X

PR: Pech nekt snelle Damon Graulus

Na een uitstekende kwalificatierace op zaterdag verliepen beide GP manches op zondag teleurstellend voor Damon Graulus. De 24MX Honda rijder toonde in de zesde GP van het FIM MXGP Wereldkampioenschap zijn snelheid maar uiteindelijk sloot hij het weekend puntenloos af.

Twee jaar geleden haalde Damon in de EMX250 klasse in Valkenswaard het podium. Opnieuw liet hij zien dat hij in het zwarte zand van het Eurocircuit goed uit de voeten komt.

In de kwalificatiewedstrijd reed Graulus na een goede start zelfs even 13de, om uiteindelijk als 15de over de meet te komen. Jaap Corneth maakte in eigen land zijn debuut voor 24MX Honda. Voor de ex-ONK125 kampioen was zijn wederoptreden op zich al een opsteker na de flinke klap die hij maakte in Qatar, de openingsronde van het FIM MXGP wereldkampioenschap.

Leuk om Jaap Corneth weer terug in actie te zien!

Met een zeer beperkte voorbereiding en de laatste naweeën van zijn gekwetste been maakte Jaap gebruik van de GP van Europa om zich verder aan te passen aan de Honda CRF450R en zijn nieuwe team. Corneth deed zo nuttige ervaring op en kreeg ook een indicatie over zijn actuele vorm na zijn lange inactiviteit. Samen met het team werd dan ook beslisten om ’s zondags niet van start te gaan en verder te focussen op de komende wedstrijden.

Op zondag kregen de rijders iets andere omstandigheden voorgeschoteld, aanvankelijk met minder grip. In de eerste manche liep het het al snel fout voor Damon Graulus. Door een vroege schuiver werd hij van de 21ste naar de 34ste en laatste plek verwezen. Hoewel de jonge Belg nog sterk terug kwam, moest hij vrede nemen met een 23ste plaats.

Graulus zette qua snelheid de voorbije maanden duidelijk een stap vooruit.

In de tweede manche ging Damon prima van start. Schijnbaar moeiteloos draaide de stijlvolle rijder uit Vossem mee in de top-15. Graulus had zijn racestrategie, rekening houdend met een laat offensief, op orde maar door een probleem met de koppeling moest hij al vroeg zijn plannen laten schieten. Ook een stop in de pitlane bracht geen soelaas. Hoewel hij nog terugkeerde in de wedstrijd zat er niets anders op dan de strijd te staken.

Damon Graulus: “Het is frustrerend om zo’n weekend mee te maken. De snelheid was goed en er had zeker een mooi eindresultaat ingezeten, nu moesten we Valkenswaard verlaten zonder punten. Dat is moeilijk om te aanvaarden maar zo is het nu éénmaal. Ik weet dat alle ingrediënten er zijn om mee te strijden voor top-15 noteringen. Op dit moment zijn de rijders uit de top-12 nog iets te sterk maar dat zegt ook heel veel over de sterkte van de MXGP klasse op dit moment! Ik kijk in ieder geval uit naar de volgende wedstrijden.”

Volgend weekend reist Damon Graulus naar het Franse Gaillac voor de vierde ronde van de 24MX Tour.

Foto’s: shotbyBavo, CDS