilde buiteling over het stuur.  Spectaculair, al was het gelukkig zonder veel erg. En Van Berkel zou Van Berkel niet zijn zonder zich helemaal te geven tot het eind. Een achterstand van 30 seconden op Europees 125cc kampioen Jago Geerts werd zo -ondanks een krom stuur- vastberaden weggewerkt. Lars passeerde Geerts opnieuw en kwam zo als tweede over de meet.


Van Gelderland op zaterdag verplaatste de actie zich ’s zondags naar Van Berkel’s achtertuin in Noord-Brabant. De openingswedstrijd om de Galvincup in Boekel was bijgevolg om meerdere redenen bijzonder. Lars was erop gebrand om goed voor de dag te komen in dit nieuwe kampioenschap dat onder impuls van zijn persoonlijke sponsor Galvin, specialist in elektrolytisch verzinkwerk, werd opgericht. En voor de gelegenheid had hij de Vamo Honda CRF250R ingeruild voor de CRF450R. Van Berkel werkte op circuit Bezuidenhout twee uitstekende races af. Geroutineerd liet hij twee tweede plaatsen optekenen na eindwinnaar Flip Bengtsson. Daarmee bewees de voormalige BMX wereldkampioen dat hij ook op de 450 het gashendel weet te vinden én dat zijn fysieke conditie op peil is. Voor Vamo-Honda werd daarmee de zesde(!) podiumplaats van 2017 opgetekend. Van Berkel won vorige maand al de internationale motorcross van Crevillente in Spanje.

Lars Van Berkel: “Het was wel even wennen om terug in het zand aan de slag te gaan! Want de voorbije weken had ik veel op harde banen gereden. Op beide dagen reed ik niet met mijn racemotor maar dat maakte verder niets uit. Zowel de Honda 250 als 450 sturen heel fijn en dat is op zware banen zeker zo prettig! Het is ook zo afgesproken met het team omdat straks de Dutch Masters of Motocross en de Europese MX2 GP’s onze hoofddoelen zijn.

Als voorbereidende races -of noem het dan maar wedstrijdtraining- was het zeker een positief weekend. Mijn rijden was goed, de fouten die ik op zaterdag maakte, kwamen er vooral omdat ik té ongeduldig was! Zondag was nog beter en regelmatiger. Eigenlijk loopt het de laatste maanden al een tijd lekker. Ik heb nu een baan naast het crossen. Natuurlijk zijn daar op dit niveau ook nadelen aan, maar het heeft me mentaal wel rustiger gemaakt. Druk is er niet. Niks moét en dat pakt zo prima uit voor mij.”


Steven Vandeweyer, teammanager Vamo-Honda: “Lars heeft duidelijk de goede flow te pakken! Hij heeft zich goed aangepast aan de motor en hij heeft ook hard gewerkt deze winter. Daar plukt hij nu de vruchten van. Zonder écht te moeten pushen en ondanks het weinige wedstrijdritme is zijn snelheid al heel goed. Terwijl hij zich toch weer moest aanpassen aan de zandbanen. Na de podiumplaatsen in Spanje is het ook als team leuk om die lijn door te trekken. We kijken nu uit naar de eerste ronde van de Duch Masters of Motocross in Mill over drie weken. Tegen dan heeft Lars ook de volgende stap gezet in zijn voorbereiding. Voor Micael Ivanov kwamen de wedstrijden dit weekend net iets te vroeg. In de GP van Argentinië zal hij er wel weer bij zijn.”

ONK MX2 Heerde dagstand 1. Hardi Roosiorg (Est) 100, 2. Lars Van Berkel (NED-Vamo Honda) 80, 3. Jago Geerts (Bel) 77, 4. René De Jong (Ned) 77, 5. Roy van Heugten (Ned) 76, 6. Roan Van de Moosdijk (Ned) 69, 7. Felix Nilsson (Zwe) 66, 8. Caleb Grothues (Aus) 63, 9. Lars Griekspoor (Ned) 62, 10. Joshua van der Linden 62
Volledige resultaten:  https://speedhive.mylaps.com/Events/1364555

Galvincup Boekel dagstand 1. Filip Bengtsson (Zwe) 120, 2. Lars Van Berkel (NED-Vamo Honda) 108, 3. Sven Van der Mierden 97, 4. Eric Leijtens (Ned) 97, 5.Kay Ebben 86, 6. Mike Kras (Ned), 7. Jarno Derks (Ned) 80, 8. Roy van Heugten (Ned) 74, 9. Joël Van Mechelen (Ned) 70, 10. Roy Silliën 66
Volledige resultaten: https://speedhive.mylaps.com/Events/1365355

Foto’s: Etéreo Photography