INTERVIEW: Hendrik Jan Lovink over De Zwarte Cross & DMofMX

INTERVIEW: Hendrik Jan Lovink  over De Zwarte Cross & DMofMX
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

MX Active sprak met Hendrik Jan Lovink (mede organisator van de Zwarte Cross) in een openhartig telefoongesprek. Los van het feit dat Hendrik Jan maar liefst zes keer zelf optreed tijdens het weekend van de Zwarte Cross is hij niet alleen druk met de organisatorische voorbereiding, maar ook niet onbelangrijk, het samenstellen van playlists en doorlopend repeteren. Nee, stilzitten daar wordt hij zenuwachtig van. Hij heeft dan ook genoeg energie om telkens 10 stappen vooruit te denken, en het complete plaatje in beeld te houden. Respect!

MX Active: Wat vinden jullie ervan om de finale van de Dutch Masters of Motocross te organiseren?
Uiteraard vinden wij het erg tof dat de KNMV ons heeft benaderd om de finale van de Dutch Masters of Motocross te organiseren.

MX Active: Hoe is de samenwerking met de KNMV en Dutch Masters of Motocross tot stand gekomen?
De KNMV heeft als doelstelling uitgesproken om de motorcross bij een breder publiek bekend te maken. Door de finale van de Dutch Masters of Motocross op te nemen in het programma van de Zwarte Cross wordt er gedurende het weekend een publiek van +/- 200.000 mensen bereikt. Hoe mooi zou het zijn om een deel van het massaal aanwezige publiek, hoe klein deel dan ook, na afloop van de Zwarte Cross ook de andere ronden van de Dutch Masters of Motocross te laten bezoeken.

Motorcross op de Zwarte Cross mét de absolute wereldtop, hoe gaaf is dat?

MX Active: Wat vinden jullie van de opzet van de Dutch Masters Of Motocross?
Mede door de samenwerking van de Zwarte Cross met de KNMV is de Dutch Masters of Motocross in staat geweest om grotere sponsors te binden aan het evenement, dit heeft er vervolgens weer toegeleid dat er mooie pot aan prijzengeld beschikbaar is gesteld wat dit jaar heeft geleid tot deelname van vele rijders uit de top 10 van het WK MX2 en MXGP.

MX Active: Wat zijn de grootste veranderingen ten opzichte van de “Superklasse” wedstrijden die jullie voorgaande jaren organiseerden?
In de 2016 editie hebben wij reeds een test gedaan met een langer en breder startveld. Om te voldoen aan de door de KNMV gestelde (veiligheids)eisen zal dit jaar het startveld nog breder van opzet zijn.

MX Active: Dit jaar staan er diverse GP-toppers aan de start, zijn er aanpassingen doorgevoerd aan het circuit ten opzichte van voorgaande jaren?
Uiteraard dienen wij rekening te houden met het feit dat alle deelnemers aan de zwarte cross over het zelfde circuit moeten. Dit geldt zowel voor de brommerklasse, de zware specialklasse als ook de Dutch Masters of Motocross. Dit wordt deels ondervangen door de Dutch Masters of Motocross in tegengestelde richting te laten rijden.
Juist het contrast tussen de deelnemers maakt het bijzonder, deelnemers uit bijvoorbeeld de brommerklasse die de mogelijkheid hebben om op het zelfde circuit in actie te komen als een Jeffrey Herlings of Brian Bogers.

MX Active: Wat zijn jullie ambities de komende jaren?
2017 Is de eerste editie dat wij een samenwerking zijn aangegaan met de KNMV. Alle betrokken partijen heb duidelijk de intentie uitgesproken dat dit niet een éénmalige gebeurtenis zal blijven. Wij als organisatie hebben reeds rekening gehouden met de planning van onze 2018 editie. Zoals het nu lijkt past onze datum binnen de voorlopige WK Kalender 2018. Ons doel is dan ook zeker dat dit een samenwerking wordt voor de lange termijn.

