X

EMX250: Miro Sihvonen in vorm naar Valkenswaard!

De zoektocht naar een opvolger voor regerend EMX250 kampioen Thomas Kjer Olsen gaat dit weekend verder in Valkenswaard. Miro Sihvonen van het Belgische KTM Diga Junior Racing liet alvast een uitstekende indruk na vorig weekend in Trentino. Dankzij een vierde en tweede plaats mocht Sihvonen op het podium plaatsnemen naast het Italiaanse duo Simone Furlotti en Morgan Lesiardo.

De eerste ronde van negen in het Europese kampioenschap motorcross 250cc mocht gerust een buitenbeentje genoemd. De verraderlijke, harde baan biedt namelijk weinig  grip en ook de beperkte inhaalmogelijkheden maken Trentino een geval apart.

Voor de 18-jarige Miro Sihvonen leek het weinig uit te maken. Van een positie buiten de top-10 in de openingsronde reed de winnaar van de ADAC MX Youngster Cup zijn KTM 250 SX-F naar een vierde plek in de eerste manche. ’s Zondags  was het zonniger en warmer voor de tweede race. Een geïnspireerde Sihvonen zorgde in de tweede wedstrijdhelft voor sensatie.  De snelle Fin had uitzicht op zijn eerste reekszege en naderde leider Morgan Lesiardo tot op twee seconden. Uiteindelijk consolideerde Miro om zo zijn eerste podium van het seizoen veilig te stellen. Meteen ook het tweede EMX250 podium uit zijn carrière na Lommel vorig jaar.

In 2016 eindigde Sihvonen zesde in de EMX250 eindstand. Aangezien alle rijders die voor hem eindigden nu elders rijden, behoort de KTM Diga Junior Racing kopman tot één van de sterkhouders van het kampioenschap. Ook Karlis Sabulis en ex-Europees kampioen Nick Kouwenberg gingen goed van start in hun EMX250 campagne.

Sihvonen uiterst rechts op het podium samen met Furlotti en Lesiardo

Miro Sihvonen: “De bedoeling was vorige weekend om flink wat punten te pakken. Meer ambities hadden we niet. Mijn start in de eerste race was behoorlijk goed maar ik zat aan de buitenkant van de eerste bocht waar het modderig lag. Daardoor verloor ik enkele plekken maar ik was wel tevreden dat ik nog vierde werd. Eigenlijk is een top-vijf in een reeks altijd een goede zaak voor het kampioenschap. Het komt er op aan constant te scoren in elke wedstrijd.

In de EMX125 heb ik geleerd dat het niet nodig is om in elke manche te pushen voor de overwinning, want dan loopt het net fout! Ik had een erg goede start in de tweede reeks. In de eerste bocht zat ik derde tot ik even verder een fout maakte waar (Ruben) Fernandez van kon profiteren. Dat gaf de leider ook de kans om uit te lopen, waarschijnlijk heeft me dat dus de reekszege gekost. Die tweede plaats was echter ook goed en ik ben blij dat ik met een podiumplaats aan het kampioenschap kon beginnen. Ik kijk zeker uit naar dit weekend in Valkenswaard. Het is een baan die me wel ligt, bovendien is het ook een thuisrace voor het team!”

Foto’s: ADAC, MXGP