X

VIDEO: Sihvonen scoort hattrick in Valkenswaard!

Twee jaar na zijn EMX125 zege in Valkenswaard boekte Miro Sihvonen opnieuw een eindoverwinning, deze keer in de EMX250. De 18-jarige Fin boekte daarmee een hattrick: dubbele reekszege, winnaar in de eindstand én hij werd ook de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap. Na twee ronden in de EMX250 serie over 9 wedstrijden leidt de KTM Diga Junior Racing rijder het kampioenschap met 90 punten. Daarmee heeft Sihvonen een voorsprong van 20 punten op de Italiaan Morgan Lesiardo. Simone Furlotti en Nick Kouwenberg volgen op 27 punten.

De afgelopen week voelde Sihvonen zich niet zo lekker. Dat hij niet topfit was, bleek echter allerminst uit zijn prestaties. Na een sterke start in het kampioenschap in Trentino kwam Miro als één van de favorieten naar het Eurocircuit. Desondanks behield hij de rust en werkte een ijzersterk weekend af.  In de tijdstraining kreeg Sihvonen nog af te rekenen met opgepompte armen waardoor hij vrede moest nemen met een 7de tijd in zijn groep. De hoogtepunten van de eerste race zie je hier:

Tijdens de eerste manche werd echter meteen duidelijk dat de KTM Diga Junior Racing rijder dé te kloppen man zou zijn. Net buiten de top-10 gestart, rukte Sihvonen snel op. Na amper vier ronden lag Miro al derde. Eens de Finse hardrijder onder stoom was, bleek er geen kruid tegen hem opgewassen. Enkele ronden voor het einde nam hij ook de Spanjaard Ruben Fernandez te grazen om zo vlot naar zijn allereerste EMX250 zege te rijden.

Op zondag was de start van Sihvonen iets beter, toch moest hij weer terug komen. Als 10de kwam de voormalige junior vicewereldkampioen de eerste bocht door. Daarop volgde het tweede deel van Miro’s clinic zandrijden. In zijn typische stijl keek hij eerst nog even de kat uit de boom maar het eindresultaat was minstens even indrukwekkend als daags voordien. Met 10 minuten te gaan stuurde Miro zijn KTM 250 SX-F voorbij leider Jago Geerts die hij geen kans liet tot terugkomen. Zo legde hij beslag op een verdiende eerste EMX250 eindzege en zijn tweede podium van het seizoen.

Miro Sihvonen: “Ik ben heel tevreden met deze overwinning. De manier waarop én dat ik ook nog eens de rode plaat pakte, maakt het nog specialer! Bovendien is Valkenswaard ook een thuisreace voor het team. Eerlijk gezegd ben ik niet aan het weekend begonnen met het idee dat ik hier voor de leidersplaats in het kampioenschap ging. Maar het gevoel dat ik zowel in de ADAC Youngster Cup én in de EMX250 op kop sta is geweldig. Na de ADAC wedstrijd van komend weekend gaat de EMX250 verder in Kegums (Letland), dat is ook een baan waar ik graag rijd.

Ik had twee keer een redelijke start zeker geen goede start maar ik kon wel goed mijn eigen race rijden. Vooraf had ik al het gevoel dat dit mijn weekend zou worden. In de tweede manche had een tweede plaats genoeg geweest voor de eindzege. Daarom nam ik ook geen bijkomende risico’s om naar de leiding te rijden. Maar met het tempo dat ik had waren er wel mogelijkheden. Waarschijnlijk verbruikte Jago (Geerts) ook flink wat energie in de eerste wedstrijdhelft. Ik ben in ieder geval ook heel tevreden dat ik fysiek goed voor de dag kwam want ik was wel nog een beetje ziek en ik ondervond wat hinder aan mijn keel.”

Foto’s: Eric Laurijssen