Wereldberoemd op de Zwarte Cross en bij alle mensen van goede wil: de enige echte Tante Rikkie!

MX Active: Wie willen jullie bij voorbaat bedanken voorafgaand aan het evenement?
In de eerste plaats Tante Rikkie voor haar onvoorwaardelijke inzet elk jaar opnieuw.
Patrice Assendelft (directie KNMV) voor het contact zoeken met de Zwarte Cross en het vertrouwen in ons om de finale van het Dutch Masters of Motocross te mogen organiseren.
En uiteraard het volledige opbouw team die twee weken geleden nog volop bezig waren met ons andere evenement Manana Manana. En nu aansluitend in weer en wind het 150 hectare tellende terrein in te richten tot een waanzinnig festivalterrein!

MX Active: Dit jaar wordt het de 21 editie. Klopt het dat tante Rikkie haar afscheid heeft aangekondigd tijdens de 25e editie?
De keuze is uiteraard aan Tante Rikkie zelf. Zij zal altijd welkom zijn bij de Zwarte Cross en is onlosmakelijk verbonden aan de Zwarte Cross. Met de jaren wordt alles natuurlijk wat strammer maar niemand zou haar (ceremoniële) rol met zoveel verve kunnen vervullen als zij zelf. Een tweede Tante Rikkie bestaat simpelweg niet!

MX Active: Welk optreden, stunt, act kijk jij persoonlijk erg naar uit?
Op vrijdagavond zullen wij voor het laatst optreden met Jovink & the Voederbietels, hoe mooier dan in stijl afscheid te nemen tijdens de Zwarte Cross. Ik verwacht hier wel een memorabel optreden van. Uiteraard ben ik erg benieuwd naar de Dutch Masters of Motocross. En de reacties van de rijders wat zij van het totale evenement vinden.
Daarnaast laat ik het mij gewoon overkomen, zoveel bandjes en optredens die ik graag wil bezoeken, maar ook gewoon genietend bij een kampvuur het sfeertje proeven.

MX Active: Wanneer is het evenement voor jullie geslaagd als organisatie?
Voor ons is het evenement geslaagd als iedereen met een glimlach naar huis gaat. In de eerste plaats doen we het uiteraard voor de bezoekers. Daarnaast hopen we uiteraard dat het achter de schermen op rolletjes loopt. En dat het weekend uiteindelijke verloopt zonder calamiteiten, zonder ongevallen op of naast de baan.

Ook voor de muzikanten is het een overgetelijk feest om hier te mogen optreden.

Tekst: MX Active | Michel Benjamins
Foto’s: MX Active, De Zwarte Cross, Ray Archer

Uw reacties

Ook te lezen

  • VIDEO: Behind the Gate Episode 15

    VIDEO: Behind the Gate Episode 15

    Voor deze aflevering vliegen we naar Noord-Europa voor de MXGP van Zweden op het prachtige Uddevalla circuit. In de aflevering zie je interviews met de thuisheld Isak Gifting die in MXGP …
  • McAdoo tekent nieuwe deal met Team Pro Circuit

    McAdoo tekent nieuwe deal met Team Pro Circuit

    Cameron McAdoo en het Team Pro Circuit-Kawasaki-Monster Energy hebben hun samenwerking verlengd. McAdoo zal ook het komende seizoen gaan uitkomen voor het team van Mitch Payton. De 27-jarige crosser zal …
  • Cooper Webb komt naar de Motocross of Nations

    Cooper Webb komt naar de Motocross of Nations

    Uit onderzoek is gebleken dat de knieblessure van Chance Hymas erger is dan verwacht. Daarom is de Honda-rijder geopereerd en kan hij niet in actie komen tijdens de Monster Energy …
  • Maakt Quentin Prugnieres de overstap naar KTM?

    Maakt Quentin Prugnieres de overstap naar KTM?

    Het lijkt erop dat Quentin Marc Prugnieres na vijf seizoenen op Kawasaki de overstap maakt naar KTM. De 19-jarige crosser zou op het punt staan een contract te ondertekenen met …