X

KEMEA Yamaha Official MX2 Race Report, GP2 Indonesië

Voor de tweede GP van het seizoen zakte de MXGP karavaan af naar Pangkal Pinang in Indonesië. Iedereen was nieuwsgierig om deze nieuwe locatie en de nieuwe omloop op de kalender te ontdekken. De lokale bevolking zorgde voor een warme verwelkoming en het was snel duidelijk dat iedereen heel enthousiast was voor deze wedstrijd. De enige spelbreker die nog overschoot was de regen, en deze had uiteindelijk een grote invloed op het weekend!

Tropische regenbuien veranderden de omloop in een modderpoel en op zaterdag was het al snel duidelijk dat het volledige zaterdagprogramma niet mogelijk zou zijn in deze condities. Hoewel de omloop snel droogde na de regen waren er te veel diepe sporen en drassige plekken. Daarom werd besloten na de eerste vrije trainingen dat de uitslag hiervan de startpositie zou zijn voor de wedstrijden op zondag en werd de rest van de dag geneutraliseerd.

In deze training was Benoit Paturel de snelste van de KEMEA rijders. Hij reed de zesde tijd. Brent volgde even verder op de 11e plaats gevolgd door Alvin op de 12e plaats.

De omloop was al een flink stuk opgedroogd voor de eerste manche. Er waren nog enkele heel drassige plaatsen maar het grootste deel was goed berijdbaar. Brent had de beste start van de drie en ging van start op de achtste plaats. Hij overleefde de omloop vrij goed en klom op naar een sterke vierde plaats. Alvin was net achter Brent te vinden en schoof goed mee. Hij reed op de zevende plaats toen hij in de tiende ronde vastraakte in één van de drassig stukken, die steeds erger werden naarmate de wedstrijd vorderde. Hij moest de strijd staken en werd als 23e geklasseerd. Benoit had een mindere start en was buiten de top 15 te vinden in de beginfase. Hij kwam sterk naar voren, finishte uiteindelijk op de 5e plaats en deed een goeie zaak in de tussenstand.

Regen tussen de manches en een eerste reeks van de MXGP rijders zorgden voor een compleet andere omloop in de tweede manche. Er werd een stuk uit de omloop gehaald maar het was nog steeds overleven voor de rijders. De wedstrijd begon dramatisch voor Benoit toen hij tegen het starthek reed en als allerlaatste de eerste bocht indook. Hij kwam de eerste ronden echter goed door en reed aan een verbijsterend tempo naar voor. In geen tijd reed hij op de tweede plaats en lijk hij op weg om de rode plaat in handen te nemen, maar na 8 ronden verbrandde zijn koppeling en kon hij niet meer verder. De condities waren inmiddels zo erg geworden dat de racedirectie even later besliste om de rode vlag uit te halen en de wedstrijd te stoppen. Zo viel de schade voor Benoit al bij al nog mee en werd hij als 11e geklasseerd. Brent en Alvin kenden een matige start en reden samen net buiten de top 10 in de eerste ronden. Beiden raakten vast in de modderpoel en vielen ver terug. Alvin raakte even later nog eens vast en moest de strijd opnieuw zonder punten staken. Brent keerde nog sterk terug en kwam als 13e over de finish nadat hij op een gegeven moment 30e was eerder in de wedstrijd.

Paturel werd zo 7e in de eindstand met 26 punten. Brent scoorde evenveel punten en werd in de Indonesische modder 8e. In de tussenstand van het WK staat Benoit nu derde op 8 punten van leider Lieber. Brent schuift door naar de 7e plaats in het kampioenschap. Alvin werd in Pangkal Pinang 29e en valt terug naar de 18e plaats in het kampioenschap.

Benoit Paturel: “ Ik ben teleurgesteld met de resultaten… Als je de omstandigheden bekijkt valt het nog wel mee maar er zat zo veel meer in. In de eerste reeks was ik niet tevreden met mijn manier van rijden maar kwam wel nog als vijfde aan na een slechte start. In de tweede reeks reed ik tegen het hekken maar had dat een goeie snelheid. Ik reed goed rond op de tweede plaats maar dan begaf de koppeling het 2 ronden voor de rode vlag. Gelukkig valt de schade nog mee en pak ik nog de elfde plaats. Snel terug naar huis nu om hard te trainen voor de volgende wedstrijd in Argentinië!”

Brent Vandoninck: “ Wat een wedstrijd… In de eerste reeks had ik een goed tempo te pakken. Ik maakte enkele fouten maar kon het hoofd koel houden. Ik was tevreden met de vierde plaats en hoopte op een zelfde resultaat in de tweede reeks, maar de omstandigheden waren nog zwaarder… Ik ben blij hier heelhuids te vertrekken en met de zevende plaats in de tussenstand. Grote dank ook aan mijn mekanieker voor het harde werk in deze helse omstandigheden ! Op naar Argentinië nu!”

Alvin Ostlund: “ Er valt niet echt veel te zeggen over dit weekend. ik ben teleurgesteld dat ik Indonesië zonder punten moet verlaten… Maar we laten ons hoofd niet hangen, dus ik kijk al uit naar Argentinië voor een beter resultaat!”

Images @shotbybavo