X

EMX250: Wie zijn de snelle “Dutchies”

Zoals u nu al weet start het EMX250 kampioenschap dit weekend tijdens de Grand Prix van Trentino in Italië. Gisteren kon u al lezen over Jago Geerts, Jens Getteman en Thomas Vermijl. De Belgen die zullen deelnemen in het kampioenschap.

Maar op wie moeten de Nederlanders rekenen voor sprekende resultaten in deze klasse? Alvast niet op Roan van de Moosdijk. Dit Nederlandse talent en meteen één van Nederlandse toppers in deze klasse sukkelt met de naweeën van een gebroken enkel. Deze heeft de Yamaha piloot opgelopen in het ‘Open Nederlands Kampioenschap’ te Markelo. Goed nieuws voor de ‘Dutchies’ is echter dat Roan z’n plaatsje bij het officiële EMX250 Yamaha team zal ingevuld worden door Nick Kouwenberg.

Nick Kouwenberg wist zich in 2015 nog tot EMX250 kampioen te kronen, en kent dit seizoen een sterke voorbereiding. Zo wist de Yamaha piloot het ONK in Markelo te winnen en finishte hij vijfde in de eerste manche van het Dutch Masters of Motocross. Positieve resultaten die het beste doen verhopen. Daarnaast is Nick Kouwenberg goed op zowel de zachte zandbanen als de harde banen, dit deels door z’n ervaring in het supercross.

Met zijn 25 jaar zal “Kouwy” ook één van de oudere piloten aan het starthek zijn tussen het voornamelijk tienergeweld. Ervaring op dit niveau heeft de piloot die al uitkwam in o.a. het AMA Supercross kampioenschap alvast genoeg.
Nog een Nederlandse piloot om in het oog te houden is Luca Nijenhuis. Deze 21-jarige Nederlander kwam afgelopen winter in actie tijdens het ADAC Supercross kampioenschap in de 250cc klasse en deed het daar verre van onaardig. In de eerste ADAC Motocross wedstrijd van het seizoen scoorde de Pfeil Kawasaki piloot meteen ook een negende plaats en dit niet bij de Youngsters, maar in de MX Masters klasse. Wat dit precies waard is zullen we aankomend weekend te weten komen.

Voor de andere Nederlanders is het afwachten wat ze waard zullen zijn in dit sterk internationaal veld. Feit is echter wel dat drie van de negen wedstrijden op zandparcours worden verreden. Een specialiteit van ons laaglanders en wat in het voordeel kan gebruikt worden. Dat toonde in 2015 Marcel Conijn alvast door in de EMX125 klasse te Valkenswaard mee te komen doen voor de top vijf in de eerste manche, en een top tien in de dag uitslag. Voor velen geheel onverwacht en uit het niks! Dezelfde Marcel Conijn staat ook nu op de deelnemerslijst voor het EMX250 kampioenschap. Net als Noud van Kraaij er ook opstaat. Beide lijken het echter nog even moeilijk te hebben met de overstap naar de 250cc klasse. Maar alle goeie zaken hebben tijd nodig om te rijpen, zo is dat toch bij Whisky.

Tekst: Matthias Van Eeckhoven